Els nous règims especials de finestreta única aplicables a les prestacions de servicis, vendes a distancia de béns i determinades entregues interiors
Saltar índex de la informacióQüestiones generals
A partir de l'1 de juliol de 2021, la minifinestreta única s'ampliarà a tots els servicis prestats per un empresari o professional a particulars consumidors finals que tinguen lloc en Estats membres on no estiga establit l'empresari o professional, així com a les vendes a distancia de béns i a determinades entregues nacionals de béns. Per tant, passarà a tindre la denominació de «finestreta única» (One Stop Shop, OSS).
La finestreta única (OSS) està constituïda per tres règims opcionals que simplifiquen les obligacions formals en matèria d'IVA per als empresaris o professionals que lliuren béns i/o presten servicis a consumidors finals per tota la UE, ja que permet que els mateixos no hagen d'identificar-se i donar-se d'alta en cada Estat membre de consum, sinó que podran:
- registrar-se a l'efecte d'IVA electrònicament en un només Estat membre per a totes les vendes de béns i servicis, que reunisquen els requisits, realitzades a clients ubicats en qualsevol dels altres Estats membres;
- presentar una única declaració de l'IVA electrònic en l'Estat membre d'identificació i liquidar en un únic pagament l'IVA meritat per totes estes vendes de béns i servicis;
Per fer-ho, hauran d'expressament registrar-se en el règim corresponent.
La Finestreta Única té tres modalitats:
-
Règim exterior a la Unió (EUOSS).
-
Règim de la Unió (UOSS).
-
Règim d'Importació (IOSS
Les tres modalitats es referixen exclusivament a entregues o prestacions efectuades pels empresaris o professionals a consumidors finals (operacions B2C).
Règim exterior a la Unió (EUOSS)
A este règim es podran acollir els empresaris o professionals no establits en la Comunitat que presten servicis a persones que no tinguen la condició d'empresari o professional, actuant com a tals, i que estiguen establides en la Comunitat.
Fins i tot quan este subjecte passiu, malgrat no estar establit, estiga registrat o obligat a registrar-se a l'efecte de l'IVA en un dels Estats membres en relació amb prestacions que no siguen servicis d'empresa a consumidor, sí podrà acollir-se al règim exterior a la Unió pel que fa als servicis d'empresa a consumidor.
El règim especial s'aplicarà a totes les prestacions de servicis que hagen d'entendre's efectuades en la Comunitat.
Règim de la Unió (UOSS).
A este règim es podran acollir els empresaris o professionals que realitzen les operacions objecte del règim, podent estar o no establits en la Comunitat.
Ara bé, les operacions que hauran de declarar-se en el règim varien en funció de si el subjecte passiu està o no establit en la Comunitat. En particular:
-
Els empresaris o professionals establits en la Comunitat inclouran en el règim:
-
Prestacions de servicis a persones que no tinguen la condició d'empresari o professional actuant com a tals, i que estiguen establides en la Comunitat, però en un estat membre diferent al de l'empresari o professional acollit a este règim especial, sempre que les prestacions es localitzen en un Estat membre en el que l'empresari o professional no estiga establit.
Si les prestacions de servicis es localitzen en l'Estat membre de la sede de l'empresari o en un Estat en el que estiga establit a l'efecte d'IVA, aquelles prestacions hauran de declarar-se al país corresponent pel règim general de l'IVA, no pel règim UOSS.
-
Vendes a distancia intracomunitàries de béns, incloses les que es localitzen en l'Estat de membre en el que es registra el subjecte passiu, així com les que es localitzen en un altre Estat membre en el que s'està establit a l'efecte d'IVA.
El rellevant és que es tracti de vendes a distancia, amb transporte dels béns entre dos Estats diferents, sent indiferent la condició d'establit de l'empresari o professional al lloc d'arribada dels béns.
-
-
Els empresaris o professionals no establits en la Comunitat només podran declarar en el règim de la Unió les vendes a distancia intracomunitàries de béns.
Si també presten servicis a consumidors finals de la Comunitat, podran declarar-los a través del règim exterior, però no en el règim de la Unió.
-
Les interfícies electròniques (establides dins o fora de la Comunidad) a les que es considere subjectes passius d'entregues de béns per imperatiu legal, inclouran en el règim:
-
Les vendes a distancia intracomunitàries de béns en les que intervinguen quan el venedor de les mercaderies no estiga establit en la Comunitat.
-
Les entregues nacionals de béns (sense transporte d'un Estat membre a un altre) quan el venedor de les mercaderies no estiga establit en la Comunitat.
Quan la interfície electrònica realitze també vendes directes de béns o servicis propis, les inclourà també en el règim de la Unió o en el règim exterior de la Unió segons corresponga.
-
Règim d'Importació (IOSS):
A este règim es podran acollir els empresaris o professionals, establits o no en la Comunitat, que realitzen vendes a distancia de béns importats de països o territoris tercers en enviaments valor intrínsec del qual no excedisca 150 euros, a excepció dels productes que siguen objecte d'impostos especials.
En el següent quadre es mostren les operacions a declarar en cada règim així com els empresaris o professionals que poden acollir-se a ells:
Règim exterior a la Unió / finestreta única | Règim de la Unió / finestreta única | Règim d'importació / finestreta única per a les importacions | |
---|---|---|---|
Tipus d'entregues o prestacions | TOTES les prestacions de servicis d'empreses a consumidors a la UE |
|
Vendes a distancia de béns importats en enviaments ≤ 150 EUR |
Subjectes passius | No establits a la UE |
|
Establits dins i fora de la UE, incloses les interfícies electròniques |
Sí, perquè els règims cobrixen diferents entregues i estan oberts a diferents subjectes passius.
Un subjecte passiu establit a la UE podria utilitzar el règim de la Unió i el règim d'importació.
Un subjecte passiu no establit a la UE podria utilitzar els tres règims si realitza operacions susceptibles d'acollir-se a cadascun d'ells.
L'Estat membre en el que l'empresari o professional es registra per a aplicar els règims de finestreta única es denomina Estat membre d'identificació. A través d'ell es complirà amb les obligacions tributàries derivades de les operacions compreses en la finestreta única a la resta d'Estats membres.
Este Estat ve determinat per la sede o l'establiment de l'empresari o professional, o si escau, per la de l'intermediari. En cas que l'empresari o professional no estiga establit en la Comunitat es podrà escollir l'Estat d'identificació en els termes que s'exposen en l'apartat següent.
Hi ha unes regles comunitàries per a la determinació de l'Estat membre d'identificació. Només en alguns casos es pot escollir lliurement l'Estat membre d'identificació.
Règim exterior a la Unió:
-
En este règim, ja que l'empresari o professional no està establit en la Comunitat, podrà triar Espanya com Estat d'identificació o qualsevol altre Estat membre.
Règim de la Unió:
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol, hauran de necessàriament, en cas d'optar per la Finestreta Única, triar Espanya com seu Estat membre d'identificació.
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica fora de la Comunitat i que tinguen en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol un establiment permanent, hauran de triar Espanya com seu Estat d'Identificació si només tenen aquell establiment permanent en tot el territori de la Comunitat.
Si tenen altres establiments permanents en uns altres Estats, podran triar com Estat d'identificació Espanya o qualsevol dels Estats membres en els que tinguen un establiment permanent.
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica FORA del territori de la Comunitat i que a més, NO tinguen en este territori un establiment permanent, podran triar Espanya com Estat d'identificació si en este territori s'inicia l'expedició o transporte dels béns.
Règim d'Importació actuant sense intermediari:
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol, hauran de necessàriament, en cas d'optar per la Finestreta Única, triar Espanya com seu Estat membre d'identificació.
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica fora de la Comunitat i que tinguen en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol un establiment permanent, hauran de triar Espanya com seu Estat d'Identificació si només tenen aquell establiment permanent en tot el territori de la Comunitat.
Si tenen altres establiments permanents en uns altres Estats, podran triar com Estat d'identificació Espanya o qualsevol dels Estats membres en els que tinguen un establiment permanent.
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica FORA del territori de la Comunitat i que a més, NO tinguen en este territori un establiment permanent, però que estiguen establits en un tercer país amb el que la UE haja celebrat un acord d'assistència mútua sobre l'IVA podran triar Espanya com Estat d'identificació o qualsevol altre Estat membre.
-
Els empresaris o professionals que tinguen la sede de la seua activitat econòmica a les Illes Canàries, Ceuta o Melilla i que no disposen d'establiment permanent algun en el territori de la Comunitat podran acollir-se al règim d'importació sense designar a un intermediari, cas en què, serà el Regne d'Espanya l'Estat membre d'identificació.
-
A la resta dels casos (ni sede ni establiment en el territori de la Comunitat ni en territori tercer amb acord d'assistència mútua) s'haurà de necessàriament designar a un intermediari.
Règim d'Importació actuant amb intermediari:
Quan per no estar establit en la Comunitat o de forma voluntària l'empresari o professional designe a un intermediari, l'Estat membre d'identificació vindrà determinat per la sede o establiment de l'intermediari designat:
-
Els intermediaris que tinguen la sede de la seua activitat econòmica en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol, hauran de necessàriament, en cas d'optar per la Finestreta Única, triar Espanya com seu Estat membre d'identificació.
-
Els intermediaris que tinguen la sede de la seua activitat econòmica fora de la Comunitat i que tinguen en el territori d'aplicació de l'Impost espanyol un establiment permanent, hauran de triar Espanya com seu Estat d'Identificació si només tenen aquell establiment permanent en tot el territori de la Comunitat.
Si tenen altres establiments permanents en uns altres Estats, podran triar com Estat d'identificació Espanya o qualsevol dels Estats membres en els que tinguen un establiment permanent.
Règim exterior a la Unió:
Els subjectes passius amb sede fora de la Comunitat i sense establiments permanents en cap Estat, que hagueren triat Espanya com Estat d'Identificació, podran canviar d'Estat d'Identificació en qualsevol moment
Règim de la Unió:
-
Els subjectes passius de la qual sede d'activitat econòmica o el seu únic establiment permanent o lloc d'inici de l'expedició o transporte de béns radica en el territori d'aplicació de l'impost espanyol no poden tindre com Estat d'identificació un altre Estat de la Unió Europea diferent d'Espanya.
-
Els subjectes passius amb sede fora de la Comunitat que hagueren triat Espanya com Estat d'Identificació, si tenen altres establiments permanents o llocs d'inici de l'expedició o transporte de béns en uns altres Estats, podran canviar d'Estat d'Identificació transcorreguts dos anys comptats a partir de l'any següent al del seu registre inicial en la Finestreta Única.
Règim d'importació actuant sense intermediari:
-
Els subjectes passius de la qual sede d'activitat econòmica o el seu únic establiment permanent radica en el territori d'aplicació de l'impost espanyol no poden tindre com Estat d'identificació un altre Estat de la Unió Europea diferent d'Espanya.
-
Els subjectes passius amb sede fora de la Comunitat que hagueren triat Espanya com Estat d'Identificació, si tenen altres establiments permanents podran canviar d'Estat d'Identificació transcorreguts dos anys comptats a partir de l'any següent al del seu registre inicial en la Finestreta Única.
-
Els subjectes passius amb sede fora de la Comunitat i sense establiments permanents en cap Estat, però que estiguen establits en un tercer país amb el que la UE haja celebrat un acord d'assistència mútua sobre l'IVA, que hagueren triat Espanya com Estat d'Identificació, podran canviar d'Estat d'Identificació en qualsevol moment.
-
Els subjectes passius amb sede a les Illes Canàries, Ceuta i Melilla que no disposen d'establiments permanents en cap Estat membre i que no designen intermediari, hauran d'identificar-se necessàriament a Espanya. Podran registrar-se en un altre Estat membre només si designen a un intermediari d'aquell Estat membre, o si disposaren d'establiment permanent en este Estat (en este últim cas sense necessitat d'intermediari).
Règim d'importació actuant amb intermediari:
-
Els intermediaris de la qual sede d'activitat econòmica o el seu únic establiment permanent radica en el territori d'aplicació de l'impost espanyol no poden tindre com Estat d'identificació un altre Estat de la Unió Europea diferent d'Espanya.
-
Els intermediaris amb sede fora de la Comunitat que hagueren triat Espanya com Estat d'Identificació, si tenen altres establiments permanents podran canviar d'Estat d'Identificació transcorreguts dos anys comptats a partir de l'any següent al del seu registre inicial en la Finestreta Única.
L'Estat o Estats membres de consum són els Estats en els que es localitzen i graven les operacions a les que s'aplica cada règim. En particular:
Règim exterior a la Unió (EUOSS): aquells Estats en els que es considera que té lloc la prestació dels servicis.
Règim de la Unió (UOSS):
En el cas de les prestacions de servicis, aquells Estats en els que es considera que té lloc la prestació de servicis.
En el cas de vendes a distancia intracomunitàries de béns, aquells Estats d'arribada de l'expedició o el transporte dels béns amb destinació al clienta.
En el cas de determinades entregues nacionals de béns per part d'interfícies electròniques, quan l'expedició o el transporte dels béns lliurats comience i acabe en el mateix Estat membre, este Estat membre.
Règim d'Importació (IOSS): aquells Estats d'arribada de l'expedició o transporte dels béns amb destinació al clienta.
Si no tenen cap establiment permanent en el territori espanyol d'aplicació de l'impost ni a la resta de la Comunitat, hauran d'optar pel Règim exterior a la Unió.
Si disposen d'un establiment permanent en el territori espanyol d'aplicació de l'impost o a la resta de la Comunitat, hauran d'optar pel Règim de la Unió.
Les illes Canàries formen part del territori duaner de la UE, però no formen part del territori d'aplicació de l'IVA de la UE. Les vendes a distancia de béns importats inclouen les vendes realitzades des de tercers països, així com des de tercers territoris. Per tant, les seues vendes són vendes a distancia de béns importats per a les quals es pot registrar en la IOSS:
- Sense designar un intermediari, sent en aquell cas Espanya l'Estat membre d'identificació, fora que dispose d'establiment permanent en un altre Estat membre cas en què haurà de registrar-se en este Estat, o;
- Amb intermediari, sent en aquell cas l'Estat Membre d'identificació aquell en el que estiga establit l'intermediari.
És a dir, l'Estat membre d'identificació serà Espanya en els següents casos:
- Si no disposant d'establiment permanent a la UE, es registra en el règim d'importació sense intermediari;
-
Si disposa d'establiment permanent en el TAI però no en uns altres Estats membres, sense necessitat d'intermediari;
-
Si disposant d'establiment permanent en el TAI i en uns altres Estats membres, escull Espanya com Estat d'identificació, sense intermediari, o;
-
Si voluntàriament designa un intermediari que estiga establit a Espanya.
Si un proveïdor no establit a la UE presta servicis a consumidors a la UE i realitza vendes intracomunitàries a distancia de béns, ha d'acollir-se i per tant registrar-se en dos règims diferents, a saber:
-
el règim exterior a la Unió per a les prestacions de servicis, i
-
el règim de la Unió per a les vendes intracomunitàries a distancia de béns.
El proveïdor establit fora de la UE no pot declarar entregues de béns en el règim exterior a la Unió, atès que este únicament cobrix les prestacions de servicis. De la mateixa manera, tampoc pot declarar les seues prestacions de servicis en el règim de la Unió, atès que no està establit a la UE.
Respecte del règim exterior a la Unió podrà triar Espanya com Estat d'identificació o qualsevol altre Estat membre.
Respecte del règim de la Unió podrà triar Espanya com Estat d'identificació si en este territori s'inicia l'expedició o transporte dels béns o un altre Estat en el que s'inicie el transporte.
Per tant, un proveïdor pot estar registrat en diversos règims i en diferents Estats membres.
No, no pot registrar-se en la IOSS per a estes transaccions, ja que les vendes es realitzen únicament quan ja ha importat els béns a la UE.
Per a les vendes subsegüents realitzades a clients de l'Estat membre en el que estiga establit s'apliquen les normes habituals per a les entregues nacionals. Ha de declarar estes vendes en la seua declaració nacional de l'IVA.
Per a declarar i pagar l'IVA sobre les vendes realitzades a clients d'uns altres Estats membres de la UE (és a dir, on es troba el destí dels béns), pot registrar-se en el règim de la Unió en l'Estat membre en el que estiga establida.
En cas que desitge informació addicional o consultar qualsevol dubte en relació amb els règims de finestreta única OSS podrà fer-ho de la següent manera:
Per a obtindre informació general sobre els règims i el compliment de les obligacions formals derivades del mateix podrà consultar a través de la la Ferramenta d'Assistència virtual d'IVA (AVIVA):
Pot obtindre còpia en PDF de les converses mantingudes amb l'Assistent al contestar SI a la pregunta Li ha sigut útil la Ferramenta? per això necessitarà identificar-se i facilitar una adreça de correu electrònic. Així mateix, podrà consultar les converses per les quals haja sol·licitat còpia en la Sede Electrònica de l'Agència Tributària en l'apartat de "Meus expedientes" (àrea personal).
Si esta ferramenta d'informació automàtica no resol el seu dubte, podrà contactar amb els especialistes de l'Administració Digital Integral (ADI):
-
a través del xat per a la resolució immediata de qüestiones senzilles o sobre emplenament de models (horari: dilluns a divendres 9.00 a 19.00, agost 9.00 a 14.30)
-
a través de l'aplicació"INFORMA+" per a sol·licitar criteri sobre qüestiones que requerisquen major anàlisi, rebent la seua resposta transcorreguts uns dies en la Sede Electrònica en l'apartat"Meus expedientes" (àrea personal). Este és l'enllaç a l'aplicació: INFORMA+ (seleccione "impost sobre el valor afegit ").
Si ja està registrat en qualsevol dels règims especials i té alguna incidència en la seua aplicació, podrà adreçar-se a la següent adreça de correu electrònic: moss@correo.aeat.es