Glossari
Subministraments B2C (d'empresa a consumidor)
Subministraments B2C (business-to-consumer): es referix als subministraments als consumidors finals i cobrix les transaccions enumerades a la secció 1.2 de les Notes Explicatives de la Comissió Europea.
Envie Mercaderies embalades juntes i enviades simultàniament pel mateix proveïdor o subproveïdor al mateix destinatari i cobertes pel mateix contracte de transporte.
Titular d'interfície digital considerat subjecte passiu
Es considera que rep els béns del proveïdor subjacent i l'entrega al consumidor final. Es considera subjecte passiu i té els mateixos drets i obligacions a l'efecte de l'IVA que el proveïdor. Vegeu l'apartat 2.1 de les Notes explicatives de la Comissió Europea.
Venda de productes a distancia
Vendes a distancia de béns dins de la UE (intracomunitàries) i vendes a distancia de béns importats de països o territoris tercers dins de la UE, que es definixen en l'apartat 4 de l'article 14 de la Directiva de l'IVA
Interfície electrònica
Ha d'entendre's com un concepte ampli que permet que dos sistemes independents o el sistema i l'usuari final es comuniquen amb l'ajuda d'un dispositiu o programa. Una interfície electrònica podria comprendre un lloc web, un portal, una passarel·la, un mercat, una interfície de programa d'aplicació (API), etc.
Estats membres de la Unió Europea
Són els països de la Unió Europea on s'aplica l'IVA harmonitzat de la Directiva 2006/112/CE. Són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania i Suècia.
Béns subjectes a impostos especials
Productes subjectes a impostos especials harmonitzats, com l'alcohol, el tabac i l'energia.
Servicis logístics
Servicis que s'oferixen als proveïdors de mercaderies i que consistixen en emmagatzemar les mateixes, preparar els demanats i enviar les mercaderies des del magatzem.
Intermediari
Persona establida en la Comunitat, designada per un proveïdor o un titular d'interfície digital considerat subjecte passiu, que duga a terme vendes a distancia de béns importats de països o territoris tercers com deutor de l'IVA i responsable de complir les obligacions establides en el règim de la finestreta única per a les importacions.
Valor intrínsec
- Per a les mercaderies comercials: el preu de les pròpies mercaderies quan es venen per a la seua exportació al territori duaner de la Unió, excloent les despeses de transporte i d'assegurança, llevat que estiguen inclosos en el preu i no s'indiquen per separat en la factura, i excloent qualssevol altres impostos i taxes que puguen determinar les autoritats duaneres a partir de qualsevol document pertinent.
- Per a les mercaderies de caràcter no comercial: el preu que s'hauria pagat per les pròpies mercaderies si es vengueren per a la seua exportació al territori duaner de la Unió.
Béns de xicotet valor
Mercaderies en enviaments valor intrínsec del qual en el moment de la importació no supere els 150 euros (excepte els productes subjectes a impostos especials).
Règims especials
Els règims especials inclouen el règim exterior de la Unió, el règim de la Unió i el règim d'importació.
- El “Règim exterior de la Unió” és el règim especial per als servicis prestats per subjectes passius no establits en la Comunitat previst en el títol XII, capítol 6, secció 2, de la Directiva sobre l'IVA
- El “Règim de la Unió” és el règim especial per a les vendes intracomunitàries a distancia de béns, les entregues de béns dins d'un Estat membre facilitades per interfícies electròniques, i els servicis prestats per subjectes passius establits dins de la Comunitat, però no en l'Estat membre de consum, tal com s'establix en el títol XII, capítol 6, secció 3, de la Directiva sobre l'IVA
- El “Règim d'importació ”és el règim especial per a la venda a distancia de béns importats de països o territoris tercers, tal com s'establix en el títol XII, capítol 6, secció 4, de la Directiva sobre l'IVA
Proveïdor
Subjecte passiu que ven béns o servicis dins de la Unió Europea o que realitza vendes a distancia de béns importats de països o territoris tercers directament als clientes quan l'entrega no s'ha facilitat mitjançant una interfície electrònica.
Representant fiscal
Persona establida en la Comunitat designada per un proveïdor com deutor de l'IVA i responsable del compliment de les obligacions en matèria d'IVA. Els detalls relatius al representant fiscal s'aborden en les normes nacionals dels Estats membres.
Subjecte passiu no establit en la Comunitat
Subjecte passiu de la qual sede d'activitat econòmica no es troba en el territori de la Comunitat ni tinga en ella un establiment permanent.
Països i territoris tercers
"Territoris tercers" són els esmentats en l'article 6 de la Directiva de l'IVA : Munte Athos; Illes Canàries; els territoris francesos de Guadalupe, Guyana Francesa, Martinica, Reunió, San Bartolomé i San Martín; Illes Åland; Campione d'Italia; les aigües italianes del llac de Lugano; Illa de Helgoland; territori de Büsingen; Ceuta; Melilla; Livigno.
"País tercer" és qualsevol estat o territori al que no s'aplica el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (vegeu l'article 5 de la Directiva de l'IVA ). Proveïdor subjacent
Subjecte passiu que lliura béns o realitza vendes a distancia de béns importats de països o territoris tercers a través d'una interfície electrònica. Vegeu la secció 2.1 de les Notes Explicatives de la Comissió Europea.