Projectes
Saltar índex de la informacióProva pilote "Diàleg per a evitar la doble tributació"
Esta prova pilote, que es prolongarà fins l'1 d'octubre de 2018, permet al contribuent, davant aquells casos en què es reclame l'IVA corresponent a una mateixa transacció per dos administracions fiscals nacionals diferents, sol·licitar que els Estats membres afectats inicien un diàleg a fi de solucionar este problema de doble tributació per mutu acord
Mitjançant este diàleg es pretén que els Estats membres implicats puguen intercanviar els seus punts de vista sobre els fets que es donen en la transacció o sobreu la interpretació de la normativa, sense que hi haja una obligació d'arribar a un acord, ni d'iniciar un procediment arbitral en el cas de no resoldre's la situació.
Actualment, participen en este projecte els següents Estats membres: Bèlgica, Dinamarca, Irlanda, Estònia, Espanya, França, Letònia, Lituània, els Països Baixos, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit.
Els contribuents poden comunicar les seues experiències i fer suggeriments en: TAXUD-EU-VAT-FORUM@ec.europa.eu
Es tracta de situacions en les que l'IVA d'una transacció és pagat per “error” en un determinat Estat membre i posteriorment és reclamat per un altre Estat membre diferent.
Per als contribuents i per a les administracions fiscals el tractament correcte d'una operació depén tant d'una correcta interpretació dels fets i circumstàncies relacionades amb la transacció, com d'una igualment correcta interpretació de la normativa de l'Impost.
És possible que les parts intervinents en una transacció estiguen d'acord en què l'IVA siga pagat en un determinat Estat membre e fins i tot que en una posterior inspecció fiscal en aquell Estat membre s'assumisca aquella tributació. Si, posteriorment, un altre Estat membre diferent considera que la transacció ha tingut lloc en el seu territori i que l'IVA haver de ser pagat en el mateix, la reclamació de l'Impost per aquell Estat pot portar a una situació de doble tributació.
No. Esta iniciativa es basa en la cooperació voluntària i no substituïx a uns altres procediments legals, acords (com ara convenis de doble imposició que anaren aplicables a l'IVA) o canals de diàleg entre Estats membres ja existents.
Els contribuents podran enviar la seua sol·licitud a la següent adreça:
Subdirecció General d'Informació i Assistència Tributària del Departament de
Gestió de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.
c/ Infanta Mercedes, 37
28071 Madrid
Tel. (34) 91 583 89 76
FAX (34) 91 5838948
Apartat de Correus 993
28080 Madrid
consultas@aeat.es
El sol·licitant haurà de facilitar una descripció clara i detallada del seu cas i de la seua opinió i/o dubtes respecte al règim d'IVA aplicat. Es prega indicar la referència: «CBD».
El contribuent que este una sol·licitud de diàleg sobre un cas de doble imposició acceptarà que les dades facilitades puguen compartir-se amb les autoritats tributàries de l'Estat o els Estats membres de què es tracte.
Sobre la base d'esta petició, els Estats membres interessats es consultaran mútuament.
L'objectiu d'esta iniciativa no és promoure un acord on els Estats membres abandonen els seus legítims drets fiscals. No hi ha obligació per als Estats membres implicats d'arribar a un acord, ni d'iniciar un procediment arbitral en el cas de no resoldre's la situació.
Cada Estat membre haurà de decidir d'acord amb la seua normativa nacional sobre l'aplicació dels límits temporals relatius als procediments de devolució d'un IVA indegut. Seran també els Estats membres els qui hauran de decidir sobre les qüestiones relatives a la retroactivitat de les actuacions i les qüestiones potencials de neutralitat.
En cas que la disputa sobre el lloc de tributació continue, igual que si el contribuent no desitja realitzar una petició de diàleg, sempre estarà oberta la via dels tribunals de justícia on el contribuent podrà iniciar un procediment contra l'Estat membre que al seu juí no està respectant la llei.
No obstant això, encara en els casos en què el diàleg no permeta resoldre la discussió, el mateix pot ser útil a l'efecte de clarificar la situació i emmarcar el litigi davant els tribunals de justícia. Ajudarà al contribuent a entendre la posició dels Estats membres implicats en la transacció en qüestió.
En cap cas el diàleg interferix en els procediments de reclamació dels Estats membres.