Com calcule l'IVA a deduir quan realitze operacions que donen dret a deducció juntament amb unes altres que no donen dret a deducció?
Què és la prorrata
En cas que en la teua activitat dugues a terme operacions que donen dret a deducció, juntament amb unes altres que no donen dret a deducció, només podràs deduir una part de les mateixes, havent d'aplicar la regla de prorrata.
Per al càlcul de la prorrata s'ha de realitzar la divisió de les següents quantitats:
-
Numerador: l'import de les entregues de béns i prestacions de servicis realitzades durant l'any natural que generen dret a deducció (només base imposable, sense IVA ).
-
Denominador: l'import total de les entregues de béns i prestacions de servicis realitzades durant l'any natural, incloses les operacions que no generen dret a deduir. (només base imposable, sense IVA).
El resultat es multiplica per 100.
El percentatge així obtingut s'arrodonix a la unitat superior.
La prorrata pot ser general o especial.
La prorrata general consistix en deduir totes les quotes d'IVA suportat en el percentatge anterior.
La prorrata especial suposa deduir l'IVA suportat en l'adquisició de béns i servicis en funció del seu destí, de tal manera que si el bé s'utilitza en una activitat que dóna dret a deducció, l'IVA suportat es deduirà en la seua totalitat mentre que si s'utilitza en una activitat que no genera el dret a la deducció, no podrà deduir quota alguna. Finalment, si el bé s'afecta a ambdós tipus d'activitat, l'IVA suportat es deduirà en funció del percentatge de prorrata.
Serà obligatori aplicar la prorrata especial quan aplicant la general la deducció excedisca en un 10% de la que resulta aplicant l'especial.
Disposes de la calculadora de prorrata per a fer els teus càlculs.