Saltar al contingut principal

Descobert un frau a l'IVA de 60.000.000 d'euros per la importació de vehicles de luxe

La Policia Nacional i l'Agència Tributària desmantellen una de les més importants trames en la compra de cotxes des de la UE. Hi ha huit detinguts implicats en delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i emblanquine de capitals. Van utilitzar com a mínim 23 mercantils, creades per a estos fins, que en quatre anys haurien manejat uns 365.000.000 € en operacions i del qual IVA no ha sigut ingressat en les arques públiques. Hi ha 37 vehicles d'alta gamma intervinguts, rellotges de prestigioses marques, gairebé 170.000 € en efectiu, 49 habitatges, 27 places de garatge, 10 finques rústiques, una embarcació de 16 metres d'eslora i 81 comptes bancaris bloquejades.

10 de novembre de 2008. L'Agència Tributària en col·laboració amb la Policia Nacional, han descobert una trama que havia defraudat 60.000.000 d'euros a l'IVA per l'adquisició intracomunitària de vehicles de luxe procedents d'Alemanya, Holanda i Bèlgica. En l'operació han sigut detingudes huit persones implicades en delictes contra la Hisenda Pública, falsedat documental mercantil i emblanquine de capitals. Van utilitzar com a mínim 23 mercantils, creades per a estos fins, que en quatre anys haurien manejat uns 365.000.000 € en operacions i del qual IVA no va anar ingressat en les arques públiques.

Les investigacions es van iniciar el 2006 per part de la delegació de l'Agència Tributària a Alacant en col·laboració amb l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) i han conclòs amb la detenció de quatre persones a Alacant, una a Ontinyent (València), dos a Madrid i una altra a Albalate de Zorita (Guadalajara). L'operació ha sigut desenvolupada per la UDEF Central, adscrita a la Comissaria General de Policia Judicial, en col·laboració amb la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant, la Direcció Superior de València i l'Agència Tributària.

Operativa de la trama

L'esquema clàssic de la trama és el següent: un operador fraudulent registrat en el Registre d'Operadors Intracomunitaris és situat en el primer escaló de la importació i simula realitzar operacions de compra de productes a la Unió Europea (UE). Al tractar-se d'operacions intracomunitàries, estan exemptes d'IVA. Este primer operador espanyol rep el nom de truita i sol ser una societat limitada, amb poc o nul capital i té com a administradors o apoderats a subjectes insolvents.

Esta primera societat pantalla transmet els vehicles en factures amb IVA a unes altres societats pantalla , que actuen com para-xocs davant l'acció de la justícia i el fisc. L'IVA ací repercutit no és declarat ni ingressat en la Hisenda Pública per les truites . Les societats pantalla són societats instrumentals, buides de contingut patrimonial i controlades per la mateixa organització que les primeres, actuant ambdues en perfecta sintonia. L'únic propòsit que perseguix l'organització delictiva amb este tipus d'entitats és el de servir de tallafocs: com més entitats d'este tipus es col·loquen, més dificultats es generen per al seu descobriment.

L'esquema conclou quan els automòbils passen a un empresari de la distribució que prèviament els ha encarregat, qui els ven a clients finals o a uns altres distribuïdors d'Espanya, en una acció concertada amb truites i pantalles. L'IVA no ingressat en la primera fase per la truita en les arques de la Hisenda Pública es repartix entre tots els escalons de la cadena delictiva. Fins i tot, de vegades l'IVA no ingressat es destina a l'abaratiment dels preus dels automòbils, fet que suposa una competència deslleial per a les empreses que sí complixen amb les seues obligacions fiscals.

Registres practicats i efectes intervinguts

La investigació ha culminat amb la detenció de huit persones. S'han practicat set registres a Alacant, Madrid, Guadalajara i València, en què s'han intervingut 37 vehicles de luxe (Porsche, Mercedes, Lexus, Maserati, Jaguar, BMW, …), dos iots, gairebé 170.000 euros en efectiu, rellotges de prestigioses marques i diversa documentació. A més s'han bloquejat 81 comptes corrents de l'organització i s'ha procedit a l'anotació preventiva respecte de 86 immobles (habitatges, places de garatge i finques rústiques)