Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una xàrcia de comercialització de productes falsificats per valor de 500 milions d'euros

Cop a l'economia submergida. Els productes capturats es trobaven en quatre naus del polígon industrial de San Luis a Málaga. L'operació"Delfín" és conseqüència de les investigacions iniciades a Irun a finals del 2007 i s'han detingut a cinc persones. Entre la mercaderia capturada destaca prop d'un milió de rellotges d'alta gamma falsificats. És la major operació d'estes característiques que s'ha fet a Europa.

27 de novembre de 2008. L'Agència Tributària va desmantellar a finals de la setmana passada una xàrcia de comercialització il·legítima de productes falsificats que operava internacionalment i de la qual mercaderia capturada té una valoració estimada prèvia que ronda els 500 milions d'euros a valor de mercat. Amb esta operació, en què es van produir cinc detinguts i van quedar imputades tres persones més, i que continua oberta, es dóna per desarticulada la major organització detectada a Espanya en la distribució de mercaderia falsificada.

La ingent quantitat de productes falsificats, de què encara no s'ha pogut fer un recompte complet, es trobava emmagatzemada en quatre naus del polígon industrial de San Luis a Málaga. A l'espera del recompte final, el nombre de rellotges falsificats intervinguts podria superar el milió d'unitats de marques de reconegut prestigi, a més de catàlegs i documentació falsa relacionats amb els mateixos, així com centenars de milers de piles de rellotge que eren col·locades en penoses condicions laborals per ciutadans estrangers que utilitzava l'organització com mà d'obra barata.

També s'han capturat milers de bosses, carteres, cinturons, equips esportius, ampolletes de colònia, perfumes, sabatilles esportives, jerséis, còpies de pel·lícules i videojocs. La captura realitzada per l'Agència Tributària ha evitat que la mercaderia arribara al mercat, amb el consegüent perjuí creat a les companyies que operen dins de la legalitat, i suposa un dur cop a l'economia submergida de tot Europa.

La investigació es va iniciar a finals de l'any passat quan funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van interceptar a Irun dos camions que transportaven 115.000 ampolletes de colònia i perfume falsificats de les marques més conegudes del mercat. Sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número u d'Irun, l'Agència Tributària va iniciar les investigacions oportunes detectant que ciutadans d'origen indi i pakistanès, amb un alt nivell adquisitiu, estarien darrere d'esta introducció massiva de mercaderia falsificada procedent de països asiàtics utilitzant un complex entramat d'empreses interposades per a la seua posterior distribució. Els investigadors van descobrir que la mercaderia procedent dels països asiàtics i introduïda de contraban per diferents punts d'Espanya utilitzava quatre naus industrials del polígon de San Luis a Málaga com magatzem logístic.

En el moment oportú, donat l'amuntegament que s'havia realitzat previ a les festes de Nadal, els funcionaris de l'Agència Tributària van procedir al registre de les naus i a la detenció dels presumptes responsables, els quals han passat a disposició judicial. Així mateix s'ha intervingut un camió Mercedes-Benz, 6.200 euros, 830 lliures esterlines, 205 lliures gibraltarenyes i 120 dòlars.

La mercaderia capturada, els detinguts, vehicles de repartiment i altres efectes intervinguts han sigut llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció de guàrdia de Málaga.

Relació estimada inicial de mercaderia confiscada:

MERCADERIAUnitats
RELLOTGES (principals: Rolex, Cartier, Tous, Playboy, Dolce&Gabanna, etc.) 1000000
BOSSES (LOEWE, TOUS, CAROLINA HERRERA, LOUIS VUITTON, etc.) 10000
CARTERES (id. que l'anterior) 100000
CINTURONS (ID.) 10000
GORRES (ID.) 5000
PERFUMES I COSMETICOS (LANCOME, L'OREAL, GUCCI, CACHAREL, ETC.) 50000
SAMARRETES, PANTALONS (LEVIS, EL XIQUET, LACOSTE, TOMMY HILFIGER, ETC.) 2000
ULLERES DE SOL 15000
PEL·LÍCULES DVD I VIDEOJOCS 25000
CD VERGES 10000
SABATILLES ESPORTIVES 500
SAMARRETES FUTBOL (REAL MADRID, MILAN, CHELSEA, l'Argentina, ETC.) 5000
BATERIAS MÒBIL (NOKIA, SIEMENS, ETC.) 3000
MINIALTAVEUS MÒBIL 500
PILAS DE RELLOTGE 500000
JOGUINES 50000
BOLIGRAFOS I PLOMES (MONTBLANC, CARTIER...) 2000
RODETS FOTOGRÀFICS 2000