Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una xàrcia que va emblanquinar fins 50 milions d'euros del narcotràfic

L'organització portava funcionant des de finals dels 90 i havia adquirit com a mínim 124 immobles i diverses embarcacions i vehicles d'alta gamma. La majoria dels immobles es troben en la comarca del Salnés, a Pontevedra.

L'Agència Tributària ha desmantellat durant els últims dies una xàrcia d'emblanquine de diners provinent del narcotràfic que podria haver emblanquinat fins 50 milions d'euros de dos organitzacions diferents. Les investigacions, que encara seguixen obertes en el marc de la primera fase de l'operació"Houdini", s'han saldat fins la data amb sis detencions, el descobriment de 124 immobles adquirits pels investigats, de què 75 es troben ja intervinguts, així com de diverses embarcacions i vehicles d'alta gamma. A més s'han intervingut nombrosos comptes bancaris.

La investigació, que ha durat dos anys, ha posat al descobert les milionàries quantitats de diners que des de finals dels anys noranta han anat conformant un important patrimoni a nom de Manuel A. F., àlies ‘patoco’ (mort el desembre de 2008) i José Antonio F. B. (a la presó), així com de diverses persones físiques i jurídiques interposades.

L'operació ‘Houdini’" ha sigut dirigida i coordinada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció NÚM. 3 de l'Audiència Nacional i la Fiscalia Antidroga, i en la mateixa ha sigut vital l'anàlisi de moviments de diners a l'estranger i inversions mobiliàries i immobiliàries. Per això la investigació ha comptat amb la col·laboració judicial i policial de les autoritats de Portugal i els Estats Units.

Després de les complexes investigacions dutes a terme per funcionaris de Vigilància Duanera adscrits a la plantilla de la Unitat d'Emblanquine de capitals de Vigo, l'Agència Tributària va dur a terme una operació que va culminar el passat divendres 5 de febrer amb les detencions dels investigats i presumptes responsables de la xàrcia d'emblanquine de diners.

En total, el valor de mercat dels immobles investigats, ubicats en la seua majoria en la Comarca del Salnés (Pontevedra), supera els 30 milions d'euros, al que cal sumar els alts desemborsaments realitzats en cotxes d'alta gamma, embarcacions i altres béns mobles. Es calcula que el muntant total mobilitzat pel grup investigat podria superar els 50 milions d'euros.

Es tracta de la quinta gran operació desenvolupada per l'Agència Tributària a Galícia en els dos últims anys dirigits a la desarticulació de les xàrcies econòmiques que sustenten els seus increments patrimonials i les seues operacions financeres en els presumptes beneficis obtinguts com a resultat d'operacions de narcotràfic. L'any 2008 va anar l'operació"Malpolón" i l'operació"Job" i l'any 2009 l'operació"Dourado" i l'operació"Bretema". Com a conseqüència d'estes operacions s'han detingut i imputat a un total de 48 persones que han sigut posades a disposició judicial amb la imputació d'emblanquine de capitals amb la intervenció de béns i diners en efectiu per un valor superior als 100 milions d'euros. La cooperació internacional i l'agilitació dels procediments de col·laboració amb els departaments de justícia d'uns altres països, ha implicat una reducció de l'efectivitat d'emblanquine de diners provinent del narcotràfic.

L'Agència Tributària, dins de les línies estratègiques incloses en el Pla de Prevenció del Frau Fiscal i altres intruments de planificació, considera que este tipus d'operacions són el resultat de l'esforç per potenciar l'especialització del personal de l'administració tributària i especialment de les Unitats d'investigació de Vigilància Duanera en la lluita contra la delinqüència econòmica. En esta línia de treball, l'Agència Tributària, a través de les Unitats Operatives de Vigilància Duanera, van denunciar l'any passat 81 delictes d'emblanquine de capitals per un total de gairebé 370 milions d'euros, un 23,12% més que el 2008.