Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària reforça les seues actuacions contra el tabac de contraban

- Confiscades a València més de 35 tones de picada de tabac, per un valor de 4,2 milions d'euros, que podrien haver servit per a fabricar entre 1,8 i 2,5 milions de paquets

- Les duanes de França, Andorra i Espanya desenvolupen la primera operació tripartida per a lluitar contra el tabac il·legal

- En la primera mitat de 2012 l'AEAT ha capturat 5,8 milions de paquets, un 27% més que en igual període de l'any anterior

L'Agència Tributària ha tancat, durant els mesos de maig i juny, dos importants actuacions de lluita contra el contraban de tabac. Les operacions ‘Agulló’ i ‘Aramis’ proven el caràcter essencial que tenen les labors de control i coordinació internacional per a combatre l'entrada de tabac il·legal a Espanya, un fenomen davant el que la Duana espanyola ha respost amb un creixement de les confiscacions del 27% del començament d'any ençà.

En el marc de l'operació ‘Agulló’, els agents de Vigilància Duanera han capturat més de 35 tones de picada de tabac de contraban per un valor estimat en més de 4,2 milions d'euros. Este volum de tabac, el major confiscat per Duanes en els últims anys, podria haver sigut utilitzat per a fabricar entre 1,8 i 2,5 milions de paquets de cigarrets. El producte il·legal havia arribat gradualment a València durant maig i juny en set contenidors, tots ells procedents del port de Shenzhen, a la Xina.

D'acord amb la investigació practicada pels agents de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, esta gran quantitat de picada de tabac anava a ser introduïda al nostre país per a la seua posterior distribució a uns altres estats d'Europa, on podia haver-se utilitzat com tabac d'embolicar o per a pipa, o fins i tot com primera matèria per a la fabricació de cigarrets. El manera d'operar dels contrabandistes consistia en l'ingrés en territori nacional de picada de tabac oculta en contenidors de la qual carrega legal venia registrada com múltiples articles que habitualment es disposen per a la venda en tendisques multipreu. Entre estos articles es trobaven palets amb enrajoles de marbre en interior del qual es trobava oculta la picada de tabac. Les investigacions continuen obertes i no es descarten futures detencions.

Cooperació internacional

En paral·lel, les administracions duaneres francesa, andorrana i espanyola han desenvolupat, entre el 21 de maig i el 4 de juny passats, una operació coordinada de gran envergadura que té per objectiu la lluita contra el trànsit de tabac procedent d'Andorra. La denominada operació ‘Aramis’ és la primera actuació internacional tripartida franc-hispà-andorrana per a lluitar contra el contraban de tabac.

Durant una primera fase, l'operativa es va centrar en l'intercanvi d'informació sobre  organitzacions criminals especialitzades en el trànsit de tabac i de cigarrets. Posteriorment, funcionaris de les Direccions Regionals de Duanes de Perpinyà i Tolosa, per part de França; de Catalunya, per part espanyola, i de la Duana andorrana, van acordar la posada en marxa de patrulles conjuntes, al mateix temps que es van intensificar els controles en els passos fronterers d'Andorra amb França i Espanya. En el transcurs de l'operació ‘Aramis’ van anar confiscats gairebé 3,3 milions de cigarrets i 400 cigars en els recintes duaners i en uns altres controles derivats de la coordinació entre països.
A les administracions de Duanes participants, ‘Aramis’ els ha permés comprovar la seua capacitat de mobilització a l'hora d'establir dispositius de control conjunts i accions coordinades per a lluitar contra el tràfic il·lícit de tabac estructurat i a gran escala.

Situació de la lluita contra el tabac il·legal

Estes actuacions s'emmarquen dins del pla anual de control de l'Agència Tributària, en què la lluita contra el contraban de tabac constituïx una de les prioritats. Com a resultat d'esta activitat decidida per a combatre el tràfic il·legal, a 30 de juny l'Agència ha intervingut ja 5,8 milions de paquets de cigarrets, un 27,8% més que el mateix període de l'any anterior.

La situació actual del contraban del tabac a Espanya ha canviat radicalment en els últims dos anys. Fins 2010, més del 80% de les captures efectuades per la Duana corresponien a cigarrets falsificats procedents d'Àsia amb destinació a uns altres països de la UE, sent residual el consum de tabac de contraban a Espanya.

El context ara és un altre. Les xifres de captures supera la mitja d'anys anteriors, però amb un percentatge de producte fals inferior al 20% i un gran pes del tabac de contraban destinat al mercat nacional. Al costat dels cigarrets de marques d'alt consum, també es produïxen captures de les denominades marques barates (“cheap whites”) i de picada per a embolicar, cas de la macrooperació de València.

L'Agència Tributària ha impulsat una estratègia global per a combatre este tràfic il·lícit, estratègia assentada en un augment dels controles en els punts d'arribada i la distribució detallista, així com en les investigacions com policia judicial de Vigilància Duanera sobre les organitzacions contrabandistes, l'enduriment del delicte de contraban des de 2011 i l'increment en els intercanvis d'informació i cooperació amb unes altres duanes.