Saltar al contingut principal

La posada en marxa de la Finestreta Única Duanera permetrà una major efectivitat i estalvi de costos en l'àmbit del comerç exterior

Agilitació de tràmits en el marc de les mesures CORA

 

 

•  Els tràmits a realitzar pels operadors per al despatx de la mercaderia s'agruparan, escurçant temps i terminis de tramitació, i els controles de la mercaderia es faran en un mateix moment i lloc

•  El VUA, projecte pioner al si de la UE, suposarà un estalvi de costos per als operadors estimat en 1.660 milions d'euros

•  Després d'un primer projecte pilote als ports de Barcelona, Bilbao, Tenerife i Vigo, la Finestreta Única s'anirà generalitzant en funció de la disponibilitat tècnica dels propis operadors del sector

 

12 de febrer de 2016.- L'Agència Tributària ha posat en marxa la Finestreta Única Duanera (VUA), un projecte pioner en l'àmbit de la Unió Europea que reforça l'efectivitat i genera un important estalvi de costos per als diferents agents implicats en la cadena del comerç exterior gràcies a una concentració dels tràmits i controles a realitzar en el moment del despatx de la mercaderia. En concret, s'estima que, després de tres anys d'aplicació de la VUA, els operadors econòmics obtindran un estalvi de costos estimat en 1.660 milions d'euros.

La Finestreta Única forma part del paquet de mesures d'agilitació de tràmits administratius impulsat per la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) i ha comptat amb la participació dels ministeris d'Hisenda i Administracions Públiques; Economia i Competitivitat; Sanitat, Servicis Socials i Igualtat; Agricultura, Alimentació i Medi ambient; i Foment, encomanant-se a l'Agència Tributària la coordinació i posada en marxa de la mesura.

La VUA té per objecte el despatx de mercaderies en la Duana mitjançant la creació de ferramentes informàtiques que permeten una major coordinació entre els diferents servicis d'inspecció en frontera, anticipant el control i reduint en gran manera els costos del despatx, ja que els controles i inspecciones efectuats per la Duana o per uns altres organismes, es duran a terme en un mateix lloc i en un mateix moment, evitant les despeses i el temps que suposa el fet que un contenidor siga sotmés en més d'una ocasió a un examen físic.

Des del punt de vista gestor, la VUA agrupa els tràmits que ara s'han de seguir en dependències de diversos ministeris i, per tant, permetrà també escurçar temps i terminis de tramitació, unificar i refondre formularis, i reduir documentació en paper relacionada amb les mercaderies objecte de comerç exterior, atès que tots els organismes que intervenen en el control en frontera compartiran i anticipar la informació disponible per al despatx duaner a través de sistemes informàtics creats a este efecte.

 

Avantatges per als operadors

Per als operadors del comerç exterior, la implantació de la Finestreta Única permetrà una millor planificació de les operacions d'importació, al poder presentar els documents d'importació i obtindre informació sobre els certificats necessaris per a cada operació amb  major antelació.

A més, els operadors es veuran beneficiats d'un estalvi en el temps i el cost de permanència de les mercaderies en la Duana, així com en els derivats de la inspecció de la carrega. Amb la coordinació de posicionaments s'assegura la revisió conjunta per part de totes les administracions, la qual cosa simplifica els moviments dels contenidors.

Igualment, obtindran un estalvi addicional en la tramitació del despatx de les mercaderies, al poder reutilitzar, sempre que la legislació el permeta, la documentació presentada davant els diferents organismes.
Tot això facilitarà una millora de la competitivitat dels nostres operadors en el mercat comunitari, la qual cosa permetrà captar noves operacions comercials en benefici de la pròpia competitivitat dels ports espanyols, on els tràmits duaners i per a duaners es realitzaran amb estalvi en costos i temps.

 

Implementació gradual

La posada en marxa de la Finestreta Única Duanera es va dur a terme el passat 20 de gener amb una sèrie de projectes pilote en les duanes marítimes de Barcelona, Bilbao, Tenerife i Vigo-Marín. A finals de febrer la VUA s'anirà generalitzant en funció de la disponibilitat tècnica dels propis operadors.

D'altra banda, i si bé estos primers passos del projecte de Finestreta Única Duanera estaran centrats en el trànsit marítim de contenidors, part de les millores implantades, i en particular la possibilitat de presentar una predeclaració (‘Pre-DUA ’) abans de l'arribada efectiva de les mercaderies, beneficien ja a tota mena d'operadors i trànsits. Tant per part de l'Agència Tributària, com per la resta d'organismes afectats, existix el compromís de realitzar les adaptacions necessàries per a estendre completament els efectes de la VUA a tota mena de mercaderies en l'àmbit nacional.