Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària eleva un 27% seus resultats de lluita contra el frau fins assolir els 15.664 milions

Balanç anual de resultats de control tributari

  • L'Àrea d'Inspecció va liquidar deute per un import de 7.129 milions d'euros, un 43% més, de la qual un 44% es correspon amb actuacions de la Delegació Central de Grans Contribuents
  • Es van realitzar 107.580 actuacions inspectores, un 8% més que l'any anterior i un 46% més que el 2011
  • Entre les 21.810 visites presencials realitzades, destaca l'increment del 28,7% en les efectuades en el marc del pla contra l'economia submergida i també les destinades a aflorar lloguers opacs
  • Han augmentat un 28% les investigacions de moviments financers per a detectar insolvències fictícies i s'han adoptat 3.785 mesures cautelars per a evitar buidatges patrimonials

 

22 de febrer de 2016.- L'Agència Tributària ha obtingut 15.664 milions d'euros el 2015 com a resultat de la seua tasca en la prevenció i lluita contra el frau, fet que suposa una xifra rècord en seu historia que supera en un 27,2% l'aconseguida l'any anterior. La consecució d'estos resultats es produïx en un context en el qual, si bé s'està consolidant la recuperació econòmica, encara els exercicis subjectes a comprovació són, en part, anys amb bases imposables agregades en disminució.

Els resultats de control inclouen expedientes singulars de minoració de devolucions per un import conjunt de 2.700 milions d'euros que, per les seues característiques, resulten de difícil repetició en el temps. No obstant això, fins i tot sense tindre en compte estos expedientes, els resultats encara serien superiors en més de 600 milions d'euros als obtinguts l'any previ.

De la xifra global de resultats, 15.188 milions d'euros es corresponen amb l'‘indicador 3’ d'objectius, els resultats directes obtinguts per l'Agència en l'exercici de les seues funcions de prevenció i lluita contra el frau, que augmenten un 32,2% respecte a l'any anterior. Esta recaptació es desglossa, al seu torn, en ingressos procedents d'actuacions de control (‘indicador 3.1 ’), que augmenten un 11,6% fins assolir els 9.687 milions d'euros, i la minoració de devolucions sol·licitades pels contribuents (‘indicador 3.2 ’), on es registra un fort incremente del 96,2% motivat pels expedientes esmentats, fins assolir els 5.501 milions d'euros. Els ingressos de l'Agència Tributària per lluita contra el frau es completen amb 475,5 milions procedents de declaracions extemporànies (fora del termini voluntari) sense requeriment previ per part de l'Agència.

Del conjunt dels resultats de l'Agència Tributària el 2015 destaquen especialment els que figuren dins de l'‘indicador 3.1.1’ i recullen els ingressos procedents de liquidacions i actes de gestió recaptatòria. Estos ingressos, que històricament reflectixen el nucli fonamental dels resultats econòmics de la lluita contra el frau, augmenten un 7,6% fins situar-se en els 8.346 milions d'euros, la xifra més alta assolida mai en este indicador.

Es dispara el deute liquidat

L'any passat, l'import total liquidat pels òrgans d'inspecció ha crescut molt sensiblement, gairebé un 43%, fins assolir els 7.129,2 milions d'euros. En este resultat té gran rellevància el deute liquidat per la Delegació Central de Grans Contribuents, 3.142,3 milions d'euros, que representa un 44% de l'import total liquidat.

Paral·lelament, el 2015 l'Agència Tributària ha seguit reforçant la seua activitat inspectora, impulsant un total de 107.580 actuacions nominals de comprovació i investigació, un 8% més que en l'exercici anterior i un 46% més que el 2011.

Tenint en compte els diferents àmbits de control, destaquen per seu incremente les actuacions inspectores de control de devolucions (+11%) i les de requeriments i actuacions d'informació (+16%), que se sumen a unes altres àrees que ja es vénen impulsant en anys anteriors i que s'han seguit reforçant el 2015, com el sector de professionals, amb un incremente d'inspecciones del 16%, i el de  societats i socis (+10%).

La lluita contra l'economia submergida

Al llarg de l'any passat s'han seguit impulsant les actuacions tendents al control i reducció de l'economia submergida fent ús de tots els intruments disponibles, inclosos aquells derivats de la Llei Antifrau de 2012. En este sentit, les actuacions per a la verificació del compliment de la limitació de pagaments en efectiu s'han traduït en l'inici el 2015 de 6.087 expedientes d'anàlisi de denuncies en relació amb l'incompliment d'esta limitació legal, fet que suposa un 27,8% més que els iniciats l'any anterior. A més, a tancament d'any s'havien iniciat 1.313 expedientes sancionadors, un 36,7% més.

Especial rellevància han tingut novament les actuacions d'entrada i registre realitzades per l'Àrea d'Inspecció amb el suport de personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica. Les UAI van participar en 1.630 actuacions d'estes característiques. Des de 2012 han augmentat més d'un 80% estes actuacions de les UAI, que han resultat de gran eficiència per a la detecció del ‘programa d'ocultació’, l'obtenció de proves en general, i la reducció del temps de durada de les comprovacions inspectores.

Al mateix temps, durant el quart any del pla especial contra l'economia submergida implementat per l'Agència Tributària, s'han tornat a incrementar les actuacions presencials (‘pentinats ’) destinades al control in situ d'obligacions formals i registrals en sectors de risc fiscal.

De les 21.810 actuacions presencials de verificació formal realitzades destaquen les 14.449 visites efectuades en el marc del programa específic sobre economia submergida, amb un incremente del 28,7% motivat pel reforç d'actuacions i la inclusió d'àrees de visites noves. Addicionalment a les visites del programa específic d'economia submergida, destaquen les 5.469 destinades a detectar lloguers opacs.

Detecció de falsos insolvents

Com en anys anteriors, el 2015 l'Agència Tributària ha seguit impulsant les actuacions més qualificades de l'Àrea de Recaptació per a aconseguir el cobrament efectiu dels deutes tributaris, arribant a obtindre ingressos en executiva per un import de 6.759 milions d'euros. En este sentit, i amb l'objectiu de detectar possibles insolvències fictícies, s'han efectuat 22.471 investigacions de moviments financers, un 28,2% més que l'any anterior, quintuplicant les actuacions efectuades en este sentit l'any 2012.

Igualment, i amb l'objectiu d'evitar buidatges patrimonials, s'han adoptat 3.785 mesures cautelars, de les quals pràcticament la mitat s'han desenvolupat en el marc de les noves ferramentes que oferix la Llei Antifrau de 2012. A més, i amb el mateix objectiu d'ampliar les possibilitats de cobrament efectiu dels deutes liquidats, s'han incrementat un 8,7% els acords de derivació de responsabilitat (derivació a tercers diferents del deutor principal), fins assolir les 16.719 actuacions.