Saltar al contingut principal

Desmantellades tres fàbriques clandestines de tabac e confiscades 39 tones de tabac de contraban

En una operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional, amb la col·laboració del Ministeri de l'Interior de Bulgària

  • Ha sigut desarticulada una organització criminal que traslladava clandestinament el full de tabac i la maquinària des de Bulgària a Espanya per a realitzar la fabricació il·legal al nostre país
  • En l'operació han sigut detingudes 22 persones, 20 de nacionalitat búlgara i dos de nacionalitat espanyola
  • A més del tabac confiscat, que inclou 260.656 paquets  i valorat en 7.100.000 euros, s'ha intervingut diversa maquinària per a tot el procés de producció, cartonatge i llegendes sanitàries de diferents països
  • Una vegada al nostre país, utilitzaven tres naus situades a les províncies de Málaga, Toledo i Salamanca com autèntiques fàbriques equipades amb maquinària industrial necessària per a la producció de cigarrets i paquets de tabac
  • L'organització havia convertit les tres naus en bombolles, aïllades de l'exterior i els seus treballadors pernoctaven en elles per no ser detectats

 

11 de juliol de 2016.- Una operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional, amb la col·laboració del Ministeri de l'Interior de Bulgària, ha conduït al desmantellament de tres fàbriques clandestines de cigarrets i a la confiscació de 39 tones de tabac picat que suposadament anava a ser distribuït a Espanya. Ha sigut desarticulada una organització, amb 22 detencions (dotze a Toledo, nou a Málaga i una a Salamanca), que transportava clandestinament en camions des de Bulgària a Espanya el tabac a granel.

Una vegada al nostre país, utilitzaven tres naus situades a les províncies de Málaga, Toledo i Salamanca condicionades com autèntiques fàbriques equipades amb maquinària industrial en les que fabricaven els cigarrets i els empaquetaven per a la seua distribució il·legal.

Les tres naus industrials comptaven amb maquinària de fabricació i empaquetat de cigarrets que havia sigut transportada des de Bulgària i valor del qual és aproximadament d'un milió d'euros. A més, estaven condicionades perquè l'activitat que es desenvolupava anara indetectable des de l'exterior, de manera que en elles els membres de l'organització desenvolupaven la seua activitat il·lícita i vivien sense cap contacte amb l'exterior. En elles es vindrien realitzant “campanyes” de producció cada dos mesos, aproximadament.

 

Informació de Bulgària

A mitjan mes d'octubre de 2014, la Policia Nacional va rebre informació procedent de la Direcció General de Lluita contra el Crim Organitzat del Ministeri de l'Interior de Bulgària sobre l'existència d'un grup organitzat d'origen búlgar assentat a Espanya. Les autoritats búlgares alertaven que els integrants d'este grup podrien dedicar-se a activitats que podrien ser constitutives de delictes de contraban, contra la propietat industrial, emblanquine de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública. Membres de l'organització s'haurien desplaçat des de Bulgària fins el nostre país amb la finalitat d'establir fàbriques per a elaborar tabac il·legal, així com crear una xàrcia de distribució d'este producte, tant a escala nacional com internacional.

El líder de l'organització dirigia la mateixa des de Bulgària. Esta persona hauria creat una xàrcia criminal amb les següents funcions:

1.-Transporte de tabac a granel oculte, des de Bulgària a Espanya, per a la qual cosa utilitzaria camions de la seua pròpia empresa.

2.-Utilització de naus industrials a Espanya per a l'emmagatzematge de tabac a granel i el muntatge de fàbriques dedicades a la transformació d'este tabac en cigarrets, per a la seua posterior venda en paquets.

3.-Distribució dels cigarrets fabricats a Espanya, a partir del tabac a granel portat des de Bulgària.

L'operatiu final desenvolupat en les tres naus industrials ha conduït a la detenció de 22 persones i a la confiscació d'un total de 39 tones de tabac picat, 260.656 paquets de tabac, 207.000 cigarrets (sense empaquetar), cartonatge per a l'empaquetament amb diferents llegendes, maquinària apta per a afegir tabac, picar-ho, i per la tremuja introduir-ho en un tambor on se li afegixen altres ingredients, màquines liadoras de tabac i màquines empaquetadores de paquets i cartrons.

 

Finestres tapiades i inhibidors de freqüència

Les tres naus estaven perfectament condicionades amb habitacles per a l'estada dels membres de l'organització treballadors (llits, lavabos, dutxes) i una zona comuna amb cuina i menjador. Els membres de l'organització treballadors vivien a l'interior de les naus en total clandestinitat mentres durava la “campanya”, amb les portes tancades per anara amb panys de seguretat, les finestres totalment tapiades, e fins i tot a la nau de Toledo van anar trobats dispositius d'inhibició del senyal de telefonia mòbil, per a impedir que els treballadors no es pogueren comunicar amb l'exterior.

Les tres naus comptaven amb sistemes d'insonorització per a evitar que el soroll de les màquines, extractors i generadors de corrent anaren detectats a l'exterior, comptant amb sistemes de refrigeració i extracció de fums per tal que els treballadors no respiraren les partícules que es generen en la producció del tabac, ja que les finestres estaven també tapiades i insonoritzades. El fem i restes generats pel sistema de producció eren emmagatzemats en grans caixes i apilats en palets a l'espera de seu recollida per un dels camions que usava l'organització. Tant en l'interior com a l'exterior de les naus havia càmeres de seguretat connectades en xàrcia, evitant que les imatges quedaren registrades en cap sistema d'emmagatzematge.

 

Capacitat de fabricació

La capacitat de fabricació de cigarrets a cada una de les tres fàbriques s'estima en més d'11.000.000 de cigarrets per setmana. El frau fiscal evitat en l'Impost Especial sobre les labors de Tabac i IVA pel tabac i els paquets intervinguts, valorats en 7.100.000 euros, ascendix a més de 5.700.000 euros.

L'operatiu final desenvolupat simultàniament en les tres naus industrials ha conduït a la detenció de 22 persones i a la confiscació d'un total de 39 tones de tabac picat, 260.656 paquets de tabac, 207.000 cigarrets (sense empaquetar), cartonatge per a l'empaquetament amb diferents llegendes, maquinària apta per a afegir tabac, picar-ho, i per la tremuja introduir-ho en un tambor on se li afegixen altres ingredients, màquines entubadoras i màquines empaquetadores de paquets i cartrons.

 

Una de les majors actuacions contra fàbriques clandestines de tabac a Europa

A Espanya, la fabricació il·legal de cigarrets en instal·lacions industrials fixes juntament amb l'elaboració artesanal de cigarrets-és a dir el comerç il·legal de full de tabac amb destinació a la distribució detallista-,  són les tipologies de contraban que actualment tenen major incidència negativa en la recaptació de l'Impost sobre les Labors del Tabac, si es consideren les dades que les actuacions realitzades signifiquen una vegada transformades les tones de full confiscades en possible elaboració de cigarrets il·legals (a raó d'un gram per cigarret). Des de l'any 2015 ha confiscat un total de 500 tones de tabac preparat per a l'elaboració – industrial o artesanal – de cigarrets, fet que suposa un frau fiscal evitat d'al voltant de 80 milions d'euros.

A més del perjuí en la recaptació tributària pels impostos indirectes, IVA i Impostos Especials, i directes, tant la fabricació il·legal com la venda il·legal de full de tabac amb destinació a consumidors per a elaboració de cigarrets té altres perjuís afegits, ja que es tracta de processos que es realitzen en la clandestinitat sense que es tinguen en compte normes de control de qualitat, o d'higiene en la manipulació o l'emmagatzematge del producte sense garanties de què no es produïsca la mescla amb uns altres productes nocius, etc...).

La fabricació il·legal de cigarrets és un frau que s'ha estés per tota la UE, significant perdudes enormes en els pressuposats nacionals i de la Unió Europea. Des de 2005 fins la data s'han desmantellat més de 150 fàbriques il·legals instal·lades dins de la Unió Europea, en bona part en països comunitaris de l'Est d'Europa.

L'operació ha sigut desenvolupada conjuntament per l'Agència Tributària i pel cos nacional de policia, i en ella han intervingut, per part de l'Agència Tributària, funcionaris dels servicis centrals del Direcció Adjunta de Vigilància Duanera del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, i de les unitats de Vigilància Duanera de Madrid, Salamanca i Málaga; i, per part de la Policia Nacional, agents de la Comissaria General de Policia Judicial i de la UDYCO Costa del Sol de Málaga, GOIT, GOES de Málaga i les UPR de Salamanca i Toledo.