Saltar al contingut principal

Els contribuents tenen més de 97.700 milions d'euros en béns i drets situats a l'estranger

Evolució del patrimoni net a partir del ‘model 720’

  • L'Agència Tributària posa en marxa una nova ferramenta per a l'anàlisi de la informació incorporada al ‘model 720’ que permetrà agilitzar, sistematitzar i reforçar el control de patrimonis i rendes
  • Combinada amb mètodes d'anàlisi de ‘big data’, permet establir nous criteris de cerca de patrons de risc fiscal i la seua extensió a estructures societàries més complexes
  • La ferramenta mostra que el saldo net del patrimoni a l'exterior declarat en el ‘720’ ha crescut en 6.700 milions entre 2012 i 2015, i especialment en comptes, fons i immobles
  • La necessitat de transparentar titularitats reals que exigia la Declaració Tributària Especial provoca que l'import de les accions declarades en el 720 disminuïsca sensiblement i augmenten els comptes

 

29  de juliol de 2016.- L'Agència Tributària ha posat en marxa una nova ferramenta per a gestionar l'anàlisi de la informació incorporada pels contribuents en el ‘model 720’ de béns i drets a l'estranger. Esta ferramenta, que permetrà agilitzar, sistematitzar i reforçar el control de patrimonis i rendes, oferix la possibilitat d'establir l'evolució dels saldos nets del patrimoni a l'exterior declarat i mostra que, entre 2012 i 2015, el valor dels béns i drets declarats en el 720, depurats en funció de les modificacions i cancel·lacions sobre les quals informen els contribuents en el model, ha crescut en 6.700 milions d'euros, fins superar els 97.700 milions. L'import total dels béns i drets declarats per primera vegada fins ara supera els 141.000 milions.


El saldo total de 97.700 milions de 2015 es desglossa en gairebé 44.000 milions en valors i drets (accions), més de 20.200 milions en fons, més de 18.300 milions en comptes bancaris i de crèdit, 11.600 milions en immobles i 3.600 milions en assegurances. Entre 2012, primer any sobre el qual era exigible la declaració del 720, i 2015, resulta especialment notable el transvase d'imports declarats entre dos categories de béns i drets: els comptes i les accions. Així, mentres l'import de les primeres augmenta en més de 3.300 milions d'euros, el dels valors es reduïx en més de 2.200 milions.

Esta evolució està fortament vinculada amb la necessitat de transparentar titularitats que exigia la Declaració Tributària Especial, de manera que el verdader titular dels béns i drets presentara la DTE i que assumira també la titularitat jurídica dels mateixos. Com a resultat d'això, en els models 720 els contribuents han anat reflectint la cancel·lació de participacions en societats i estructures interposades i la paral·lela incorporació de patrimonis en comptes a nom seu.

D'altra banda, entre 2012 i 2015 el saldo dels fons ha crescut en més de 3.000 milions, en 2.200 milions l'import declarat per immobles i en 380 milions el valor de les assegurances i rendes vitalícies.

 

Distribució per països i béns 

Tenint en compte el repartiment per països, el 2015 més d'un intervinc del saldo global declarat es concentrava a Suïssa (gairebé 20.200 milions) i Luxemburg (prop de 13.500 milions). Per tipus de béns, en accions i comptes destaca també Suïssa (7.400 i 5.900 milions, respectivament), on es percep especialment, en la comparació 2012-2015, el transvase d'imports declarats entre ambdues categories de béns, amb reducció en valors i augment consegüent en comptes.

Quant a la resta de categories de béns i drets, en els fons més del 70% del total es correspon amb Luxemburg (més de 8.100 milions) i Suïssa (6.300 milions). També és Luxemburg el primer país quant al saldo d'assegurances (1.300 milions), mentre que en immobles els majors imports estan a França i el Regne Unit, amb prop de 2000 milions en ambdós casos.

Al seu torn, mentres l'evolució dels saldos patrimonials entre 2012 i 2015 ve marcada, en el cas d'alguns països, per operacions societàries concretes i dinàmiques generals d'inversió, cas del descens de les accions a Holanda i l'augment dels fons a Luxemburg, en uns altres supòsits es pot apreciar el gradual procés d'aflorament de bases imposables com, per exemple, en el fet que Andorra, Panamà, Liechtenstein i Bahames són quatre dels cinc països amb major descens dels saldos globals, per un import conjunt per als quatre territoris de gairebé 2.300 milions d'euros.

 

El control patrimonial a partir del 720

La nova ferramenta que permet disposar dels saldos nets de cada any declarats en el 720 oferix a l'Agència Tributària la possibilitat d'establir un file conductor entre les diferents declaracions del model que anualment es presenten. Açò facilita tant la determinació de variacions patrimonials i fets imposables a regularitzar, com l'anàlisi d'una situació permanentment actualitzada dels béns i drets, a l'efecte de control recaptatori.

La conjunció d'este intrument amb estratègies i mètodes de ‘big data’ permetrà un major aprofitament de la informació disponible en la base de dades de l'Agència i un processat massiu de la informació, afavorint l'establiment de nous criteris de cerca de patrons de risc fiscal i la seua extensió a estructures societàries més complexes.

D'aquesta manera, l'Agència Tributària reforça el control de patrimonis a partir del model 720 que ve mantenint en els últims anys, i que ja ha generat, més enllà de les pròpies regularitzacions que s'efectuen, una sensible millora en el compliment voluntari dels declarants del model.

Així, la base imposable declarada en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de 2014 pels presentadors de 720 ja era un 9,4% superior a la de l'IRPF 2010, i la seua quota íntegra havia augmentat un 23,8%, enfront dels descensos registrats en les bases i quotes del conjunt dels declarants d'IRPF.

 

S'adjunta en la Nota de Premsa les següents taules:

Evolució dels saldos patrimonials delcarados en el model  (2012-2015) Imports en euros
Saldos patrimonials declarats en el model 720 desglossats per tipus de bé o dret  2012 Imports en euros
Saldos patrimonials declarats en el model 720 desglossats per tipus de bé o dret  2015