Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització dedicada a la producció de tabac de contraban i intervingudes 43 tones de picada

Desarticulada una organització dedicada a la producció de tabac de contraban i intervingudes 43 tones de picada

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Es tracta de la segona major captura de picada de tabac realitzada a Espanya fins la data
  • En l'operatiu han sigut arrestades cinc persones i s'ha desmantellat el lloc on elaboraven el material de contraban a partir de grans quantitats de fulls de tabac procedents de països com Polònia, Grècia, Bangla Desh o l'Índia

 

21  de  juny de 2016.- Una investigació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional ha permés desmantellar una organització dedicada a la producció de tabac de contraban. En l'operatiu els agents han detingut a cinc persones i han confiscat de 43.000 quilos de labors de tabac, en què suposa la segona major captura realitzada a Espanya fins la data, després dels 88.000 quilos intervinguts a les províncies de Granada i Jaén el març passat.

Les investigacions es van iniciar al començament d'any, després de tindre coneixement de l'existència d'una xàrcia de contraban de tabac integrants dels quals estarien assentats a Córdoba.

Després de realitzar diferents esbrinaments es va poder determinar que el modus operandi utilitzat per la trama investigada consistia en la  introducció de grans quantitats de fulls de tabac, procedents d'uns altres països com Polònia, Grècia, Bangla Desh o l'Índia, que emmagatzemaven en naus de polígons industrials de Córdoba. A continuació, aquells fulls de tabac eren manipulades, preparades i envasades per a ser comercialitzades a través d'Internet per tot Espanya.

Conforme avançava la investigació es va poder determinar que l'organització estava utilitzant diverses naus del Polígono de les Cremades de la capital cordovesa, on presumiblement estaven emmagatzemant importants quantitats de fulls de tabac importades d'uns altres països.

 

Desmantellades les naus de fabricació i emmagatzematge

Davant l'arribada a una de les naus investigades d'un camió tipus tràiler, presumiblement carregat amb fulls de tabac, es va decidir realitzar una inspecció simultània en el matí del passat dia 15 de juny.

Una vegada en el lloc, els agents van detectar en la primera nau una ingent quantitat de caixes contenint fulls de tabac (amb un pes aproximat de 100 quilos cadascuna), sent esta, per tant, la nau on es rebia i emmagatzemava la mercaderia abans de la seua manipulació.

En ella van confiscar 40 tones, duplicant la materialitzada l'octubre de 2015 quan van anar intervinguts 20.000 quilos.

En el registre d'una segona nau els agents van observar com diversos individus es trobaven picant fulls de tabac, sent allí un dels llocs on es processava i envasava, prèviament a la seua distribució. En este lloc es van capturar uns 2000 quilos de tabac picat. En un tercer registre es van capturar d'altres 1.000 quilos, en este cas ja manipulat i envasat.

Esta conversió fraudulenta dels fulls de tabac en un producte llest per al seu consum, sense necessitat d'una sofisticada manipulació industrial, es realitzava incomplint els requisits legals i sanitaris establits per la llei, incorrent amb això en delictes de contraban, contra la salut pública i contra la Hisenda Pública.

 

Detenció dels responsables de la xàrcia

Posteriorment als registres, es va procedir a la localització i detenció de cinc persones, dos d'elles presumptes responsables de la xàrcia investigada i tres més que integraven un segon escalafó en l'organització. En els registres també es va trobar diferent documentació relacionada amb la recepció de fulls de tabac i distribució il·lícita una vegada manipulada.

La investigació, que continua oberta, s'ha realitzat dins del marc de col·laboració que l'Agència Tributària i la Policia Nacional vénen mantenint per a la repressió del contraban de tabac i en la lluita contra el frau. Han sigut dutes a terme de manera coordinada per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Córdoba i el Grup Operatiu II UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Córdoba de la Policia Nacional.