Saltar al contingut principal

Confiscades 88 tones de tabac a Andalucía en la major captura de picada realitzada a Espanya

Actuació de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Sis detinguts en l'operació ‘Picat II’, continuació de la desenvolupada el novembre, que es va saldar amb la detenció d'11 persones i la confiscació de 41 tones de tabac
  • L'organització manufacturava el tabac en tres naus d'Almería i el distribuïa a empreses principalment andaluses i a particulars de tot Espanya per missatgeria
  • Disposaven d'una gran cartera de clients que captaven mitjançant la seua pàgina web, servidor del qual s'ubicava a França i comptaven amb tutorials en la xàrcia per a mostrar la forma d'entubar els cigarrets
  • S'ha intervingut gran quantitat de cigarrets sense entubar, 20 màquines de picat, entubat i pesada, envases de producte aromatitzant per a simular el gust de determinades marques, vehicles i nombrosa documentació i factures

11 de març de 2016.- Una investigació conjunta desenvolupada per l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació ‘Picat II’, ha permés desmantellar la infraestructura d'emmagatzematge i distribució d'una organització de contraban de labors de tabac, portant a la detenció de sis persones i la confiscació de 88.074 quilos de labors de tabac valorat en 14 milions d'euros, en fet que suposa la major captura de picada d'embolicar realitzada fins la data a Espanya, doblant la intervenció realitzada el novembre de l'any passat quan van anar intervinguts 41.500 quilos de picada.

Tant les investigacions que van donar origen a aquella captura com les actuals, han sigut dutes a terme de manera coordinada per la Unitat de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Granada i la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Baeza (Jaén), i presenten patrons similars existint, a més, vinculació entre ambdós entramats, previs a la desarticulació del primer.

Igual que en aquella ocasió, les actuacions s'inicien després de tindre's coneixement, a través de l'Associació d'Estanquers de Jaén, del descens injustificat de les vendes de tabac.

Els investigadors van contrastar la circulació i venda il·lícita de borses de cigarrets entubats i comercialitzats sense complir els obligatoris requisits sanitaris, i van comprovar que la distribució d'estos cigarrets s'efectuava, mitjançant un esquema idèntic al de la xàrcia desarticulada el novembre, mitjançant la seua publicació en determinades pàgines web que oferixen este tipus de tabac per a ser fumat.

Activitat manufacturera oculta

L'esquema detectat partia d'una empresa que adquiria i transformava els fulls de tabac, facilitant la picada a unes altres firmes i particulars, simulant ser una mera comercialitzadora majorista de fulls sense condicionar destinades a un consum diferent al de ser fumat com labors del tabac.

En la mesura en què esta mera distribució no implicava manufactura ni evidenciava el seu destí al mercat de les labors del tabac, l'empresa aconseguia eludir el control de les autoritats competents sanitàries, fiscals i reguladores del producte, que sí hagueren intervingut la seua activitat en cas de conéixer que la finalitat del producte era el ser consumit com tasca, com es va revelar després de les actuacions.

Els investigadors van detectar com esta empresa, en un curt període de temps, va augmentar significativament tant seus compres de productes de tabac sense manufacturar a productors nacionals, com a uns altres països com Polònia, Estònia o Bulgària.

La xàrcia disposava d'una gran cartera de clients que anava en augment i que captaven mitjançant la seua pàgina web, servidor del qual s'ubicava a França. Fins i tot, van arribar a penjar en la xàrcia diversos tutorials, en què es mostrava la forma d'entubar els cigarrets.

Naus a Almería

Després de nombroses vigilàncies i seguiments dels objectius sospitosos, els investigadors de l'Agència Tributària i de la Guàrdia Civil, van detectar tres naus, una a Benahadux (Almería) i dos a Huércal d'Almería (Almería) on s'estaven realitzant labors de manufacturación del tabac en branca per a la seua conversió en producte apte per a ser fumat.

La mercaderia es distribuïa posteriorment a unes altres empreses, principalment d'Andalucía, totes de recent creació, i a particulars a tot Espanya a través d'empreses de missatgeria.

Esta conversió fraudulenta dels fulls de tabac en un producte que, sense necessitat d'una sofisticada manipulació industrial, es transforma en tabac apte per al seu consum, es realitzava incomplint els requisits legals i sanitaris establits per la llei, incorrent amb això l'organització en presumptes delictes de Contraban, contra la Salut Pública i contra la Hisenda Pública.

Tabac valorat en 14 milions d'euros

Després de les oportunes comprovacions, el passat dia dos es van realitzar els registres en dos locals de Linares i un de Santiago de Pontons (Jaén) amb la captura de 580 i 1.490 quilos de labors de tabac, respectivament, resultant detingudes quatre persones.

L'endemà es va produir el registre de les naus d'Almería, procedint-se a la confiscació de 86.000 quilos de labors de tabac, i a la detenció de dues persones més. En la primera nau, en què havia diversa maquinària de transformació, es trobaven diverses persones treballant a les que s'ha pres declaració.

En els registres es van intervindre, a més del tabac, gran quantitat de cigarrets sense entubar, 11 màquines per a picar, cinc per a entubar, quatre per a pesada i borses per a envasat de diferents pesos, així com diversos envases de producte aromatitzant per a simular el gust de determinades marques de tabac sense registre sanitari, dos furgonetes i un vehicle de l'organització, nombrosa documentació i factures.

És la major captura d'este tipus de labors de tabac realitzada fins ara a Espanya i en ella s'ha desarticulat l'estructura que havia intentat substituir a la desarticulada el novembre. La quantitat intervinguda suposa una equivalència aproximada de més de huit milions de paquets de cigarrets.

Tant els detinguts com els gèneres intervinguts han sigut llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció núm. 1 d'Almería. La investigació continua oberta, pel que no es descarta la realització de noves detencions.

Esta operació s'ha realitzat dins del marc de col·laboració que l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil vénen mantenint per a la repressió del contraban de tabac, i en la lluita contra el frau en el comerç electrònic.

Fruit d'esta col·laboració entre Guàrdia Civil i Agència Tributària, al llarg de l'últim exercici 2015, han pogut constatar-se els efectes positius en l'evolució del mercat d'estos productes a Andalucía, com reflectixen els increments en les vendes en estancs registrades pel Comissionat del Mercat de Tabacs en les províncies andaluses.

Així, durant el període gener-desembre 2015, les vendes en estancs han crescut respecte de l'any anterior un 1,49% a Huelva, un 5,6% a Cádiz, un 7,16% a Málaga, un 2,96% a Sevilla, un 1,66% a Granada i un 0,25% a Almería, enfront del descens de Jaén (-5,11 %) i Córdoba (-0.91 %), províncies, estes dos últimes, on es concentrava l'àrea d'influència de l'organització desarticulada el novembre passat i la desmantellada ara en ‘Picat II’.