Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desarticula una trama de frau a l'IVA que operava en els sectors d'hidrocarburs i electrònica

Operació ‘El Dorado’

  • En la fase operativa s'han realitzat dos detencions, 14 entrades i registres a Galícia, Barcelona i Madrid, així com diversos embargaments d'actius financers, immobles i combustible
  • L'organització s'apropiava de l'IVA de la venda de carburant a les gasolineres i, paral·lelament, participava en una trama de frau carrusel intracomunitari mitjançant vendes de material informàtic
  • Les empreses acumulaven un deute tributari de 8 milions d'euros i haurien cooperat en la defraudació d'uns altres 16 milions a través del frau intracomunitari

24  de  novembre de 2016.- L'Agència Tributària ha desarticulat una organització dedicada al frau a l'IVA en els sectors de la comercialització de productes petrolífers i de productes informàtics i electrònics que operava en tot el territori nacional i també en l'àmbit intracomunitari. La trama feia efectiu el frau per una doble via. D'una banda, s'apropiava de l'IVA corresponent a les seues vendes d'hidrocarburs a gasolineres. Per un altre, formava part d'un frau carrusel intracomunitari mitjançant vendes de material informàtic i electrònic a uns altres països membres de la Unió Europea.

En el marc de l'operació, denominada ‘El Dorado’, i derivada de diligencies prèvies del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, el passat 7 de novembre es van desenvolupar un total de 14 entrades i registres a Galícia, Barcelona i Madrid i es va procedir a la detenció de dos persones de la trama en la capital catalana.

 

Operava des de 2015

Les investigacions prèvies arranquen este any per part de la Unitat Combinada de Vigo de Vigilància Duanera, en col·laboració amb l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), amb la detecció de dos empreses vinculades, al seu torn, amb dos persones físiques que operaven en el sector d'hidrocarburs des de 2015, mitjançant la venda a l'engròs a gasolineres. No obstant això, el presumpte líder de la trama ara desarticulada ja venia desenvolupant la seua activitat en el sector anteriorment, i havia estat relacionat prèviament amb activitats defraudatòries.

El frau en l'àmbit dels hidrocarburs es concretava mitjançant l'apropiació de les quotes d'IVA que les societats de l'organització haurien d'ingressar per les seues vendes d'hidrocarburs a les gasolineres. Les entitats que operen en este sector han d'ingressar importants quantitats d'IVA, ja que, a l'adquirir el carburant en un depòsit fiscal (majorista d'hidrocarburs), no suporten l'impost indirecte i, posteriorment, venen el carburant a estaciones de servici repercutint l'IVA. A partir d'aquell moment, els venedors han d'ingressar aquell IVA gairebé en la seua totalitat. Tanmateix, les societats de la trama no feien l'ingrés i havien acumulat un deute de més de 8 milions d'euros.

Mitjançant esta mecànica d'apropiació de les quotes d'IVA, l'organització no només defraudava a la Hisenda Pública, sinó que exercia una competència deslleial en el sector, ja que això li permetia vendre el producte als detallistes a uns preus inferiors als que oferixen els operadors que sí complixen l'obligació d'ingressar a la Hisenda Pública l'impost repercutit als seus clientes.

A través de les mateixes dos societats, però en esta ocasió mitjançant la venda en uns altres països de la UE de material electrònic i informàtic adquirit a empreses espanyoles, l'organització complementava l'activitat defraudatòria amb la seua participació en una trama de frau carrusel en la que el volum de frau d'IVA estimat supera els 16 milions d'euros.

En l'operatiu desplegat el passat dia 7 es van produir dos detencions a Barcelona i 14 entrades i registres en domicilis i oficines relacionades amb la trama localitzats a Galícia, Barcelona i Madrid. Com a conseqüència de les actuacions realitzades, s'han embargat actius financers i s'han realitzat embargaments preventius d'immobles i de combustible localitzat en depòsits fiscals.

L'operació ha sigut dirigida per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària (Galícia, Catalunya, Andalucía i Brigada Central Operativa), funcionaris de la ONIF de l'Àrea de Trames i la Unitat Central d'Auditoria Informàtica (UCAI), amb la col·laboració de funcionaris de la Dependència Regional d'Inspecció de Barcelona, Galícia i Andalucía, així com de funcionaris d'auditoria informàtica de Barcelona i Galícia.