Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària ha tornat a tancament d'any més de 9.300 milions d'euros a 13.600.000 contribuents

Campanya de Renda 2016

  • Gairebé el 97% de les devolucions i més del 93% dels imports sol·licitats ja han sigut abonats
  • S'han presentat per Internet 17.355.000 declaracions, el 88% del total, 38 punts més que fa sis anys, quan van començar a reforçar-se les mesures per a potenciar la via telemàtica com fórmula principal de presentació

2 de  gener de 2018.- L'Agència Tributària ha realitzat ja, a data de 29 de desembre, el 96,9% de les devolucions corresponents a la Campanya de la Renda 2016, de tal manera que, a tancament de l'any passat, més de 13.618.000 declarants de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) havien obtingut ja la seua devolució. L'import global retornat suma 9.319 milions d'euros, el 93,2% del total sol·licitat.

Les declaracions presentades en la passada Campanya de Renda han sigut un total de 19.728.000, fet que suposa gairebé 176.000 més que l'any anterior, amb la qual cosa es confirma la sostinguda recuperació del nombre de declarants d'IRPF iniciada l'any 2015.

Es confirma igualment també un nou incremente en el nombre de presentacions per Internet, assolint ja la xifra de 17.355.000 declaracions, el 88% del total. Fa sis anys (IRPF 2010, presentat el 2011), quan l'Agència Tributària va començar a reforçar les mesures per a potenciar la via telemàtica com fórmula principal de confecció i presentació de declaracions, la proporció no arribava al 50%, de manera que durant este període el pes d'Internet ha crescut en 38 punts.

‘RENDA WEB’ com dinamitzador de la campanya

La completa implantació este any de ‘RENDA WEB’ com ferramenta universal que oferix l'Agència Tributària per a la gestió de totes les declaracions suposa la culminació de l'estratègia iniciada fa sis anys amb la posada en marxa del servici REN0 per a l'obtenció de l'esborrany per Internet, i que pretenia una acceleració de les presentacions que facilitara un procés equivalent en les devolucions, de manera que més contribuents pogueren presentar abans i obtindre, per tant, amb més rapidesa la seua devolució.

En este sentit, en els dos primers mesos d'esta última campanya s'han presentat un 43% més de declaracions que fa sis anys i s'han incrementat les devolucions un 35%. Ja més de la mitat de les declaracions previstes es presenten en aquells dos primers mesos de campanya.

Malgrat la caiguda que s'ha produït esta última campanya en les sol·licituds de devolució, tant en número (-3,9 %) com en import (-8,8 %), les devolucions efectivament realitzades als contribuents fins la data estan descendint en menor mesura (-3,4% en número i – 8,7% en import).

El descens en les sol·licituds de devolució té com contrapartida un sensible incremente en les declaracions per ingressar. En esta evolució de les declaracions per ingressar i per retornar que diferix de la inicialment prevista han influït dos factors; d'una banda, una evolució més positiva de la prevista en el sector immobiliari, tant en relació amb guanys patrimonials, com respecte a arrendament; i, per un altre, a un manteniment el 2016 de l'efecte de la reforma fiscal, que ha permés que més contribuents no hagen de fer la declaració.

Annex: S'incorporen les taules següents:

  • IRPF 2016 (Dades a 29 de desembre per a IRPF 2016 i 30 de desembre per a IRPF 2015)
  • Declaracions presentades
  • Devolucions sol·licitades i pagades (imports en milions d'euros)
  • Devolucions pagades número i import 2015/2016 (imports en milions d'euros)