Saltar al contingut principal

Interceptat en aigües pròximes a les Canarias un veler carregat amb 1.850 quilos de cocaïna

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detinguts els tres tripulants de l'embarcació, un ciutadà anglés i dos de nacionalitat francesa 
  • El veler pertanyia a una organització criminal especialitzada en noliejar este tipus d'embarcacions que, o bé traslladaven directament a port la droga ensecretada en el seu interior, o bé la trasbordaban a unes altres per a la seua partida i posterior emmagatzematge en ‘guarderies’

24 de juny de 2018.- L'Agència Tributària i Policia Nacional, en una operació conjunta, han interceptat en aigües pròximes a les Illes Canàries un veler que transportava en el seu interior prop de 1.850 quilos de cocaïna, procedint-se a la detenció dels seus tres tripulants, un d'ells de nacionalitat anglesa i dos, francesa.

L'operació, denominada ‘GRU’, arranca l'any 2015, quan Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Policia Nacional inicien investigacions sobre una organització criminal dedicada al tràfic d'estupefaents per via marítima a través de velers.

El modus operandi consistia en noliejar embarcacions d'esbargiment que, o bé traslladaven la droga directament fins ports espanyols ensecretada en habitacles condicionats per això (caleteados), o bé efectuaven el transbord en alt mar a unes altres embarcacions que eren les encarregades d'introduir la droga al nostre país. Posteriorment la droga era emmagatzemada en ‘guarderies’ fins la seua distribució en el mercat negre.

En el marc l'operació GRU, fruit de la col·laboració internacional amb les autoritats britàniques (NCA) i el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N), i amb el suport del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i el Ministeri de Defensa, es detecta el possible transporte de droga a brode d'una embarcació, en principi de nom desconegut, tipus veler, rumb cap les costes espanyoles, on es procediria al transbord de la mercaderia a una altra embarcació.

En un primer moment se sospita que la droga era transportada per una embarcació que hauria rebut la droga enfront de les costes de Surinam. No obstant això, la investigació va determinar posteriorment que podria haver-hi trasbordado la droga a una altra embarcació, igualment tipus veler, de què es desconeixia el nom, que es trobava a unes 300 milles de les Illes Canàries i en direcció a l'arxipèlag.

Interceptat pel patruller ‘Petrel’ de l'Agència Tributària

Establit l'oportú operatiu aeronaval i, havent-se desplaçat a la zona el patruller ‘Petrel I’ de l'Agència Tributària, es confirma la localització d'una embarcació tipus veler d'uns 12 metres d'eslora i amb trenque de color blanc que es trobava en la situació indicada, comptant per això amb el suport de la força aèria espanyola.

Finalment, a la matinada del dia 20 de juny, a unes 240 milles nàutiques a l'oest de les Illes Canàries, es procedix a l'abordatge per part del ‘Petrel’ del veler ‘Pepper Salze’, de pavelló anglés, i a la detenció dels seus tres tripulants. A l'interior del vaixell, es localitzen un total de 61 fardells de cocaïna amb un pes aproximat de 1.850 quilos.

Després d'obtindre la preceptiva autorització judicial, el veler, remolcat pel vaixell ‘Petrel’, ha arribat en el matí de hui al port de Las Palmas per a la posada a disposició dels detinguts, la droga i l'embarcació davant les autoritats judicials.

La investigació, prèvia querella presentada per la fiscalia Antidroga, es troba judicializada en el Jutjat Central d'Instrucció núm. 6 de l'Audiència Nacional. L'operació ha sigut duta a terme per la tripulació del ‘Petrel’, la Subdirecció d'Operacions i l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Asturias, conjuntament amb la Brigada Central d'Estupefaents de Policia Nacional, amb suport del NCA, el MAOC-N, el Citco i el Ministeri de Defensa.