Saltar al contingut principal

Destapat un frau de 7.000.000 d'euros mitjançant la comercialització de productes electrònics procedents de la Xina

En el marc de l'operació Sumatra desenvolupada per l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • La investigació està centrada en l'estudi d'una organització, que operava des de l'any 2013, dedicada a la importació de mercaderies menysvalorant els valors declarats a la duana amb el consegüent frau a la Hisenda Pública

29  de maig de 2018.- Durant el dia de hui, i de manera conjunta entre l'Agència Tributària i la Policia Nacional, s'està dut a terme un operatiu policial en diverses províncies espanyoles contra una organització constada per ciutadans xinesos implicats en delictes de frau fiscal i emblanquine de capitals i pertinença a organització criminal. S'estan duent a terme, principalment, nombroses detencions de ciutadans de nacionalitat xinesa, així com els registres dels seus habitatges particulars i dels domicilis socials de les empreses que regenten, algunes de les quals es troben en el Polígono Industrial de Cobo Calleja, situat en el madrileny municipi de Fuenlabrada. L'operació està sent dirigida pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Móstoles que ha declarat el secret de les actuacions.

La investigació es va iniciar a mitjan 2017 per una denuncia presentada per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF central) de la Comissaria General de Policia Judicial. Posteriorment l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària es va unir a la investigació una vegada obertes les diligencies prèvies pel jutjat.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
La investigació està centrada en l'estudi d'una organització dedicada a la importació de mercaderies procedents de la Xina, amb destinació a Espanya, menysvalorant els valors declarats a la duana amb el consegüent frau a la Hisenda Pública tant en els drets d'importació, a l'IVA com en l'impost sobre societats.
L'organització, que controla tant la producció a la Xina com la posterior comercialització dels productes a Europa, està especialitzada en el sector de l'electrònica (piles, accessoris per a mòbils, etc.) i il·luminació (LED´s, halògens, tubs fluorescents, etc.), comercialitzant molts dels productes amb marca pròpia tant en tendisques físiques com virtuals.

L'organització vindria operant com a mínim des de l'any 2013, utilitzant per això diferents empreses algunes d'elles amb permanència en el temps. Durant la investigació s'ha detectat l'existència de vendes ocultes per a les quals l'organització disposa d'una xàrcia de comercials distribuïts per la geografia espanyola que s'encarreguen de la recollida de diners en efectiu i que, per tant, s'escapa del control de la Hisenda Pública.

Els delictes investigats són delictes contra la Hisenda Pública, delicte d'emblanquine de capitals i pertinença a organització criminal. La quantificació del frau estimat des de l'any 2013 fins l'any 2017 ascendix a gairebé 7 milions d'euros.

En l'operatiu s'estan realitzant detencions, entrades i registres en domicilis particulars i sedes socials a la província de Madrid, Toledo, Pontevedra, Alacant, València i Barcelona. En este operatiu participen agents de la Policia Nacional i funcionaris de la ONIF de l'Agència Tributària de les dependències d'inspecció de València, Alacant, Toledo i Barcelona.