Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària aborda un mercant amb 10 tones d'haixix

Operació Seifa

  • Detinguts els huit tripulants del mercant ‘ELG’, de bandera moldava, tots ells de nacionalitat ucraïnesa
  • Les autoritats italianes, franceses i turques han col·laborat en la investigació
  • L'operació s'emmarca dins de les actuacions del Servici de Vigilància Duanera contra el narcotràfic a través de la ‘Ruta del Mediterrani Oriental’

18 de juny de 2019.- L'Agència Tributària ha interceptat durant el dia d'ahir un mercant de bandera moldava que portava 10 tones d'haixix. En el marc de l'operació ‘Seifa’, els patrullers ‘Abanto’, amb base a Cartagena, i ‘Paíño’, amb base a Palma de Mallorca, amb el suport dels  mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, van abordar el mercant ‘ELG’, de 79 metres d'eslora, a les 13.00 hores d'ahir a 98 milles al sud-est de Cartagena.

En esta operació han sigut detinguts els huit tripulants del mercant, de bandera moldava. Tots els detinguts són de nacionalitat ucraïnesa.

La investigació ha sigut desenvolupada per l'Àrea de Vigilància Duanera de Murcia, sota la coordinació de la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària i amb la col·laboració de les autoritats franceses, italianes i turques, així com del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i del Centre de Coordinació per a la Lluita Antidroga del Mediterrani (CECLAD).

La investigació arranca fa sis mesos, quan l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera a Murcia comença a sospitar d'este vaixell i, a partir d'aquell moment, Vigilància Duanera seguix de prop els moviments del ‘ELG’.

D'aquesta manera, finalment ahir els mitjans aeris de Vigilància Duanera detecten el vaixell abarloado a diverses embarcacions semirígides i s'inicia un seguiment del ‘ELG’, sent finalment interceptat en seu fugida pel patruller Abanto a 98 milles nàutiques al sud-est de Cartagena.

En el reconeixement posterior de l'embarcació els funcionaris de Vigilància Duanera descobrixen en el celler de proa prop de 350 fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic d'haixix, amb un pes aproximat d'uns 10.000 quilograms.

Immediatament, el vaixell ‘ELG’, la seua tripulació i la droga són escortats pels patrullers ‘Abanto’ i ‘Paíño’ al port de Cartagena, on han arribat este matí per a seu posada a disposició de l'autoritat judicial.
 
La Ruta del Mediterrani Oriental per al tràfic d'haixix és una ruta habitual per al transporte de grans quantitats d'esta substancia il·lícita des de les costes del nord de l'Àfrica pròximes a l'Estretisc de Gibraltar fins el Mediterrani Oriental, pel que les rutes, les zones habituals de transbord i els vaixells sospitosos són sotmesos a vigilància per part de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i per les autoritats franceses i italianes, de manera coordinada.

Només el 2018 es van executar sis operacions contra esta ruta, interceptant 37.146 quilograms de resina d'haixix. El 2019, el mes d'abril passat, les autoritats italianes van interceptar la velera espanyola ‘Lluna III’ amb 6.000 quilograms d'haixix en aigües pròximes a Sicília en una operació conjunta en la que també va tindre participació Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Igualment, dins d'esta mateixa ruta, el mes de maig passat es va intervindre el veler espanyol ‘Ocean Siga’ quan transportava 5.000 quilos d'haixix, i que finalment va anar traslladat al port d'Eivissa.