Saltar al contingut principal

Detingudes 22 persones i desmantellats dos centres de fabricació il·legal de paquets de tretze marques diferents de tabac

Operació conjunta de la Policia Nacional amb l'Agència Tributària i el Ministeri d'Interior de Bulgària

  • Els arrestats transportaven el tabac a granel des de Bulgària i, una vegada a Espanya, era transformat en cigarrets en les diferents fàbriques que disposaven a Catalunya que comptaven amb la maquinaria precisa per a realitzar la fase primària – mescla del tabac segons la marca - i fase secundària – transformació del tabac picat i mesclat en paquets i, finalment, en cartrons.
  • Distribuïen els cigarrets per diversos països de la Unió Europea-principalment Alemanya, el Regne Unit i Espanya - i emblanquinaven els beneficis econòmics a través d'un entramat d'empreses
  • El líder de l'organització, que havia teixit una xàrcia d'empreses dedicades a la construcció d'habitatges, al transporte per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d'empreses a l'estranger, comptava amb més de 200 treballadors dedicats a la construcció d'habitatges
  • Durant l'època de campanya, els treballadors vivien a l'interior de les naus amb les portes tancades, sense finestres i tan incomunicats amb l'exterior que, fins i tot, desconeixien el país en el que es trobaven

13 de maig de 2019.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior de Bulgària, han desarticulat a Catalunya una organització criminal internacional d'origen búlgar que s'havia especialitzat en la fabricació il·lícita de cigarrets i en la seua posterior distribució per diferents països de la Unió Europea. L'operació ha permés la detenció de 22 persones, 15 d'elles de nacionalitat ucraïnesa, dos de nacionalitat búlgara, tres espanyols, un moldau i un marroquí. En l'operació s'han registrat nou immobles, tots ells a Catalunya.

Elaboració de tabac il·legal

Les investigacions van començar el juny de 2017 quan els investigadors van tindre coneixement de l'existència d'un grup de delinqüència procedent de Bulgària, organitzat per a cometre activitats presumptament delictives i constitutives de delictes de contraban, contra la propietat intel·lectual, emblanquine de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública.

Les informacions rebudes indicaven que membres de l'organització es desplaçarien des de Bulgària fins Espanya amb la finalitat d'establir diverses fàbriques d'elaboració de tabac il·legal i crear una xàrcia de distribució d'este producte a escala nacional i internacional. Transportaven des de Bulgària el tabac a granel, sense passar els pertinents controles duaners, i utilitzaven naus instal·lades a Espanya per a l'emmagatzematge de picada de tabac i per al muntatge de fàbriques dedicades a la seua transformació en cigarrets.

Posteriorment, els distribuïen per països de la Unió Europea, principalment Alemanya, el Regne Unit i Espanya. Tant la primera matèria com la maquinària necessària per al muntatge d'estes fàbriques van anar desplaçades des de Bulgària fins Espanya per via terrestre o marítima. El benefici econòmic obtingut d'esta activitat il·lícita era emblanquinat a través d'un entramat d'empreses instrumentals. També van usar targetes de crèdit per a cometre frau en diferents establiments.

Més de 200 persones treballaven per al líder de l'organització

Arran d'esta informació inicial, es va iniciar una investigació conjunta que va determinar com l'organització criminal disposava a Espanya de tres naus industrials. Dos d'elles es trobaven en la localitat barcelonina de San Quirico del Vallés i eren empleades com emmagatzemes, mentre que la tercera se situava a Constantí, a la província de Tarragona. Esta última albergava la fàbrica il·lícita de cigarrets i en ella es treballava per campanyes d'escassos mesos, el que va dificultar la seua localització.

Durant els dos anys que va durar la investigació, els agents van comprovar que el líder del grup desarticulat estava perfectament assentat a Espanya i havia desenvolupat una xàrcia de negocis legals en els que emparava la seua activitat criminal. Esta persona, unida a unes altres de la seua confiança entre els que es trobaven un espanyol i un moldau, havia teixit una xàrcia d'empreses dedicades a la construcció d'habitatges, al transporte per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d'empreses a l'estranger. Esta persona comptava amb més de 200 treballadors dedicats a la construcció d'habitatges de luxe tant a Espanya com a Bulgària i amb camioners d'empreses nacionals i internacionals de logística.

A més, el líder de l'organització havia adquirit una empresa de transporte per carretera a Mali i mantenia negociacions amb ciutadans sud-africans, el que posa de manifest l'especial interés a invertir part dels seus guanys a l'Àfrica.

Al mantindre una activitat legal tan àmplia, els investigadors es van veure obligats a realitzar un treball minuciós per a desxifrar quina part de l'activitat de l'organització era legal i quina part no ho era. Com exemple d'això, l'organització utilitzava els camions de fruita dirigits a Sevilla per a transportar carregaments de tabac amb destinació a la província andalusa.

L'organització usava comunicacions xifrades a través d'aplicacions específiques per a dispositius mòbils i, en els seus desplaçaments, usaven potents inhibidors que eren capaços d'“agranar ”fins 16 freqüències diferents, el que denota l'alta especialització del grup.

9 registres i dos centres desmantellats

Una vegada que els agents desentramaron l'activitat il·lícita de la legal, es va planificar un dispositiu coordinat per a procedir a la detenció dels membres d'esta organització criminal.

L'operatiu, que es va traduir en 9 entrades i registres amb manament judicial, va permetre la detenció de 22 persones, el desmantellament de dos centres destinats a la fabricació clandestina de paquets de 13 marques diferents de tabac i la confiscació d'abundant material per a la fabricació dels cigarrets, a més de paquets, tabac ja elaborat, tabac picat, cotxes d'alta gamma, diners en efectiu i abundant documentació.

En el moment del registre de la fàbrica clandestina, es trobaven treballant en el seu interior 14 ciutadans ucraïnesos i un procedent de Moldàvia. A més, exercia d'encarregat o controlador un ciutadà búlgar. Mentrestant, a Sabadell (Barcelona), Galícia i Sevilla van anar detinguts tres camioners que realitzaven habitualment les labors de distribució del producte final. Un camió va anar intervingut en Mercasevilla amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.

La nau destinada a fàbrica clandestina tenia en el seu interior una altra estructura construïda a fi d'insonoritzar el soroll de les màquines. A més, es trobava condicionada amb zona d'habitatge dels treballadors, constada per habitacles per a l'estada (llits, lavabos, dutxes) i una zona comuna amb cuina. D'altra banda, el controlador o capatassa búlgar se situava a l'exterior d'esta estructura interna, amb un habitacle diferenciat i utilitzat només per ell.

La fàbrica comptava amb maquinària per a la qual cosa es coneix com “fase primària” (mescla del tabac que va en els cigarrets segons les marques) i “fase secundària” (transformació del tabac picat i mesclat en cigarrets, després en paquets i, finalment, en cartrons de 10 paquets). Es va trobar una segona nau amb maquinària auxiliar per al tractament de la picada i abundant material per a envasar tabac destinat a fumar en pipes.

Les naus estaven completament tancades com a mesura de seguretat

Durant la campanya, els treballadors vivien a l'interior de les naus en total clandestinitat, amb les portes tancades de l'estructura interna i sense finestres. D'esta manera, els treballadors no es podien comunicar amb l'exterior. Fins i tot, els havien retirat els telèfons mòbils i alguns d'ells van afirmar que desconeixien el país en el que es trobaven. Tot això forma part de les mesures de seguretat adoptades per l'organització criminal. Estes persones es trobaven en situació d'estada en territori nacional i, per tant, no estaven habilitades per a treballar. Havien sigut introduïts a Espanya per carretera després d'arribar a espai de la Unió Europea en vols procedents d'Ucraïna.

La capacitat de producció era tan important que es falsificaven 13 marques diferents de cigarrets amb llegendes en castellà e anglés. També es falsificava tabac de pipa d'aigua o shisha d'una prestigiosa marca àrab. Consultades fonts del sector durant l'operació, van confirmar que mai abans s'havia desmantellat una fàbrica clandestina que falsificara productes tabaquers d'esta quantitat de marques. Es tracta d'un poc extraordinari i inaudit fins la data en territori espanyol.

En un dia, la fàbrica era capaç de manufacturar paquets suficients per a completar la carrega d'un camió com l'intervingut a Sevilla, que transportava un total de 437.500 paquets.

El tabac intervingut tenia un valor de 6.586.401,65 euros, fet que suposa un frau a la Hisenda Pública de 5.140.886,50 euros, al que cal sumar al valor de la maquinària intervinguda per a la producció dels cigarrets quan es procedisca a l'oportuna peritatge.

El fem i les restes generats pel sistema de producció eren emmagatzemats en grans caixes situades en palets de la nau ubicada al carrer Penedès de la localitat de San Quirico del Vallés (Barcelona). Probablement, es trobaven a l'espera de seu recollida i trasllat a una altra ubicació per un dels camions que usava l'organització. Esta nau també era empleada com magatzem del material necessari per a l'empaquetat de tabac, com ara palets de cartonatge falsificat de diverses marques de tabac i bobines de paper (blanc, plata i transparent).

Finalment, el producte final era distribuït posteriorment mitjançant camions que realitzaven trajectes a Galícia, Andalucía, el Regne Unit i Alemanya amb nombroses mesures de seguretat, arribant a realitzar canvis de remolque en zones despoblades.

La investigació ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Sabadell.

Filmació de les instal·lacions (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-RzKPmSkXLe