Saltar al contingut principal

Arranca la Campanya de Renda amb la previsió de tornar 10.686 milions a 14.565.000 contribuents

Campanya de Renda 2019

  • El període de presentació comença demà per a les presentacions per Internet i divendres 3 d'abril, a les 48 hores de l'inici, es rebran ja les primeres devolucions. En la campanya està prevista la presentació de 21.030.000 de declaracions, de les quals 14.565.000 seran per retornar, gairebé el 70% del total, per un import de 10.686 milions d'euros. S'inclouen noves millores en l'aplicació mòbil de l'Agència per a seguir reforçant la seua accessibilitat, usabilitat i experiència d'usuari
  • El sistema d'identificació se simplifica, de manera que es guiarà al contribuent, segons les seues preferències i necessitats, resultant més còmode l'accés als servicis de la campanya
  • Es preveu concentrar tota la confecció telefònica de declaracions en el pla ‘Li Telefonem’, que arrancarà el 7 de maig, amb sol·licitud a partir del 5 de maig

31 de març de 2020.- L'Agència Tributària obri demà el termini per a confirmar o modificar i presentar per Internet la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2019 (IRPF 2019). Està previst que es presenten 21.030.000 declaracions, un 1,6% més que l'any anterior. D'aquell total, es preveu que 14.565.000 donen dret a devolució, gairebé el 70% del total i un 0,5% més que l'any anterior, per un import estimat de 10.686 milions d'euros.

En el context actual d'emergència sanitària, i tenint en compte que el 88% dels contribuents presenten les seues declaracions per Internet, s'ha considerat especialment important mantindre les dates d'inici de campanya previstes, de manera que els contribuents puguen anar rebent com més prompte les seues devolucions. Arrancant la campanya l'1 d'abril, les devolucions s'iniciaran a penes 48 hores, el pròxim 3 d'abril.

Tot això sense que supose un perjuí per als contribuents amb declaracions per ingressar (prop de 5.515.000, un 3,1% més, per un import de 12.798 milions), que igual que cada any no realitzaran els primers pagaments fins el final de la campanya. El termini de presentació finalitza el 30 de juny per a declaracions tant per ingressar com per retornar, si bé el termini en les declaracions per ingressar amb domiciliació bancària conclourà el 25 de juny.

La campanya d'este any compta amb noves millores en l'aplicació mòbil de l'Agència per a seguir reforçant la seua accessibilitat, usabilitat i experiència d'usuari. També en esta campanya se simplifica el sistema d'identificació, de manera que es guiarà al contribuent, segons les seues preferències i necessitats, resultant més còmode l'accés als servicis de la campanya.

Estes millores, juntament amb la ja tradicional utilització de la pàgina web de l'AEAT (sede.agenciatributaria.gob.es ), contribuïxen a agilitzar per via telemàtica la presentació de la declaració i, per tant, també les devolucions.

Novament en esta campanya els contribuents han comptat amb caràcter anticipat, des del passat 23 de març, amb els principals servicis d'assistència, cas de la descàrrega i visualització de les dades fiscals.

Gràcies a aquella anticipació, més de 610.000 contribuents han accedit ja a les seues dades fiscals i més de 811.000 han obtingut el número de referència per a la gestió i presentació de la seua declaració, de manera que han tingut l'oportunitat de preparar-se amb temps per poder, si el desitgen, presentar la declaració des del primer dia a través de ‘RENDA WEB’, la ferramenta universal per a la gestió de totes les declaracions independentment del canal de confecció i presentació (vies telemàtiques i, a partir del 13 de maig quan comença l'atenció presencial, també oficines).

Nou sistema guiat d'identificació

La Campanya de Renda que ara arranca compta amb un nou sistema d'identificació assistida. Enfront de l'anterior selector d'identificació, en el qual el contribuent havia de triar entre les diferents opcions, el nou sistema va guiant al contribuent amb preguntes senzilles en funció de les seues preferències.

També en el moment d'accés als diferents servicis de la Campanya de Renda, se sol·licitarà als contribuents la ratificació (o modificació) del seu domicili fiscal actual, evitant dubtes que sorgien de vegades als contribuents a l'haver d'incloure el domicili ja dins de la declaració, quan la resta de la informació a incorporar feia, lògicament, referència a la situació l'any de merite de l'impost, l'anterior al de la presentació.

En els casos en què resulte necessària una modificació, el sistema permetrà un accés directe a les característiques de l'immoble en la pàgina web del Cadastre, enfront de l'accés genèric a la pàgina que existia fins ara.

Millores en l'‘app’

Per a aquesta campanya, i més enllà del nou sistema guiat d'identificació, que s'aplica tant per als accessos a través del web de l'Agència, com a través de l'‘app’, l'aplicació mòbil compta amb algunes millores per a seguir reforçant la seua accessibilitat, usabilitat i experiència d'usuari. D'altra banda, i com cada any, a més de presentar la declaració, l'‘app ’permet modificar l'assignació tributària i el codi IBAN, consultar les dades fiscals de campanyes anteriors o anul·lar una cita prèviament concertada.

Entre les millores incorporades es troba una renovació de la interfície gràfica en pràcticament totes les pantalles, cas de les referides a la tramitació de l'esborrany, les dades fiscals o els avisos personals i de novetats. La nova versió de l'app també permetrà un major aprofitament de les utilitats que oferixen els sistemes operatius dels terminals mòbils, com els servicis d'accessibilitat (canvi de font i tamany de lletra, eixida de text a veu, etc), o les opcions per a compartir documents – el ‘PDF’ de la declaració, en este cas – (copiat, impressió, reenvie, etc).

De la mateixa manera, la nova versió permet seguir accedint als continguts més recents si es perd la connexió a Internet i contemplarà, per als usuaris que estiguen registrats en ‘Clau PIN’, amb el suport dels servidors de l'AEAT, la possibilitat de canviar de dispositiu mòbil mantenint els usuaris i avisos que es trobaven disponibles en l'anterior dispositiu, entre altres millores.

Quant al funcionament general de l'‘app’, és el mateix de l'any passat. Aquells contribuents amb declaracions més senzilles podran presentar la seua Renda ‘en un només clic’, o, si requerixen completar alguna dada, seran redirigits automàticament a RENDA WEB, però la resta de declarants compten igualment amb esta potent ferramenta d'assistència que els facilita l'obtenció i renovació del número de referència, la visualització de les dades fiscals i la recepció de missatges ‘push’ amb informació d'interés, com el moment de l'emissió de la devolució.

L'APP es pot utilitzar en fins quatre dispositius diferents (mòbils i tauletes) i admet fins 20 usuaris identificats, cadascun amb el seu número de referència, fet que permet la confecció i presentació de declaracions de familiars i aplegats, així com el càlcul de l'opció més favorable entre declaracions individuals i conjuntes. Cal recordar que, per a accedir als servicis personalitzats, cas de la presentació de declaracions, per raons de seguretat es requerirà que el terminal compte amb un sistema de bloquege de pantalla activat.

Atenció telefònica

En relació amb l'atenció telefònica, el pla ‘Li Telefonem’ seguirà sent una alternativa telemàtica a l'assistència presencial per als contribuents menys habituats a les noves tecnologies que compten amb el perfil d'assistència telefònica definit per l'Agència.

Per a oferir el millor servici possible, donada la situació d'emergència sanitària actual, excepcionalment este any s'endarrerirà seu posada en funcionament, de manera que les primeres declaracions per via telefònica es realitzaran a partir del 7 de maig. El curs de petició prèvia, per Internet i telèfon, s'obrirà dos dies abans, el 5 de maig, i es mantindrà la resta de la campanya.

Precisament les circumstàncies actuals han portat a la decisió de no mantindre este any la possibilitat que el contribuent sol·licite un dia i franja horària concreta per a rebre la dita de l'Agència, sinó que sol·licitarà ser atés telefònicament per a la confecció de la seua declaració, i l'AEAT li telefonarà quan siga possible, reintentant la dita en successives ocasions o dies següents, si el contribuent no està disponible.

En este sentit, i a favor de la pròpia agilitat del servici, resulta molt convenient que des del moment en què sol·licita ser atés mitjançant el ‘Li Telefonem’, el contribuent tinga disponible la informació i documentació necessària per a realitzar la declaració en el moment en què li telefone l'Agència.

Domicilis i despeses

Aquesta campanya, d'altra banda, comptarà amb algunes millores en la usabilitat de RENDA WEB, com l'establiment d'un sistema de captura de dades d'immobles més fàcil i intuïtiu, de manera que només es mostraran les caselles específiques de cada cas, en funció de l'ús que en cada moment s'haja donat a cada immoble.

A més, per al cas d'arrendadors, se sol·licita un major desglosse de despeses i se'ls oferix la possibilitat d'identificar voluntàriament el NIF del proveïdor de cada bé o servici que ha generat la despesa, fet que permet agilitzar, si escau, la tramitació de la devolució. A més, la inclusió detallada d'una sèrie de dades permetrà que el propi sistema calcule la despesa deduïble en concepte d'amortització al que té dret el contribuent pels immobles llogats, el que permetrà també determinar-ho automàticament en els propers anys.

D'altra banda, la ferramenta ‘cartera de valors’ permet, com ja succeïa l'any passat, visualitzar directament en ‘RENDA WEB’ la composició de la cartera a 1 de gener de l'any de merite de l'impost (per a esta campanya, 2019) i les operacions de l'exercici, i també bolcar totes les rendes generades per la venda d'accions cotitzades, facilitant la declaració de les plusvàlues i minusvalideses.

Al seu torn, les dades que sí haurà de seguir incorporant el contribuent, concretament els preus històrics d'adquisició de les seues accions, permetran en anys que venen que aquella informació quede ja gravada i el càlcul de les plusvàlues i minusvalideses siga a futur pràcticament automàtic.

Qui no estan obligats a declarar

En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins un import de 22.000 euros anuals. Tanmateix, este límit es reduïx si els rendiments procedixen de més d'un pagador (excepte excepcions), o també quan el pagador no està obligat a retindre i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. En tals casos, el límit és de 14.000 euros anuals.

Ambdós límits seguixen sent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments íntegres:

  • Dividends, interessos i guanys patrimonials sotmesos a retenció amb un tope conjunt de 1.600 euros.
  • Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, i altres guanys patrimonials derivats d'ajuts públics, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que compten amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

Revisió de dades personals i econòmics

Sempre resulta convenient revisar l'esborrany de declaració que oferix l'Agència Tributària. A través de RENDA WEB la informació serà la més actualitzada possible però, si més no, l'Agència pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent haja d'incorporar a l'esborrany de declaració.

Alguns casos típics que aconsellen esta revisió són els següents:

  • Immobles i les seues referències cadastrals
  • Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2019)
  • Arrendaments d'immobles
  • Transmissions
  • Aportacions a plans de pensions
  • Quotes sindicals
  • Percepcions per subvencions
  • Deduccions familiars i per maternitat
  • Deducció per inversió en habitatge habitual
  • Deduccions autonòmiques

Com obtindre ‘Clau PIN’ i el número de referència?

El número de referència i ‘Clau PIN’ seguixen sent, al costat del certificat i el DNI electrònics, els sistemes d'accés a RENDA WEB i a uns altres servicis de Campanya de Renda, com la consulta de dades fiscals i de l'estat de tramitació de la devolució.

L'obtenció de Clau PIN requerix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior tota vegada que el necessite el contribuent. El registre previ es podrà efectuar per Internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·liciten a través de l'opció oferida en la icona de la pàgina web de l'AEAT ‘Clau PIN’. En este cas, haurà de proporcionar el DNI, la seua data de validesa i el número de mòbil. Durant els dies i hores d'obertura al públic, també és possible efectuar el registre previ en les oficines de l'Agència, aportant el DNI i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de cita prèvia i sense necessitat de documentació addicional.

Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitge realitzar algun tràmit, podrà sol·licitar-ho des de l'enllaç disponible en el propi tràmit, o des de l'‘app’. Per això haurà de consignar el NIF, la data de validesa del DNI i una clau d'accés de quatre caràcters que definirà el contribuent per a cada sol·licitud. A continuació, rebrà per SMS un PIN de tres dígits que, juntament amb la clau d'accés, formen el codi d'accés necessari per a realitzar els seus tràmits.

Al seu torn, per a l'obtenció del número de referència mitjançant el servici REN0 en la pàgina de l'Agència, se sol·licitarà el NIF, la casella 505 de la Renda 2018 i la data de validesa del propi DNI. Als no declarants en l'exercici anterior, o amb la casella de la seua Renda 2018 amb valor zero, en lloc de la casella 505 se'ls sol·licitaran determinats dígits del codi d'un compte bancari de la que siga titular el contribuent. Amb l'objectiu de facilitar la seua utilització, el número de referència estarà format per només sis caràcters.

Vies de presentació de la declaració

Existixen diverses vies per a presentar la declaració, segons siga el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda qualsevol dia, fins el 25 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins el 30 de juny, últim dia de la Campanya de Renda. La domiciliació no impedix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el 5 de novembre).

  • Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), de l'1 d'abril al 30 de juny (25 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):
    VIES DE PRESENTACIÓCasos en els que es pot utilitzar esta via

    Portal de Renda 2019

    sede.agenciatributaria.gob.es

    TOTS

    APP (mòbils i tauletes) *

    Per retornar i ingressar (domiciliant el pagament)

    Pla ‘Li Telefonem’ (sol·licitud des del 5 de maig)*

    (*) Limitat per perfiles: Fonamentalment, rendiments del treball, capital mobiliari, imputacions de rendes immobiliàries i vendes de fons d'inversió subjectes a retenció.

  • Vies presencials, del 13 de maig al 30 de juny (25 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny):
    VIES DE PRESENTACIÓCasos en els que es pot utilitzar esta via

    En les oficines de l'AEAT, CA i ens locals

    Per retornar i ingressar

    (domiciliant el pagament)

    En les oficines de les entitats financeres col·laboradores

    Per ingressar

    (sense domiciliar)

Declaració de Patrimoni

En aquesta campanya es manté l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per als contribuents amb quota per ingressar (després d'aplicar les corresponents deduccions i bonificacions) i també per a aquells sense quota per ingressar, però que compten amb béns i drets amb un valor superior als dos milions d'euros. La declaració es presenta per via electrònica a través d'Internet.

Per norma estatal, el mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l'habitatge habitual està exempta també fins els 300.000 euros, encara que ambdós límits poden variar, segons les CA. Tots els contribuents als que corresponga declarar Patrimoni hauran de fer-ho exclusivament per Internet, mitjançant Clau PIN, número de referència, o bé utilitzant el DNI electrònic, o el certificat electrònic.

El termini per a la presentació comença demà i s'estén fins el 30 de juny (fins el 25 de juny per a pagaments amb domiciliació). En el supòsit de declaracions per ingressar sense domiciliació és necessari realitzar, prèviament, l'ingrés (mitjançant carregue en compte o en efectiu) en una entitat financera i obtindre el nombre de justificant de pagament que aporta la pròpia entitat (número de referència complet, NRC).

Principals servicis d'assistència i informació

  • Internet: sede.agenciatributaria.gob.es  i ‘app’

    (oferix informació i gestions sense horaris).

  • Telèfon sol·licitud ‘Li Telefonem’ (a partir del 5 de maig):

    901 22 33 44 o 91 553 00 71 (operador, de 9 a 19 hores, L-V)

    901 12 12 24 o 91 535 73 26 (servici automàtic, 24 hores)

  • Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33 i 91 554 87 70

    (per a resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, L-V)