Saltar al contingut principal

Intervingudes quatre tones de cocaïna i detingudes 28 persones en un cop al narcotràfic a Galícia

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional, amb la col·laboració de l'Armada Espanyola

  • Desmantellada l'organització de narcotransportistes més important de Galícia que, formada per experimentats llanxers i coneguts traficants, oferia el seu servici a organitzacions de narcos per a recollir cocaïna en altamar
  • La droga viatjava a brode d'un vaixell amb bandera del Togo i amb 15 tripulants, tots ells detinguts, que va anar abordat pels agents a més de 300 milles de les costes gallegues
  • El vigent estat d'alarma no ha provocat la cessació de l'activitat policial, sent permanent la lluita contra les diferents modalitats de delinqüència, com el tràfic de drogues a gran escala

28 d'abril de 2020.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Policia Nacional, en una operació conjunta, han assestat un nou cop al narcotràfic a Galícia amb la detenció de 28 persones – 15 tripulants i 13 persones en terra – i la captura d'uns 4.000 quilos de cocaïna.

L'operació ha permés desarticular l'organització de narcotransportistes més important de Galícia que, formada per experimentats llanxers i coneguts traficants, es posaven al servei de les més importants estructures de narcotràfic, tant a escala nacional com internacional, sent requerits, presumptament, per a recollir cocaïna en altamar quan anaren requerits.

La investigació ha sigut coordinada per la Fiscalia Antidroga de Pontevedra i dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Vigo, comptant amb la col·laboració de l'Armada Espanyola, l'Agència Americana Antidroga – DEA-, la National Crim Agency britànica – NCA- i la Policia de Colòmbia – DIRAN-.

La droga va anar confiscada a brode d'un vaixell amb bandera togolesa abordat a més de 300 milles de les costes gallegues. Per a la intercepció del vaixell s'ha comptat amb la col·laboració de l'Armada Espanyola i el seu vaixell ‘Tornat’, amb base a les Canarias, en què van embarcar una desena de funcionaris i agents d'Agència Tributària i del Grup Especial d'operacions (GEO) de la Policia Nacional.

Organització més important de narcotransportistes a Galícia

La investigació va començar fa sis mesos al voltant d'un grup, format per experimentats llanxers i coneguts traficants, que, presumptament, s'oferia a les diferents estructures de narcotraficants per a recollir cocaïna en altamar. El grup investigat comptava per això amb un gran nombre de llanxes i motors, que guardaven en emmagatzemes de seguretat distribuïts entre el nord de Portugal i diferents localitats de Pontevedra.

Després de diverses gestions, els investigadors van detectar que el grup investigat ultimava certs detalls, com la construcció de llanxes i xicotetes embarcacions de pesca o l'amuntegament de combustible i queviures, A més es va constatar que realitzaven constants moviments de llanxes ràpides per a ocultar-les en les naus de les costes gallegues, el que va alertar de què es trobaven en l'última etapa de preparació abans de realitzar una operació de narcotràfic.

Dispositius en alt mar i en terra

En aquell moment, els investigadors es van centrar en localitzar el vaixell nodrissa que transportava la droga, tasca que va comptar amb l'excepcional col·laboració de l'Agència Americana Antidroga – DEA–, la National Crim Agency britànica – NCA– i la Policia de Colòmbia – DIRAN–.

Després de diverses actuacions, es va detectar una embarcació amb bandera togolesa que, presumptament, va carregar la droga a principis de mes i portava uns 20 dies de travessia. Finalment, el cap de setmana passat era interceptat el vaixell a unes 200 milles de les costes de Galícia, aconseguint la confiscació d'uns 4.000 quilos de cocaïna i la detenció dels seus 15 tripulants – de Bangla Desh i el Nepal, amb la presència també a brode d'un ciutadà gallec –. Posteriorment, i gràcies a la col·laboració de l'Armada Espanyola, el vaixell va anar escortat fins seu arribada hui al Port de Vigo.

Simultàniament, es va dur a terme un dispositiu en terra que va culminar amb la detenció de 13 persones a Galícia, diverses d'elles amb nombrosos antecedents per tràfic de drogues. S'han realitzat 21 entrades i registres i s'han intervingut cinc llanxes ràpides i nombroses vehicles.

L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-FJe32HQAzq