Saltar al contingut principal

Desarticulada organització dedicada a la fabricació clandestina de paquets de tabac en el marc de l'Operació"Straperlo"

Operació STRAPERLO

  • Investigació conjunta de l'AEAT, Guàrdia Civil i cos nacional de policia.
  • Registrades instal·lacions de producció i emmagatzematge de tabac a les localitats de Coles, (Ourense), Ponteareas (Pontevedra) i Valladolid

22 d'agost de 2020.- L'operació"Straperlo", duta a terme de manera conjunta per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Ourense, la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Ourense i GRECO Galícia de la Policia nacional, ha permés desarticular una organització criminal conformada en la seua majoria per persones de l'est d'Europa i especialitzada en la fabricació clandestina de cigarrets. Han sigut detingudes 25 persones de Romania (2), Ucraïna (19), Moldàvia (3) i Portugal (1) com presumptes autors de delictes de contraban, pertinença a organització criminal, contra la salut pública i la propietat intel·lectual.

Les investigacions comencen a principis de 2020 amb el coneixement de què persones de nacionalitat romanesa yportuguesa haurien llogat naus de grans dimensiones per tal d'establir una estructura estable per a la fabricació il·legal en grans quantitats de labors del tabac sense control fiscal ni sanitari.

L'organització es trobava ja en fase de producció, una vegada finalitzat el juny d'este any tot el muntatge de les instal·lacions de fabricació de cigarrets. El procés de posada al punt de la fàbrica ha suposat l'aprovisionament de materials (blocs de cemente, material d'aïllament i insonorització, gas propà), maquinària (carretons i gats hidràulics per a la manipulació de mercaderies pesades), equips de ventilació i extracció d'olors i de la maquinària utilitzada per a la fabricació dels cigarrets, d'origen romanés.

La primera matèria, picada d'embolicar, era portada de diferents països per via terrestre i en les instal·lacions intervingudes es fabricaven els cigarrets amb destinació al mercat negre.

Una vegada recollits els indicis necessaris en les primeres hores del dia 20 d'agost de l'any actual, un ampli dispositiu format per més de 80 agents va culminar amb la detenció de 25 persones i diversos registres en immobles i naus, destacant els realitzats en:

  • Nau situada en LG Cambeo - Coles - Ourense. En esta nau estan situades les instal·lacions principals de fabricació dels paquets de tabac. Han sigut detingudes 21 persones, la majoria de nacionalitat ucraïnesa i moldava. Juntament amb la maquinària de fabricació s'ha intervingut primera matèria i   paquets de tabac de la marca MARLBORO
  • Nau industrial i annexos situada en Lg A Porteliña - Oliveira - Ponteareas - Pontevedra, on ha sigut intervinguda una quantitat molt important de primera matèria.
  • Domicilis particulars a Ourense i Pontevedra, on han sigut detinguts responsables de l'organització de nacionalitat romanesa i portuguesa i intervinguts tres vehicles
  • Nau a Valladolid, situada en l'Avinguda de Madrid on s'emmagatzema diferent material, com filtres, etc.

La mercaderia intervinguda ronda les 150 tones entre full i picada de tabac i 250.000 cigarrets de la marca MARLBORO, tenint una valoració aproximada pròxima als 21 milions d'euros.

Els mitjans materials intervinguts:

  • 2 caps tractors (camions)
  • 2 remolques
  • 5 vehicles
  • Maquinària per a fabricació tabac (dos línies de fabricació)

El destí dels paquets de tabac seria previsiblement diferents països de la Unió Europea comercialitzades usurpant la marca MARLBORO.

Amb esta operació s'ha assestat un dur cop a una de les organitzacions criminals més importants que actuen en territori espanyol, i s'ha aconseguit desmantellar una important infraestructura de producció, elaboració i distribució il·legal de tabac.

Filmació de l'operatiu (per a baixar les imatges s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-nIzYO2UY3Q