Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària confisca 4.500 quilos d'haixix en una operació aeronaval desenvolupada al mar d'Alboran

Lluita contra el narcotràfic

  • Un dispositiu aeronaval de Vigilància Duanera va aconseguir frustrar l'estratègia dels narcotraficants, que havien agrupat fins deu embarcacions per a preparar una partida de grans dimensiones disseminat per la costa espanyola
  • La fugida precipitada de les ‘narcollanxes’ va provocar un xoque de diverses d'elles, amb caiguda d'homes a l'aigua, i va derivar en la intervenció de dos embarcacions i la captura de 149 fardells d'haixix

22 de desembre de 2020.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han capturat, a la matinada del passat dijous, un total de 4.500 quilos d'haixix en el marc d'una operació aeronaval desenvolupada al sud de la illa d'Alboran, on es trobaven fins deu ‘narcollanxes’ disposades per a una estratègia de partida disseminat per la costa espanyola.

Dins de les actuacions de control de les rutes marítimes que realitza l'Agència Tributària a través de Vigilància Duanera, es va detectar a la matinada de dijous una agrupació d'embarcacions, de les denominades ‘narcollanxes’, algunes de les quals estaven carregades de fardells dels utilitzats normalment per al tràfic d'haixix i amb persones a brode.

Immediatament es va procedir a establir l'operatiu aeronaval necessari per a impedir la introducció de mercaderies il·lícites al nostre país, disposant l'acció d'un patruller i un helicòpter amb base a Almería.

Al detectar l'arribada del patruller, les ‘narcollanxes’ van iniciar una fugida afanyada, produint-se xoques entre elles, amb caiguda de diversos tripulants a l'aigua que van anar rescatats immediatament per unes altres embarcacions.

En l'actuació es va aconseguir abordar dos de les embarcacions semirígides, membres dels quals van saltar a unes altres més ràpides fugint dels funcionaris de Vigilància Duanera. Tant la substancia estupefaent com les embarcacions han sigut traslladades a la base marítima de Vigilància Duanera d'Almería per a continuar amb la pràctica de diligencies.

Una vegada efectuat la inspecció ocular, el recompte va llançar la quantitat de 149 fardells dels habitualment utilitzats per al transporte il·lícit d'haixix, amb un pes aproximat de 4.500 quilos, procedint-se a l'obertura d'una investigació per a posar a disposició judicial als responsables de la partida frustrat.

Totes les actuacions, ajunte les embarcacions i mercaderies capturades, es troben a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 d'Almería.

Concentració d'embarcacions

La pressió exercida en la zona de l'Estretisc i les mesures de control introduïdes pel Reial decret Llei 16/2018 contra les ‘narcollanxes’, han portat a les organitzacions narcotraficants a evitar que es vegen en territori espanyol les grans semirígides no registrades i a modificar les seues estratègies d'introducció d'estupefaents.

Els informes d'intel·ligència de Duanes han corroborat aquell canvi, detectant-se concentracions d'embarcacions narcotraficants en la mar, que en operacions coordinades intenten introduir droga de forma simultània i massiva, a fi d'intentar desbordar a les forces encarregades del seu control.

Per a lluitar contra la introducció d'estes mercaderies il·lícites, la Duana espanyola ha establit un pla de vigilància dels espais marítims basat en la tasca d'intel·ligència, combinada amb una explotació oportuna i coordinada amb els organismes nacionals i internacionals encarregats també del control d'estupefaents.

Vigilància Duanera: Presentació de denuncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378.

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació i fotografies de l'operació (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-HPoE2i1siy