Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta al nord de les Illes Canàries una embarcació amb prop de 15.000 quilos d'haixix

Operació ‘Gegant’

  • Detinguts els cinc tripulants del remolcador amb bandera de Belize que va partir d'Holanda el novembre i podria haver realitzat ja un transporte previ amb destinació a l'Àfrica central
  • Les investigacions dels analistes de l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Galícia van resultar determinants per a establir el risc i decidir l'abordatge
  • L'operació forma part d'un ampli dispositiu d'intel·ligència marítima impulsat per Vigilància Duanera, denominat ‘Nautilus’

29 de desembre de 2020.- L'Agència Tributària ha interceptat hui en aigües de l'Atlàntic al nord de les Illes Canàries un remolcador carregat amb prop de 15.000 quilos d'haixix amb destinació desconegut i ha detingut als seus cinc tripulants, tres de nacionalitat marroquina i dos de Bangla Desh. L'embarcació va partir d'Holanda el mes de novembre passat i, al seu pas per les costes gallegues rumb sud, va despertar les sospites dels analistes de l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera a Galícia, que van resultar determinants per a establir el risc i decidir l'abordatge.

La fase d'explotació de l'operació, denominada ‘Gegant’, es va iniciar a la matinada d'ahir i va concloure a la vesprada amb la intercepció per part del patruller de Vigilància Duanera ‘Sacre’, amb base al port de Las Palmas de Gran Canaria, d'un remolcador de nom ‘Cyklo 1’ i presumible pavelló de Belize a unes 180 milles al nord-oest de Gran Canària quan navegava per aigües internacionals. A brode de l'embarcació van anar intervinguts un gran nombre de fardells d'haixix que, pendent de recompte i pes oficial, assolirien les 15 tones.

Custodiada pels mitjans navals de Vigilància Duanera, l'embarcació capturada ha arribat aquesta tarda a la Base Naval de Las Palmas per a la posada a disposició judicial de la droga i els detinguts. Les actuacions han sigut realitzades sota la coordinació de la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional i el Jutjat Central d'Instrucció NÚM. 6.

L'origen de la investigació a Galícia

Les actuacions es van iniciar al començament de novembre, quan mitjans aeris de Vigilància Duanera a Galícia van detectar el trànsit per les costes gallegues rumb sud del ‘Cyklo 1’ una embarcació tipus remolcador amb uns 28 metres d'eslora que havia salpat del port de Zwijndrecht a Holanda el dia 5 de novembre.

Les investigacions efectuades per part dels analistes de l'Oficina d'Intel·ligència Marítima (OIM) de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera a Galícia van considerar el vaixell com sospitós per les seues característiques, antiguitat (construït l'any 1966), la seua recent compravenda i abanderament i, en especial, per la seua absència d'activitat comercial al no disposar de contractes de noliejament o remolque coneguts. Tot això va portar a considerar l'embarcació d'especial risc i es va procedir al seu control per part de la OIM de Galícia i els Servicis Centrals de Vigilància Duanera a Madrid.

D'acord amb les investigacions, en el mateix mes de novembre el remolcador hauria realitzat ja un primer transporte d'haixix amb destinació a l'Àfrica central per a recalar posteriorment al port de Dakar, al Senegal, i després de reposar combustible i queviures, efectuar una nova carrega.

A partir d'aquell moment, es va establir un operatiu des de Las Palmas de Gran Canaria destinat al seu abordatge i intercepció que va finalitzar en la vesprada del dia d'ahir.

El dispositiu ‘Nautilus’

Esta operació antidroga s'enquadra en el dispositiu denominat ‘Nautilus’, una operació d'àmbit nacional planificada pel Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària dins de les activitats previstes en els diferents Plans d'actuació per a l'any 2020, i que té com a objectiu la generació d'intel·ligència marítima dirigida a detectar possibles embarcacions sospitoses que permeten l'inici d'investigacions per a la repressió del tràfic il·lícit d'estupefaents per via marítima i la desarticulació de les organitzacions criminals responsables d'estes accions.

Les Oficines d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera van anar creades l'any 2018, iniciant el seu funcionament a l'any següent, i han tingut un paper molt determinant en diferents operacions antidroga, com l'operació ‘Goleta’ d'enguany, també en el marc de la lluita contra el tràfic d'haixix.

Les directrius del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de l'Agència Tributària per a l'any 2020 atribuïxen a estes Oficines d'Intel·ligència Marítima un rol molt important en l'estratègia del Departament de Duanes i Impostos Especials en la lluita contra el tràfic de drogues per via marítima.

L'operació ‘Gegant’ ha sigut desenvolupada per les àrees regionals de Vigilància Duanera a Galícia i les Canarias amb la col·laboració del Centre d'Anàlisi Marítima i Operacions (MAOC-N), de l'Agència Antidroga dels Estats Units (DEA) i de les autoritats duaneres de França. L'operació i les investigacions continuen obertes.

Vigilància Duanera: Presentació de denuncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378.

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació i fotografies de l'operatiu (per a baixar el vídeo i les fotos s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-pQIpzxeHkR