Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització dedicada a la fabricació clandestina de paquets de tabac de reconegudes marques

Operació conjunta de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • Han sigut detingudes set persones com presumptes autors de contraban, contra la propietat industrial i contra la Hisenda Pública
  • En la localitat malaguenya de Sedella disposaven d'unes instal·lacions que servien per a la fabricació dels cigarrets, mentre que en el municipi cordovés d'Aguilar de la Frontera comptaven amb una nau industrial en la que emmagatzemaven el producte
  • A l'interior d'una furgoneta es va localitzar un total de 54.500 paquets de tabac d'una coneguda marca, mentre que en un dels seus ‘cotxes pilote’ es va trobar un dispositiu inhibidor de freqüències de gran potencia, el que va evidenciar el treball de mitjans tècnics sofisticats per a dificultar la investigació policial

20 de gener de 2020.- L'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat un grup criminal especialitzat en la fabricació clandestina de cigarrets i en la seua posterior distribució per Espanya i per uns altres països de la Unió Europea. Set persones procedents d'Ucraïna, Letònia i Rússia han sigut detingudes com presumptes autors de delictes de contraban, contra la propietat industrial i contra la Hisenda Pública.

Les investigacions van començar el març de 2019, quan la Policia Nacional va rebre una informació que alertava sobre l'arribada a Espanya d'un individu de nacionalitat russa que tenia com a objectiu treballar en una fàbrica clandestina de tabac de la província de Málaga. Arran d'esta informació, la Policia Nacional i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van iniciar una investigació conjunta dirigida a seguir els moviments d'esta persona per les diferents poblacions per les quals es va desplaçar, en les quals va fer contactes amb unes altres persones de la mateixa nacionalitat. A més, adoptava altes mesures de seguretat per a dificultar les possibles vigilàncies policials que es pogueren realitzar sobre ells.

La informació obtinguda en este procés, i l'aportada després del seguiment d'un altre individu de nacionalitat russa arribat a Espanya el mes d'octubre, van fer que la investigació se centrara a la província de Málaga, incorporant-se en estos moments agents de la Guàrdia Civil i localitzant-se un habitatge situat en una zona de difícil accés de la serra de l'Axarquía pertanyent al municipi malagueny de Sedella.

Usaven vehicles de lloguer per a dificultar una possible investigació policial

Les vigilàncies sobre este immoble van permetre detectar a sis individus que entraven i eixien tant de l'habitatge com de la nau contigua, així com uns altres que accedien a la finca en cotxes i furgonetes. Estos vehicles eren, en algunes ocasions, de lloguer per a dificultar una possible investigació policial sobre ells. Amb el seguiment d'estes persones es va aconseguir localitzar una segona nau industrial a la localitat d'Aguilar de la Frontera, a la província de Córdoba.

Una vegada corroborada l'activitat il·lícita, es va planificar un dispositiu coordinat pels tres organismes per a procedir a la detenció dels membres del grup criminal. Els agents van detectar l'entrada de dos vehicles i una furgoneta a la finca de Sedella, on van romandre durant una hora. Després d'abandonar-la, van anar seguits i interceptats pels investigadors que van comprovar com traslladaven un total de 54.500 paquets de tabac d'una coneguda marca.

Després d'esta troballa, es van realitzar dos inspecciones més en les naus industrials esmentades, així com una entrada i registre en un habitatge. Tot açò va permetre la detenció de les set persones que configuraven el grup. A més de la marca intervinguda, en el registre de l'habitatge es van trobar evidències de què també disposaven de material per a fabricar cigarrets d'una segona marca, també molt coneguda.

En un dels vehicles que feia de ‘cotxe pilote’ de la furgoneta es va trobar un dispositiu inhibidor de freqüències de gran potencia, el que va evidenciar, una vegada més, el treball de mitjans tècnics sofisticats per a dificultar la investigació policial.

Sistemes d'insonorització per a evitar ser descoberts

La nau del terme municipal d'Aguilar de la Frontera estava destinada per a magatzem i en ella es van trobar mostres de cartonatge de la mateixa marca de tabac intervinguda en la furgoneta. La nau del terme municipal de Sedella estava destinada a la fàbrica i en el seu interior es va trobar material suficient per al procés total de fabricació de cigarrets a partir de picada en granel. A més, es van apreciar sistemes d'insonorització que evitaven que el soroll de les màquines, dels extractors i dels generadors de corrent anaren detectats a l'exterior.

La investigació ha dirimit que el producte final era distribuït en furgonetes principalment per Andalucía. Alguns vehicles estaven únicament destinats a realitzar el transporte de la nau empleada com fàbrica a la que feia de magatzem.

Com a resultat de l'operació policial, s'ha detingut a tres persones de nacionalitat ucraïnesa, tres procedents més de Letònia i una de Rússia, ingressant sis d'ells a la presó.

Filmació (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-wJ2kXcQRWQ