Saltar al contingut principal

Cau una trama que distribuïa a Espanya gasoil procedent de la UE modificat per a evitar els controles fiscals comunitaris

Operació ‘Copèrnic’

  • L'organització estava dirigida des d'Alacant, estenent la seua ràdio d'acció per huit CA, i comptava amb tota una xàrcia d'empreses i col·laboradors, incloent societats instrumentals i testaferros, que realitzaven des de la tasca logística i comercial, fins l'emissió de factures i el cobrament als clientes finals
  • El producte distribuït a les gasolineres sortejava els controles de qualitat necessàries i, al variar-se la seua composició, la trama aconseguia eludir el pagament de l'Impost d'Hidrocarburs, a més de no ingressar en la Hisenda Pública l'IVA transferit als seus clientes
  • Realitzades 43 detencions, amb 90 societats i 100 persones físiques de diversos països investigades, així com 19 registres en oficines i domicilis particulars 
  • S'han embargat immobles, vehicles d'alta gamma i objectes de luxe, més d'un centenar de comptes bancaris i diners en efectiu a una organització que podria haver defraudat prop d'11 milions d'euros

13 de maig de 2020.- L'Agència Tributària ha completat una extensa investigació desenvolupada durant més d'un any que ha permés desarticular una complexa organització de frau en el sector dels hidrocarburs que adquiria en diversos països de la Unió Europea gasoil d'automoció modificat lleugerament en la seua composició per a evitar els controles fiscals comunitaris. Este producte es venia finalment en diverses CA a estaciones de servici ‘low cost ’o de ‘marca blanca’, amb un doble benefici fiscal: l'impagament de l'Impost d'Hidrocarburs gràcies a l'adulteració del producte, i també el de l'IVA, no ingressant l'impost repercutit als seus clientes. Tot això a partir d'una estructura empresarial que incloïa gran nombre de societats instrumentals i testaferros.

L'Oficina Nacional d'Inspecció i Investigació de Duanes de l'Agència Tributària (ONII) inicia l'operació, denominada ‘Copèrnic’, l'any 2018, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 d'Oriola (Alacant), si bé a la vista dels fets posats de manifest durant la investigació, el cas es trasllada a l'Audiència Nacional, que continua la instrucció hui dia, participant també la Fiscalia Anticorrupció.

Gasoil opac i modificat

L'organització estava especialment implantada a la província d'Alacant, en què es trobava la seua direcció, si bé la seua acció s'estenia a huit CA: Comunitat Valenciana, Catalunya, Aragón, Galícia, Andalucía, Murcia, Castella-la Mancha i Navarra.

Per a desenvolupar la seua activitat de frau organitzat en el sector dels hidrocarburs, adquiria en uns altres estats membres de la UE productes de característiques pràcticament idèntiques al gasoil d'automoció, però dissenyats especialment per poder circular amb destinació a Espanya al marge dels procediments de control fiscal comunitaris, de manera que es rebien al nostre país de forma opaca.

Una vegada el producte es trobava ja a Espanya, la trama distribuïa el gasoil a estaciones de servici ‘low cost ’sense haver pagat l'Impost Especial d'Hidrocarburs. L'elusió de l'impost els permetia adquirir una posició molt avantatjosa en el mercat al poder oferir preus molt competitius. Paral·lelament, l'organització feia seu l'IVA transferit i cobrat dels clientes, en lloc d'ingressar-ho a la Hisenda Pública.

Per fer-ho, l'organització disposava de tota una xàrcia d'empreses i col·laboradors que atenien les diferents necessitats del negoci: empreses facturadores del producte i receptores dels diners en uns altres estats membres, societats instrumentals per a emetre les factures i cobrar dels clientes finals, empreses de transporte nacional i internacional, instal·lacions de descàrrega, aprovisionament d'additius i aromatitzants, així com tota una xàrcia de comercials, comptant també amb diversos testaferros per a l'ocultació dels verdaders responsables de l'activitat.

Elusió de controles de qualitat i amenaces

Per a aconseguir els fins de l'organització, el producte circulava a l'empara de documents de circulació amb destinataris falsos, o amb dades incompletes per a evitar ser localitzats. A més, es rebia en instal·lacions alienes al sistema de control de la distribució dels hidrocarburs per a, des d'allí, distribuir el producte a les estaciones de servici.

L'ús d'este tipus d'instal·lacions suposa també que el producte no és sotmés als controles de qualitat de les seues especificacions tècniques, podent el seu ús continuat causar, fins i tot, danys en els vehicles que proveïxen en les estaciones de servici des de les quals es fa la distribució detallista final, amb el consegüent frau al consumidor. De fet, la trama arribava a utilitzar aromatitzants per a donar al producte aparença de gasoil de qualitat normal.

A més, l'organització no dubtava en utilitzar la coacció i amenaçava amb accions violentes per a la consecució dels seus objectius, arribant, fins i tot, a acudir a este efecte a la coneguda organització ‘Ángeles de l'Infern’, considerada a escala internacional com una autèntica organització criminal.

Detencions i registres

La investigació s'estén a més de 100 persones físiques de diversos països (Espanya, Polònia, Estònia, Bulgària, Romania, Lituània i Armènia), així com a 90 persones jurídiques espanyoles i d'uns altres estats membres de la UE (Estònia, República Txeca, Portugal, Bulgària, Àustria, Alemanya, Dinamarca, Malta i Lituània).

En el marc de la investigació es van realitzar diverses actuacions d'entrada i registre en fins 19 oficines, instal·lacions i domicilis particulars, en les que van participar més de 150 funcionaris de l'Agència Tributària, tant de Vigilància Duanera com de la inspecció de Duanes i Impostos Especials i de les Unitats d'Auditoria Informàtica.

Van resultar detingudes 43 persones, ordenant-se l'ingrés a la presó de 10 d'elles, i van confiscar prop de 300.000 euros en efectiu, a més d'immobles, més d'un centenar de comptes bancaris, vehicles d'alta gamma i objectes de luxe.

Totes les actuacions han sigut coordinades per la ONII, comptant amb Vigilància Duanera d'Alacant en funcions de policia judicial i amb funcionaris específicament designats en labors d'auxilie judicial.

Hui dia continuen els treballs tendents a ultimar la instrucció i la quantificació definitiva del frau tributari comés, que els investigadors situen en un mínim pròxim als 11 milions d'euros. Tractant-se d'una causa judicial amb àmplies ramificacions internacionals, s'ha obert un expediente de cooperació judicial internacional en el marc de Eurojust, i s'han tramitat diverses ordes europees d'investigació de moviments de diners i embargaments de comptes bancaris a l'estranger. 

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-QM1o3wrLlg