Saltar al contingut principal

Desmantellat el primer taller il·legal d'impressió d'armes 3D a Espanya

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • En l'operació, va anar detinguda una persona que disposava d'un taller clandestí on acoblava armes de foc carcassa del qual havia fabricat prèviament utilitzant una impressora 3D
  • En els registres efectuats s'han intervingut, entre altres efectes, més de 30 manuals, dos impressores 3D, 11 bovines de filament per a impressora 3D, nombrosos dispositius informàtics utilitzats per a la fabricació de peces d'armes, 19 carcasses d'arma curta elaborats mitjançant impressió 3D i diverses peces fonamentals; a més, s'han localitzat dos pistoles táser, cinc ganivets, un matxet, una katana i objectes amb simbologia supremacista
  • Davant la troballa de diferents substancies químiques, susceptibles de ser utilitzades per a l'elaboració d'explosius, ha sigut precisa la intervenció d'un equip TEDAX-NRBQ de cara a la seua neutralització i d'un equip de guies canins especialitzats en la detecció d'este tipus de substancies
  • En el marc de la plataforma EMPACT-FIREARMS, Espanya lidera a nivell europeu l'acció operativa encaminada a definir les noves amenaces emergents en l'àmbit del tràfic il·lícit d'armes, amb participació de la Comissaria General d'Informació i de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària respecte a la utilització de la paqueteria en aquell àmbit
  • Està prevista una conferència internacional en la que es tractarà amb deteniment la fabricació tridimensional d'armes i Duanes codirigix durant el període 2020-2021 l'acció sobre tràfic il·lícit d'armes del Grup de Cooperació Duaner del Consell de la UE

 18 d'abril de 2021.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desmantellat el primer taller il·legal de fabricació d'armes 3D a Espanya després d'una investigació duta a terme per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Tenerife que ha desembocat en la detenció a Santa Cruz de Tenerife d'una persona per la seua presumpta participació en els delictes de tinença il·lícita d'armes i depòsit d'explosius.

Durant els registres es van intervindre dos impressores 3D, 11 bobines de filament per a impressora 3D i nombrosos dispositius informàtics utilitzats per a la fabricació. A més es van ocupar 19 carcasses d'arma curta elaborats mitjançant impressió 3D, nou carregadors, dos silenciadors, dos corredisses d'arma curta sense numeració, dos peces per a estriar canons, dos agulles percussores, una rèplica de fusell d'assalte AR-15 de Airsoft, una carrabina amb mira telescòpica, diversos tubs metàl·lics per a fer canons, un visor hologràfic, un motllo de plàstic per a fer carcasses i diverses peces d'arma curta (varetes, alces, punts de mira, disparadors, molls, martellege...).

Els agents també van localitzar dos pistoles táser, cinc ganivets, un matxet, una katana, i diversos objectes amb simbologia supremacista (dos banderes representant un trisquel i una funda per a pistola amb l'emblema de l'exèrcit Nacional Socialista Alemany).

També, d'especial importància per als investigadors va anar la detecció de més de 30 manuals, d'entre ells: un “manual terrorista”, de guerrilla urbana, militares, de fabricació casolana d'explosius, sobreu l'ús i manege d'armes de foc i de fabricació d'armes de foc a través en impressió 3D.

Finalment, van anar ocupades diferents substancies químiques susceptibles de ser utilitzades en l'elaboració d'artefactes explosius com pólvora negra, alumini, nitrat, acetona, etc., motiu pel qual va requerir la intervenció d'un equip TEDAX-NRBQ per a seu neutralizacióny d'un equip de Guies Canins especialitzats en la detecció d'este tipus de substancies.

L'operació, realitzada el passat 14 de setembre de 2020 ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció número TRES de Santa Cruz de Tenerife, el qual ha mantingut secrete de sumari fins la data.

Primer taller il·legal d'armes 3D a Espanya

La investigació va començar quan els agents especialitzats en la matèria van detectar l'existència d'una persona que, de forma il·lícita, realitzava compres a través d'Internet de peces fonamentals d'armes de foc i substancies explosives.

Després d'analitzar tota la informació obtinguda es va establir el corresponent dispositiu operatiu, practicant quatre registres a la ciutat tenerifenc.

Quan els agents van entrar en un dels locals van poder comprovar com una de les impressores 3D es trobava operativa i en ple funcionament. S'estava imprimint una carcassa d'arma curta, el qual es trobava ja pràcticament acabat.

El detingut, a més, disposava de gran quantitat de peces fonamentals, totes elles complementàries per al seu acoblament a la carcassa fabricat en 3D. D'aquesta manera, l'arrestat podia fabricar de forma completa una arma de foc curt.

Grup europeu de treball en la lluita contra les modalitats delictives emergents

La fabricació additiva – coneguda com impressió tridimensional en 3D - és una tecnologia disruptiva que incrementa de forma exponencial el perill de la proliferació d'armes de foc facilitant l'accés a les mateixes a grups criminals o terroristes. L'octubre de 2019, a Alemanya, es va cometre un atemptat terrorista contra una sinagoga jueva, en què unes altres armes i explosius, es va utilitzar un fusell fabricat amb una impressora 3D.  

La Comissaria General d'Informació està a l'avantguarda de la lluita contra estes noves modalitats delictives i actualment una Inspectora d'aquella Comissaria representant a Espanya lidera un grup de treball de les policies europees, dins de la plataforma EMPACT FIREARMS, dedicada a combatre amenaces emergents en este àmbit i, concretament, la resposta a l'amenaça que suposa la impressió tridimensional d'armes de foc. Dins de les activitats planificades en este àmbit, està prevista la celebració, en el Complex Policial de Canillas (Madrid) de la Policia Nacional, d'un Congrés Internacional dedicat a les Armes de Foc i Amenaces Emergents en el Segle XXI.

De la mateixa manera, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, mitjançant Vigilància Duanera, codirigix, en el marc de la plataforma EMPACT FIREARMS l'acció operativa sobre tràfic il·lícit d'armes a través de paqueteria.

Esta operació posa de manifest les sinergies creades amb el treball conjunt entre forces policials duaneres i del Ministeri de l'Interior, i que Espanya fomenta dins de la UE a través de l'Acció sobre tràfic il·lícit d'armes del Grup de Cooperació Duanera del Consell de la Unió liderada pel Departament de Duanes i Impostos Especials durant el període 2020-2021.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-JUj3E1wRME