Saltar al contingut principal

Desarticulada una màfia xinesa dedicada al tràfic de drogues internacional i emblanquine de capitals a través d'empreses de paqueteria

Operació conjunta d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Han sigut detingudes 38 persones i s'ha practicat un total de 30 registres a les CA de Madrid i Asturias i a les províncies de Salamanca, Toledo, Lugo i Las Palmas
  • S'ha intervingut més de mitja tona de marihuana, 2 quilograms de metanfetamina, 160.000 euros en efectiu, set vehicles d'alta gamma, joies i rellotges de luxe, així com dos armes de foc modificades

8 de febrer de 2021.- L'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, han desarticulat en una operació conjunta una màfia xinesa dedicada, presumptament, al tràfic de drogues internacional i emblanquine de capitals. Han sigut detingudes un total de 38 persones, de les quals 23 han ingressat a la presó per pertinença a una organització criminal d'origen xinés. A més, s'han realitzat un total de 30 registres en domicilis, establiments comercials i empreses de paqueteria.

L'operació ha portat també al desmantellament de tres plantacions ‘indoor’ i a la confiscació de més de mitja tona de marihuana preparada per a seu envie a l'estranger. Igualment, s'han intervingut un total de dotze vehicles – alguns d'ells d'alta gamma –, joies i rellotges de luxe, així com uns altres efectes i documents.Esta operació ha sigut desenvolupada en les comunitats autònomes de Madrid i Asturias i a les províncies de Salamanca, Toledo i Lugo, on s'han practicat tant registres com detencions, i Las Palmas de Gran Canaria, on es va dur a terme una detenció.

Crim organitzat xinés

L'abril de 2018, després de detectar l'enviament de grans quantitats de marihuana a França per a la seua posterior comercialització, es va iniciar la investigació que situava a una organització criminal xinesa darrere d'este tipus d'activitats, utilitzant una xàrcia d'empreses de paqueteria postal regentades per ciutadans xinesos com a element intermediari facilitador de la seua activitat il·legal.

Este grup desmantellat estava jerarquitzat i tenia un alt grau d'especialització i professionalitat. S'estructurava en cèl·lules encarregades del cultiu de forma massiva en plantacions tipus ‘indoor’ en naus industrials i habitatges aïllats de gran tamany. També comptava amb unes altres instal·lacions on es realitzava l'envase i preparava l'enviament a l'estranger mitjançant les empreses de paqueteria.

Distribució cap uns altres països europeus

Els investigadors han pogut detectar com este tipus d'organitzacions criminals xineses han assumit el cultiu i adquisició d'esta substancia a Espanya, per a posteriorment empaquetar-la i distribuir-la a uns altres països del nostre entorn com ara França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia o els Països Baixos.

Estes organitzacions adopten un alt grau d'opacitat i hermetisme en les comunitats i zones on s'assenten, intentant passar desapercebudes i dificultant la seua detecció pels diferents cossos policials. Malgrat això, la coordinació establida entre els tres cossos durant l'operació ha permés la identificació i desarticulació d'este grup mafiós.

Emblanquine i evasió de capitals

Utilitzant els mateixos canals establits per a l'enviament de substancies estupefaents, uns altres membres de l'organització criminal es dedicaven a l'enviament de grans quantitats d'efectiu a països com Itàlia o Portugal, havent-se realitzat captures de fins 100.000 euros en aquells estats, gràcies a la cooperació de la Guàrdia vaig donar Finança, en el cas d'Itàlia, i Policia Judiciària a Portugal. S'estima que podrien haver estat evadint fins mig milió d'euros de forma mensual. D'altra banda, i malgrat l'enorme lucre econòmic reportat per les seues activitats criminals, utilitzen sistemes complementaris de canalització d'aquells beneficis, realitzant compensacions econòmiques evitant en qualsevol moment l'espai econòmic espanyol.

Durant els registres es van trobar 160.000 euros amagats en dobles fons, els quals anaven a ser empaquetats i enviats a països com Itàlia i Portugal. Juntament amb les captures realitzades durant l'operació s'ha aconseguit interceptar al voltant de mig milió d'euros, estimant-se que esta era també la quantitat mensual que l'organització criminal treia d'Espanya.

Als detinguts, alguns d'ells en situació irregular, se'ls imputen delictes d'organització criminal, contra la salut pública, usurpació d'estat civil i altres delictes accessoris que els permetien perfeccionar el seu modus operandi. Aquells que es trobaven en situació irregular utilitzaven documents d'uns altres ciutadans xinesos, robats o prestats per uns altres membres de l'organització, evitant així obtindre la seua identitat real.

L'operació ha sigut desenvolupada per unitats de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de Madrid, pertanyents a l'Agència Tributària, en operació conjunta amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. 

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-ja9hjV7HLo