Saltar al contingut principal

Desarticulada una de les organitzacions criminals més actives en la introducció d'haixix per la badia de Cádiz

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Ha sigut desmantellada en la seua totalitat després de l'arrest d'integrants de tots els escalons jeràrquics, incloent els líders i subalterns
  • Se'ls ha confiscat una tona d'haixix quan anava a ser introduïda pel curs del riu Guadalete al seu pas pel Puerto de Santa María
  • L'operació, que va començar el setembre de 2020, s'ha saldat amb la detenció de 23 persones acusades, principalment, dels delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal
  • S'ha practicat un total de deu registres domiciliaris i s'ha desmantellat el centre d'operacions i comunicacions de l'organització en la Sierra de San Cristóbal

10 de juliol de 2021.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desarticulat una de les organitzacions criminals més actives dedicades a la introducció d'haixix per les costes de Cádiz. L'operació s'emmarca dins del Pla de Seguretat per al Campo de Gibraltar. 

Els investigadors van començar seus indagues al detectar una sèrie d'embarcacions recreatives sospitoses en el port esportiu de Rota. Amb l'avanç de les gestions, van aconseguir identificar a les persones que estaven realment darrere d'estes embarcacions, arribant fins una organització criminal especialitzada en la introducció de grans quantitats d'haixix per aigües de l'estretisc de Gibraltar.

Es va poder determinar la presència de dos estructures criminals diferents col·laborant activament en la comissió de l'il·lícit penal. La primera estructura, radicada a La Línea de la Concepción, s'encarregava de negociar directament amb els proveïdors de la substancia estupefaent al Marroc, per a la qual cosa desplegaven un gran nombre d'embarcacions pneumàtiques d'alta velocitat baix el seu control, duent a terme la carrega de l'estupefaent i el seu trasllat fins la zona de la badia de Cádiz. La segona estructura, amb base en la mateixa badia, desplegava una sèrie d'embarcacions recreatives que duia a terme la descàrrega de l'haixix per aigües del Riu Guadalete.

D'esta manera, els investigadors han pogut determinar novament que les organitzacions naturals del Campo de Gibraltar es troben actuant fora del seu àmbit normal, necessitant la col·laboració d'unes altres organitzacions locals que controlen i coneixen la seua zona d'actuació.

L'estructura, radicada a la badia de Cádiz, tenia el seu centre d'operacions en la Sierra de San Cristóbal del Puerto de Santa María, aprofitant el seu especial situació geogràfica per al control de les entrades de l'estupefaent pel riu. Fins el seu total desmantellament, utilitzaven el narco-embarcador del Poblat de La senyora Blanca per a la descàrrega de l'haixix, utilitzant després el seu ampli coneixement de l'especial orografia del curs del mateix ric per a emprendre les descàrregues aprofitant la baixada de la mareja. Esbrinat el modus operandi de l'organització criminal, es va poder anar determinant el rol desenvolupat per cadascun dels seus integrants, descobrint-se que, com a mínim, estaven usant sis embarcacions recreatives diferents per a l'entrada de l'estupefaent.

Transbord dels fardells

Un dispositiu conjunt de Policia Nacional i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va poder determinar la presència d'una embarcació semirígida de gran tamany i potencia carregada amb nombrosos fardells d'haixix enfront de la badia de Cádiz. D'esta manera, i gràcies als mitjans tècnics de la investigació, es va poder veure com salpaven de la zona d'influència de la badia de Cádiz dos embarcacions recreatives fins prendre contacte amb la pneumàtica, començant el transbord de nombrosos fardells a les recreatives.

En aquell moment, es va poder interceptar una de les embarcacions quan es disposava a introduir pel curs del riu Guadalete una tona d'haixix. Al mateix temps, i amb la col·laboració del Servici Marítim de la Guàrdia Civil, es va interceptar la segona embarcació, tripulants dels quals havien llançat la substancia estupefaent per la broda sense arribar a recuperar-se. En esta actuació van anar detingudes cinc persones.

Finalment, el passat 22 de juny, els investigadors van dur a terme la fase d'explotació, sol·licitant-se al jutjat deu entrades i registres en les localitats del Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Jerez de la Frontera, Barbate i La Línea de la Concepción.

Material confiscat

Com a resultat, els investigadors van detindre a 20 persones i van desmantellar el centre d'operacions de l'organització criminal, situat en la Sierra de San Cristóbal, sent intervinguts 20 equips de transmissions via ràdio, dos estaciones de carrega, un amplificador de senyal via ràdio per a llarga distancia, nombrosos telèfons rebutjables i targetes prepagament, telèfons satel·litals per a les comunicacions a llarga distancia amb les embarcacions nodrissa, un dron de vigilància d'altes prestacions per a vigilar el curs del riu durant l'entrades de l'estupefaent, detectors d'assenyales GPS, inhibidors de freqüències i dispositius electrònics de seguiment per GPS.

Després de nou mesos d'investigació, l'organització criminal es dóna per desarticulada, havent sigut detinguts els líders, els subalterns, els encarregats de seguretat i logística e, fins i tot, els empleats per a labors de seguretat estàtica i dinàmica. Dels 23 detinguts que van passar a disposició judicial, s'ha decretat presó preventiva per a tretze d'ells.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-QxXt9dTmLX