Saltar al contingut principal

Confiscat un pesquer en alt mar a l'est de les Canarias amb 15 tones d'haixix a brode

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detinguts els quatre tripulants del vaixell ‘Odyssey 227’, de bandera de Mongòlia, i intervinguda la droga, que es trobava en el celler de l'embarcació
  • L'abordatge ha sigut realitzat per la patrullera ‘Sacre’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en el marc d'una operació conjunta dels tres cossos

1 de juny de 2021.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb Guàrdia Civil i Policia Nacional, ha intervingut a la matinada de hui, en el marc de l'operació ‘Aigua mullada’, un pesquer amb bandera de Mongòlia que portava prop de 15 tones d'haixix. L'abordatge del vaixell, de nom ‘Odyssey 227’, ha sigut realitzat per la patrullera ‘Sacre’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb base a Las Palmas de Gran Canaria, a unes 30 milles a l'est de Fuerteventura, en aigües internacionals

El pesquer era objecte d'una investigació desenvolupada per l'Oficina d'Investigació Marítima de Vigilància Duanera a Galícia, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

L'abordatge, realitzat després de la sol·licitud a les autoritats consulars de Mongòlia d'acord amb el previst pel Conveni de Viena de Nacions Unides contra el tràfic il·lícit d'estupefaents, va anar dut a terme sense trobar resistència per part de la tripulació del pesquer.

No obstant això, el mal estat de la mar i la naturalesa pròpia de l'operació va crear una situació d'extrema dificultat en el moment en què, durant l'assalt, va caure a l'aigua el Cap de la Tripulació de Presa de la patrullera ‘Sacre’, que immediatament va poder ser rescatat pels seus companys, continuant amb la missió.

A brode del pesquer han sigut detinguts els quatre tripulants; el capità, de nacionalitat italiana, i el cap de màquines i mariners de nacionalitat senegalesa.

El pesquer, juntament amb la droga capturada i els quatre tripulants ha sigut escortat fins el port de Las Palmas, on ha arribat cap les cinc de la vesprada, hora local.

Investigació prèvia

La investigació, coordinada pel CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat), va donar lloc a la fase d'explotació, quan l'Oficina d'Intel·ligència Marítima de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a les Canarias corrobora la hipòtesi inicial de l'oficina de VA a Galícia en relació amb una navegació sospitosa del vaixell ‘Odyssey’ en aigües pròximes a les Canarias.

Finalment, es pren la decisió de l'eixida al mar de la patrullera ‘Sacre’, degut als forts indicis de què el pesquer estava carregat amb substancies estupefaents.

Les Oficines d'Investigació Marítimes, creades per l'Agència Tributària en totes les Delegacions Especials amb costa, estan desenvolupant noves ferramentes d'investigació per a contrarestar l'augment del narcotràfic per via marítima, tant d'haixix com de cocaïna, que es detecta en els últims anys.  Estes oficines analitzen els trànsits i rutes de pesquers i mercants en zones de risc per a detectar possibles operacions il·legals.

Modificació de rutes de l'haixix

En els últims temps s'ha produït un canvi significatiu en les rutes del tràfic d'haixix d'origen marroquí. La tradicional ruta del ‘Mediterrani oriental’, amb carregues  enfront de la costa mediterrània del Marroc i trasllat de la substancia estupefaent presumiblement a Líbia, s'ha reduït significativament, sent substituïda per una nova ruta, la denominada ‘ruta atlàntica de l'haixix’, que es caracteritza per carregues de la substancia estupefaent enfront de la costa atlàntica marroquina i el seu trasllat mitjançant embarcacions amb destinació presumible a Guinea Bissau, Guinea Conakry, Sierra Leone, el Senegal, etc., on seria alijada per al seu posterior trasllat per terra, travessant el continent africà per la ruta del Sahel, amb destinació presumible a Líbia i posterior entrada al continent europeu.

La intel·ligència assenyala que esta nova ‘ruta atlàntica de l'haixix’, sorgix al ser considerada per les organitzacions una ruta més segura que l'antiga ruta del ‘Mediterrani oriental’ -on les autoritats italianes, franceses i espanyoles han dut a terme múltiples confiscacions.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-CQcdPrTJXH