Saltar al contingut principal

Desarticulada una xàrcia de frau fiscal en hidrocarburs que distribuïa gasoil modificat per tot Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Detingudes 22 persones i investigades d'altres 200, físiques i jurídiques, a Espanya i en diversos països europeus per presumpte delicte fiscal, d'emblanquine de capitals i de pertinença a organització criminal
  • S'han registrat tres instal·lacions d'emmagatzematge i deu domicilis, i s'ha procedit a l'embargament de més de 130.000 litres de gasoil modificat, 1.800.000 euros en comptes bancaris nacionals i estrangeres, 45.000 euros en efectiu, 14 camions per a la distribució, tres vehicles d'alta gamma, 19 terminals mòbils, 12 ordinadors i deu immobles
  • L'organització, dirigida des de països d'Europa de l'Est i amb responsables al llarg de tota la costa mediterrània, s'estructurava en cèl·lules independents perquè unes pogueren seguir funcionant si unes altres eren detectades, i comptava amb un gran nombre de societats instrumentals i testaferros
  • A més del dany causat pel frau fiscal, estimat en 50 milions d'euros, l'actuació de la trama ocasionava un perjuí al consumidor final i competència deslleial en el sector dels hidrocarburs

11 de juny de 2021.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han completat una extensa investigació, sota el nom d'operació Casinos-Brulajo, desenvolupada durant més d'un any que ha permés desarticular una complexa organització de frau fiscal en el sector dels hidrocarburs amb capacitat per a la distribució de gasoil modificat per tot el territori nacional. De moment han sigut detingudes 22 persones de nacionalitats espanyola, polonesa, ucraïnesa, georgiana i algeriana. De la mateixa manera ha sigut objecte de la investigació unes altres 200 persones, físiques i jurídiques, a Espanya i en diversos països europeus per presumpte delicte fiscal, d'emblanquine de capitals i de pertinença a organització criminal.

La trama comptava amb una completa cadena de distribució, que incloïa l'aprovisionament des d'Europa de l'Est, l'emmagatzematge a Espanya, les empreses de transporte i la xàrcia de distribució final al consumidor. Dirigida des de països d'Europa de l'Est i amb responsables al llarg de tota la costa mediterrània, l'organització s'estructurava en cèl·lules independents perquè unes pogueren seguir funcionant si unes altres eren detectades.

Durant la fase d'explotació de l'operació, desplegada la setmana passada, s'han registrat quatre ‘gasocentros’, tres són a València, concretament a les localitats de Xàtiva, Paterna i Cadira i un altre a Murcia, tots ells clandestins, quedant desarticulats després de l'operació. Es va procedir a l'embargament de més de 130.000 litres de gasoil modificat, 1.800.000 euros en comptes bancaris nacionals i estrangeres, 45.000 en efectiu, 14 camions per a la distribució, tres vehicles d'alta gamma, 19 terminals mòbils, 12 ordinadors i deu immobles.

Organització amb testaferros i societats instrumentals

La investigació va tindre els seus orígens en actuacions dutes a terme per l'Oficina Nacional d'Inspecció i Investigació de Duanes i l'Equip d'Investigació de la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària a València.

A partir d'aquell moment, el Jutjat d'Instrucció número 9 de València passa a dirigir la investigació policial amb l'obertura de diligencies prèvies, després de la denuncia presentada per la Fiscalia Provincial de Delictes Econòmics de València, amb l'auxili de l'Agència Tributària i la participació com policia judicial tant de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, com de Guàrdia Civil.

Els investigadors van detectar que l'organització criminal adquiria en diversos països de la Unió Europea hidrocarburs per a l'automoció modificats en la seua composició tècnica per a evitar els controles fiscals comunitaris, i els venia finalment en les estaciones de servici conegudes com de ‘marca blanca’ o ‘low cost ’. En total s'han localitzat més de 30 d'estes gasolineres distribuïdes per la província de València que es proveïen d'esta organització.

El benefici fiscal d'esta activitat era doble: d'una banda, l'impagament de l'Impost Especial d'Hidrocarburs, gràcies a l'adulteració del producte; per un altre, la falta d'ingrés a la Hisenda pública de l'IVA que repercutien als seus clientes.

Tot això es realitzava a través d'una estructura empresarial que incloïa gran nombre de societats instrumentals i de testaferros. La xàrcia disposava, a més, de diferents centres d'emmagatzematge i distribució per a tot Espanya. La investigació ha permés identificar deu ‘gasocentros’ clandestins que distribuïen el producte per tota la geografia espanyola.

A més del dany causat pel frau fiscal, estimat en 50 milions d'euros, l'actuació de la trama ocasionava un perjuí per a la lliure competència i un frau al consumidor final. Els preus de venda del producte eren sensiblement inferiors al preu de mercat, dificultant enormement la competència d'unes altres estaciones de servici que ja per si mateix s'estaven veient afectades per la caiguda d'activitat derivada de la pandèmia.

Un producte perjudicial per als motors

Quant al frau al consum, per la seua composició este hidrocarbur escapava als controles comunitaris abans de seu arribada a Espanya i, per tant, faltava de garanties de qualitat, pel que el seu ús continuat en vehicles podria arribar a produir danys importants en els motors. L'hidrocarbur modificat que la xàrcia introduïa procedent de països de l'Est incomplia la normativa tributària i industrial espanyola.

Este hidrocarbur modificat es rebia inicialment en les instal·lacions de l'organització, i des d'allí era distribuït a estaciones de servici no abanderats mitjançant transportistes d'hidrocarburs nacionals, precisament per a separar-i amb això ocultar - la relació entre els camions estrangers que portaven el producte fins Espanya i les estaciones de servici ‘low cost ’que el venien al consumidor final. Per este mateix motiu, l'organització tenia establida una extensa xàrcia d'empreses pantalla i centres de distribució per a ocultar l'origen il·lícit del producte.

En el desplegue operatiu de la passada setmana han participat 80 funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil a la Comunitat Valenciana, incloent personal del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, del Grup de Delictes contra el Patrimoni de la UOPJ de la Guàrdia Civil, Inspectors i Tècnics d'Hisenda de l'Equip d'Investigació de la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials de l'AEAT a València, Patrulles del servici de Fiscal i Fronteres i de Seguretat Ciutadana de la Guàrdia Civil a més d'Unitats de Suport Informàtic de la pròpia AEAT.

També ha sigut essencial la col·laboració desplegada per Eurojust en l'execució de diversos embargaments de comptes bancaris a l'estranger.

L'operació seguix oberta i no es descarten noves actuacions operatives després de l'anàlisi de la documentació i arxius informàtics intervinguts.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VKW2qqJLX0