Saltar al contingut principal

Desarticulada una xàrcia internacional de transporte de drogues mitjançant embarcacions d'esbargiment

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Confiscats 1.000 quilos de cocaïna que viatjaven en un veler procedent del Carib i detinguts els tres tripulants i quatre membres de l'organització en terra

  • Es tracta de l'última fase d'una operació iniciada fa un any i que ja havia donat com a resultat la captura de dos embarcacions d'esbargiment, la confiscació de 1.600 quilos d'haixix i la detenció de deu membres de la xàrcia

  • L'organització criminal, formada per experts mariners, era liderada per un exmembre de la Royal Navy britànica ja detingut, i comptava amb forts vincles amb organitzacions receptores de la droga a Europa

  • Durant les dues fases de l'operació ‘Somnis-Cadenat’ s'ha detingut a 17 membres de l'organització, destacada per les potents i estrictes mesures de seguretat que adoptava en les comunicacions per a dificultar la seua detecció

23 de juny de 2021.- L'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, ha intervingut un veler carregat amb prop de 1.000 quilos de cocaïna procedent del Carib, i han detingut als tres membres de la seua tripulació. Al mateix temps que es preparava el dispositiu d'abordatge, es realitzaven en l'àrea gaditana del Campo de Gibraltar i a la província de Málaga quatre detencions de persones relacionades amb una mateixa organització criminal dedicada al transporte internacional de cocaïna i haixix, que els investigadors consideren ja desarticulada.

L'abordatge del veler, de nom ‘Windwhisper’, ha sigut realitzat per funcionaris de Vigilància Duanera i agents de la Secció Greco Costa del Sol de Policia Nacional, a brode del vaixell d'operacions especials ‘Fulmar’ de l'Agència Tributària.

D'aquesta manera conclouen més d'un any d'investigacions en les que ja s'havia aconseguit la captura de dos embarcacions d'esbargiment, la confiscació de 1.600 quilos d'haixix i la detenció de deu membres de la xàrcia en el marc de l'operació denominada ‘Somnis-Cadenat’, desenvolupada per funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Málaga i agents de Policia Nacional, amb la col·laboració de la NCA britànica i sota la coordinació del Jutjat d'Instrucció número 1 de San Roque (Cádiz) i de la Fiscalia Especial Antidroga del Campo de Gibraltar.

Narcotransporte i connexiones internacionals

La investigació es va centrar des d'un comence en un ciutadà britànic ja detingut, un exmembre de la Royal Navy britànica amb extensos coneixements nàutics que residia en la urbanització de Sotogrande (San Roque-Cádiz). Esta persona, de què es coneixia prèviament seu estretix relació amb el tràfic internacional de drogues, comptava amb forts vincles amb unes altres organitzacions criminals assentades en països europeus com el Regne Unit i Ucraïna.

A més del contacte previ amb possibles receptors de droga, este ciutadà britànic comptava amb diverses empreses dedicades a la compravenda i lloguer d'embarcacions, amb les quals orquestrava de forma fraudulenta l'adquisició del mitjà de transport per a la droga. Igualment, va facilitar la creació de societats pantalles per a introduir en el circuit econòmic legal els diners procedent del tràfic d'estupefaents.

Com a conseqüència de la investigació, es va poder determinar que esta persona estaria en disposició de dur a terme diferents transportes de droga per a diverses organitzacions criminals, sempre utilitzant com a mitjà de transporte embarcacions d'esbargiment i velers. Al mateix temps, l'investigat es relacionava també amb individus establits a Ceuta, integrants d'una organització subministradora d'haixix.

Intervencions prèvies

Fruit del control exercit sobre els investigats, el mes d'agost de 2020 l'organització criminal prepara la realització d'un transporte de droga a brode d'un veler de nom ‘Suka’, intervingut en el port esportiu de Ceuta quan l'organització ja havia carregat gairebé 600 quilos d'haixix.

El mes de novembre, també de l'any passat, els investigats organitzen un nou transporte d'estupefaent. En esta ocasió usen l'embarcació d'esbargiment de nom ‘Alauro’, intervinguda en el port esportiu de Sotogrande amb una carrega de 1.000 quilos d'haixix.

Arran d'estes confiscacions, el mes de maig passat se'n recorda juntament amb l'autoritat judicial, dur a terme la fase d'explotació de la ‘branca’ de l'organització criminal dedicada al tràfic d'haixix i es procedix a la detenció de deu persones, amb entrades i registres a les províncies de Cádiz, Málaga i la ciutat autònoma de Ceuta.

La ‘branca’ de la cocaïna

Paral·lelament, es va continuar amb la investigació sobre una segona ‘branca’ de l'organització, dedicada al tràfic internacional de cocaïna. Es tenia coneixement de què esta xàrcia també estava en disposició de realitzar transportes de cocaïna mitjançant velers amb origen a Amèrica del Sud i amb destinació final el continent europeu.

Fruit d'aquelles investigacions, a principis d'este mes de juny es va tindre coneixement de l'eixida del veler ‘Windwhisper’, que hauria salpat des del mar Carib, posant rumb cap el continent europeu. En aquell moment es decidix establir l'oportú dispositiu que desemboca en l'abordatge del veler el passat 13 de juny, amb la consegüent detecció de la droga, la detenció dels tripulants i el seu trasllat al port de Cádiz, on van arribar escortats pel vaixell ‘Fulmar’ a primera hora del matí de hui.

Així mateix, es va procedir a la detenció de quatre individus més més al Campo de Gibraltar i a la província de Málaga, implicats en el transporte dels estupefaents – dos d'ells es troben actualment complint condemna a la presó – que se sumen als deu detinguts el maig a Ceuta, Málaga i Cádiz.

Estrictes mesures de seguretat

La investigació realitzada va posar de manifest des del seu inici l'alt grau de professionalitat de l'organització criminal ara desarticulada. Eren una constant les nombroses i estrictes mesures de seguretat adoptades pels seus integrants, tant pel que fa a les seues comunicacions, com a l'hora de realitzar qualsevol mena de desplaçament i triar els llocs per a les seues reunions i trobades personals, tot això amb l'objectiu de dificultava en gran manera la seua detecció.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-vP4LZvIlyI