Saltar al contingut principal

Espanya va intervindre més de 69 tones de drogues en abordatges a embarcacions en aigües internacionals durant 2020

  • És la major xifra de substancies estupefaents decomissades des de 2011 i triplica la quantitat de 2019, segons l'informe elaborat pel Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) del Ministeri de l'Interior
  • El Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil van dur a terme díhuit operacions en alt mar, onze d'elles amb resultat positiu
  • Des de 2011 fins 2020, Vigilància Duanera i les forces i cossos de seguretat de l'Estat van realitzar 129 abordatges en aigües internacionals que van permetre la confiscació de 386 tones de drogues

5 de juny de 2021.-Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Les forces i cossos de seguretat de l'Estat van intervindre durant 2020 més de 69 tones de substancies estupefaents en 18 abordatges a embarcacions en aigües internacionals, en concret en les zones de l'Atlàntic Nord i del Mediterrani. En total es van capturar 63,6 tones d'haixix i 5,4 tones de cocaïna.

Constituïx la major quantitat de droga decomissada en este tipus d'operacions des de 2011 i triplica la intervinguda al llarg de l'any 2019. En el còmput global, des de 2011 fins 2020, Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, dependent del Ministeri d'Hisenda i les forces i cossos de seguretat de l'Estat, van realitzar 129 abordatges en aigües internacionals que van permetre la confiscació de 386 tones de drogues.

Les dades formen part del balanç de l'any 2020 elaborat pel Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) del Ministeri de l'Interior sobre abordatges en aigües internacionals. Estes operacions estan contemplades en les convencions de Nacions Unides sobre el Dret del Mar, de 1982, i contra el Tràfic Il·lícit d'Estupefaents i Substàncies Psicotròpiques, de 1988, ambdues ratificades per Espanya.

El 2020, Espanya va tramitar 27 sol·licituds d'abordatge, de les quals es van realitzar 18, onze amb resultat positiu i set sense detecció de substancies prohibides. Altres nou peticions no van culminar en alt mar per diferents causes.

La legislació internacional obliga a requerir autorització per als abordatges als països baix pavelló del qual naveguen les embarcacions intervingudes. De les investigades, en la seua majoria veleres, huit navegaven en pavelló dels Països Baixos. Li seguixen per número el Regne Unit, Alemanya i Bèlgica, amb tres embarcacions en cada cas, i el Togo i Panamà, amb dos cadascuna.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-p11ceDGgY1