Saltar al contingut principal

Interceptat per primera vegada un carregament marítim de MDMA des d'Europa amb destinació a Amèrica del Sud

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional en el marc de EMPACT

  • El veler que transportava l'estupefaent va anar interceptat quan iniciava la seua navegació des de Cádiz a l'Argentina amb 56 quilos d'èxtasi, quantitat que haguera permés produir entre 800.000 i 1.200.000 comprimits
  • S'ha detingut a cinc persones, tres a Marbella i dos més a Tarifa, quan iniciaven la navegació direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per a navegar posteriorment fins l'Argentina amb l'estupefaent
  • Esta operació trau a la llum una nova ruta de la droga, sent l'origen de l'estupefaent el territori europeu i el destí països llatinoamericans, obrint les portes a les organitzacions criminals a un nou mercat amb milions de potencials consumidors

10 de desembre de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional en el marc del projecte ‘Empact’, ha interceptat per primera vegada un carregament marítim de MDMA des d'Europa amb destinació a Amèrica del Sud. El veler en el que es transportava l'estupefaent va anar interceptat pel patruller ‘Fènix V’ del Servici de Vigilància Duanera quan iniciava la seua navegació des de Cádiz a l'Argentina amb 56 quilos d'èxtasi, quantitat que haguera permés produir entre 800.000 i 1.200.000 comprimits.

S'ha detingut a cinc persones, tres a Marbella i dos més a Tarifa, quan iniciaven la navegació direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per a navegar posteriorment fins l'Argentina amb l'estupefaent.

L'operació es va iniciar a finals d'octubre passat, quan es va tindre coneixement de què existia una gran quantitat de drogues sintètiques que estarien sent oferides a diverses organitzacions criminals de la Costa del Sol amb intenció de ser distribuïdes en època nadalenca.

Posteriorment, van esbrinar que este estupefaent anava a ser enviat, via marítima, des d'Europa fins Amèrica del Sud. Esta dada va anar confirmat per la Gendarmeria Nacional l'Argentina, que va aportar informació sobre l'arribada a Espanya, des del Brasil, d'un ciutadà argentí per a fer-se càrrec d'un veler que seria usat per a este transporte internacional de drogues. També es va comptar amb la col·laboració de la Policia Judiciària de Portugal, Europol i de la National Crime Agency del Regne Unit, en el marc del projecte ‘Empact’.

Feien coincidir els seus moviments amb partits d'Espanya a Qatar

Els agents van observar que l'investigat, amb el suport de quatre nacionals més argentins, es va fer càrrec d'un veler ja relacionat amb un transporte de cocaïna el 2020 que es va saldar amb 20 detinguts i la confiscació de gairebé 1.500 quilos de cocaïna, i que havia quedat abandonat a Espanya.

Els detinguts van reformar tant l'exterior com l'interior del veler entre fortes mesures de seguretat perquè no anara vinculat amb l'operació policial anterior, pel que no mantenien contacte amb terceres persones, no deixaven mai el veler sense ocupants i realitzaven carregues de material i ferramentes a hores intempestives, coordinant alguns dels seus moviments més sospitosos amb els horaris dels partits de la Selecció Espanyola en el Mundial de Qatar.

Els quatre investigats van reformar la zona interior de l'embarcació, mentres un quint argentí, assentat a Marbella, mantenia contacte constant amb ells, podent observar-se com proveïa de ferramentes, i planxes d'alumini i fusta als ocupants del veler. A finals de novembre, els detinguts van anomenar el veler i dos dels investigats van iniciar la navegació, havent de refugiar-se al port de Tarifa al patir una avaria. Una vegada finalitzades estes labors, els tripulants van iniciar la navegació, direcció les Canarias, on pretenien avituallar-se per a navegar posteriorment fins l'Argentina.

Entre 800.000 i 1.200.000 pastilles de MDMA

En el moment en què l'embarcació va abandonar Tarifa, el patruller ‘Fènix V’ del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va interceptar el veler i, després de diverses hores de registre, els investigadors de Policia i del SVA, i els integrants del GOIT, van detectar un compartimente secrete, creat amb planxes d'alumini, que es trobava davall d'un moble de la cuina.

Una vegada que van accedir a este compartimente, els agents van localitzar 28 paquets que contenien 56 quilos de MDMA, perfectament segellats i coberts de gasoil per a emmascarar la seua olor. Els agents van procedir aleshores a la detenció de les tres persones que s'havien quedat a Marbella i que havien col·laborat en el condicionament del vaixell.

La informació que manegen els investigadors és que el destí d'esta droga era l'Argentina, on els investigats pretenien transformar el vidre de MDMA en pastilles per a la seua distribució, sent esta una substancia molt més escassa a Amèrica del Sud que a Europa. Els 56 quilos interceptats podrien convertir-se en una importantíssima quantitat de pastilles de MDMA, entre 800.000 i 1.200.000, depenent de la puresa que buscaren els distribuïdors.

Nova ruta de la droga

Esta operació trau a la llum una nova ruta de la droga, sent l'origen de l'estupefaent el territori europeu i el destí els països llatinoamericans, obrint a les organizacioneslas portes d'un nou mercat amb milions de potencials consumidors.L'altíssim valor de les drogues sintètiques en el continent americà seria una altra raó que explicaria l'obertura d'esta innovadora via de transporte d'estupefaent.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-cHwNeYQtAC