Saltar al contingut principal

Cau a La Línea de la Concepción una trama d'emblanquine vinculada amb el 'Clan de les Castanyes'

Operació conjuta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Han sigut detingudes cinc persones i s'han emportat cinc registres en els que s'han intervingut 70.000 euros, sis immobles, 16 vehicles i una embarcació
  • L'organització es valia d'empreses pantalla, testaferros, moviments bancaris diaris i altres estratègies per a donar aparença de legalitat al patrimoni que adquiria amb diners procedent del narcotràfic

09 de febrer de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en una operació conjunta amb Policia Nacional, ha desarticulat una trama d'emblanquine de capitals procedents del narcotràfic i el contraban de tabac, format per dos grups familiars amb antecedents delictius, relacionats per parentesc i operativa amb el ‘Clan de les Castanyes’, que operen al Campo de Gibraltar. Seu manera d'actuar consistia en ocultar i transformar fons, presumptament d'origen il·lícit, a través d'operacions de compravenda d'immobles, adquisicions de vehicles, embarcacions, operacions financeres i utilització de bitllets de loteria premiats. En elles interposaven negocis locals per a donar-los una aparença legal.

L'operació es va iniciar l'any 2020 arran d'una operació policial que va suposar la desarticulació d'una organització criminal en la que van anar detingudes 40 persones per la seua presumpta participació en un delicte d'emblanquine de capitals derivat del tràfic de drogues.

Després de diverses gestions realitzades, es va detectar que els investigats feien ús de diners en efectiu valent-se d'empreses pantalles, així com de testaferros. També va cridar l'atenció dels investigadors la multitud de moviments bancaris que es realitzaven cada dia, així com la creació de terminis fixos amb la finalitat d'emmascarar i donar-li aparença de legalitat al patrimoni adquirit amb diners obtingut de les activitats delictives.

Registres i detencions en La línia de la Concepción

Arran d'estes investigacions, la passada setmana es va efectuar un operatiu conjunt per part de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Algesires i del Cos nacional de Policia, amb registres judicials en cinc domicilis de La Línea de la Concepción, en què es va detindre a cinc persones de nacionalitat espanyola.

Es van intervindre sis immobles, 16 vehicles entre automòbils i motocicletes de diversa gamma, una embarcació d'esbargiment, 70.000 euros en efectiu, un telèfon mòbil d'alta gamma, dos equips de posicionament GPS per a navegació en alt mar, dos telèfons via satèl·lit, i una metralladora i una pistola simulades, a més de diversa documentació.

Les investigacions, emmarcades en el marc del Pla Especial de Seguretat del Campo de Gibraltar, continuen obertes a fi d'estudiar la documentació confiscada en els registres i valorar les construccions detectades en parcel·les rústiques intervingudes, presumptament realitzades amb diners no justificat o de procedència il·legal. Els detinguts han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció núm. 4 de La Línia.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-ppfqQPDYZO