Saltar al contingut principal

Intervinguda a Algesires una carrega en contenidors de més de 200 tones de residus contaminants amb destinació l'Àfrica

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Set persones estan sent investigades com presumptes autors d'un delicte contra el medi ambient
  • Els residus, destí del qual final eren països del continent africà, han sigut intervinguts al port d'Algesires, on arribaven a través de contenidors marítims

11 de juliol de 2022.- La Unitat d'Anàlisi de Riscos (UAR) de la Duana d'Algesires, constada per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i guàrdies civils, en col·laboració amb l'equip del Servici de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Comandància d'Algesires, ha intervingut, en el marc de l'operació ‘Boukali’, més de 200 tones de residus altament contaminants que van arribar al port d'Algesires a través de contenidors marítims.

Les investigacions van començar el mes de maig de 2021, quan els agents van detectar l'existència d'una organització que estava utilitzant rutes d'exportació des del territori nacional i la resta del continent europeu cap països africans, per a transportar a l'interior de contenidors marítims grans quantitats de residus no descontaminats, suposant un greu risc per al medi ambient.

L'organització comprava en centres de reciclatge o desballestes residus d'alt valor, com són motors de camions o automòbils, compressors d'electrodomèstics, aparells electrònics usats i altres peces industrials que no eren sotmeses al pertinent procés de descontaminació exigit per la normativa vigent.

Una vegada recopilaven la quantitat suficient de residus, els carregaven en un contenidor fins completar la seua capacitat total, arribant en alguns casos fins i tot a superar la capacitat màxima de carrega, el que suposava un risc per als propis vaixells portacontenidors. S'han arribat a intervindre 33 tones de residus en un només contenidor.

Una vegada carregats els residus, els contenidors es traslladaven mitjançant vaixells portacontenidors a països africans; concretament el Senegal, Guinea, Nigèria, Ghana i Mauritània. En estos països resulta habitual que els residus siguen manipulats per treballadors sense cap protecció. Així mateix, utilitzen la crema sense control per a extraure els materials d'interés, alliberant a l'atmosfera tota mena de fums i gasos contaminants.

Estos trasllats incomplien un ampli catàleg de normativa, tant comunitària com nacional, en matèria de tractament de residus i medi ambient no adjuntant cap documentació o aportant-se de vegades certificats de descontaminació sense validesa alguna, alhora que suposen un greu risc per al medi ambient, al produir-se derrames de substancies altament contaminants com olies industrials o la fuga de gasos refrigerants.

Quant al material intervingut, s'han recuperat 588 bombones de butà i propà propietat de mercantils dedicades a la venda de combustibles que havien denunciat seu robe, imputant-li per este fet als investigats un presumpte delicte de receptació.

Entre els residus també es trobaven multitud de peces d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), continents de gasos refrigerants i substancies perilloses que influïxen en l'esgotament de la capa d'ozonitze i l'escalfament global, a més de ser perjudicials per a la salut humana si no reben la gestió i el tractament adequats. Així mateix, s'han intervingut cinc vehicles preparats per a la seua exportació, els quals incomplien el recent Reial decret 265/2021 sobre els vehicles al final de la seua vida útil.

La quantitat total de residus contaminants intervinguts durant l'operació ha superat les 200 tones.

Per tot això, es procedix a la investigació de set persones, tres de nacionalitat guineana, dos de nacionalitat senegalesa, una de nacionalitat nigeriana i una de nacionalitat espanyola.

La totalitat del material intervingut ha sigut lloc a disposició judicial, a la fi de que s'autoritze la seua entrega en un centre CAT (centre autoritzat de tractament) per a la seua oportuna gestió i descontaminació.