Saltar al contingut principal

Desmantellada una 'macrofàbrica' clandestina de cigarrets amb capacitat per a produir 57.600 paquets al dia

Operació conjunta de l'Agència tributària i Policia Nacional

  • L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles, localitzada a Zaragoza que operava com centre de producció, mentre que les altres tres – ubicades a Zaragoza, Guadalajara i Madrid – eren empleades com naus de seguretat
  • Comptaven amb la maquinària necessària per a dur a terme les dues fases completes que du a terme una fàbrica de tabac, des que es rep el full fins que ixen el màster o calaixos disposats en palets per a la seua venda
  • Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material que permetria produir 2.000.000 de paquets de cigars

12 de març de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i la Direcció General de Lluita contra el Crim Organitzat de Bulgària, ha desmantellat una ‘macrofàbrica’ clandestina de cigarrets. L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles, localitzada a Zaragoza que operava com centre de producció, mentre que les altres tres – ubicades a Zaragoza, Guadalajara i Madrid – eren empleades com naus de seguretat.

Comptaven amb la maquinària necessària per a dur a terme les dues fases completes d'una fàbrica de tabac, des que es rep el full fins que ixen el màster o calaixos disposats en palets per a la seua venda, i eren capaços de produir 57.600 paquets al dia. Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material que permetria produir 2.000.000 de paquets de cigarrets.

Les indagues es van iniciar gràcies a l'intercanvi d'informació entre la Policia Nacional i les autoritats policials de Bulgària. Els agents van tindre coneixement de l'existència a Espanya d'una organització criminal, liderada per ciutadans búlgars i presumptament dedicada al contraban de mercaderies prohibides.

Després de mesos d'àrdues investigacions, els agents van identificar una àmplia estructura criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, que tenia a la seua disposició quatre naus industrials – a les províncies de Zaragoza (2), Guadalajara i Madrid –, que la dotaven d'una gran capacitat de producció i seguretat. A més, les naus es trobaven ubicades en polígons industrials amb gran activitat empresarial, el que afavoria que les seues activitats il·lícites passaren inadvertides.

Una nau com centre de producció i tres naus de seguretat

Amb l'avanç de la investigació, els agents van detectar fins quatre espais empleats per l'organització per a dur a terme la seua activitat il·lícita. El primer d'ells, es tractava d'una nau industrial de grans dimensiones – ubicada en un polígon industrial de Zaragoza – que l'entramat utilitzava com centre de producció de grans quantitats de paquets de tabac. Estava perfectament condicionada i disposava de nombrosa maquinària especialitzada, així com de diferents espais de producció.

A més, l'organització comptava amb una altra nau en la mateixa ciutat, però en un polígon industrial diferent, empleada per a fer els transvases dels paquets de tabac ja elaborades a furgonetes per a la seua posterior distribució. Esta segona nau era utilitzada com un espai de seguretat on deixaven ‘refredar’ la mercaderia fins poder garantir la seua distribució amb seguretat, evitant que es poguera establir qualsevol relació entre el lloc des del qual es pretenia distribuir el material i el centre de producció.

D'altra banda, l'entramat tenia arrendada una altra nau a Guadalajara amb l'objectiu d'ocultar els vehicles encarregats de dur a terme la distribució. En el seu interior disposaven d'un remolque de grans dimensiones, així com de sis llanxes semirígides amb embolcalls de restes d'haixix. Finalment, en un polígon industrial d'Humanes (Madrid) comptaven amb un espai destinat a rebre tota la primera matèria – tant els materials imprescindibles per a fabricar els cigarrets i els paquets, com aquells necessaris per al condicionament de la nau de producció –. L'existència d'esta última nau augmentava la seguretat i salvaguardava el centre de producció, que és on s'enviava el material, no sense abans adoptar múltiples i diverses mesures de seguretat.

Les gestions policials practicades també van permetre identificar als membres de l'entramat criminal, alguns dels quals pernoctaven a l'interior de les naus industrials amb l'objectiu de custodiar els materials que es trobaven en el seu interior.

Capacitat per a produir 57.600 paquets de cigarrets diàries

Els béns immobles arrendats per l'organització – així com seu estructura i jerarquització – reflectien el potencial econòmic de la mateixa, que reflectia una gran especialització tant dels seus membres com de les seues instal·lacions.

La nau de producció de Zaragoza comptava amb unes instal·lacions i materials capaços de produir 57.600 paquets de cigarrets al dia. Els agents van identificar a l'encarregat d'esta producció, resultant ser un ciutadà búlgar que dirigia tant les labors de manteniment de la maquinària com el condicionament de la nau. Estes funcions requeien en dos ciutadans d'origen colombià, que eren els encarregats d'instal·lar la maquinària necessària per a la producció de cigarrets, així com d'aïllar acústicament el lloc.

La maquinària instal·lada formava part d'una cadena de producció amb dos fases completes i perfectament diferenciades, des que es rep el full de tabac fins que ixen el ‘màster’ o calaixos disposats en palets per a la seua venda. D'una banda, disposaven de maquinària per a tallar, picar, assecar i emmagatzemar el full de tabac. Per un altre, també comptaven amb les ferramentes necessàries per a fabricar els paquets de 20 cigarrets i el cartonatge amb la serigrafia d'una coneguda marca. Açò els permetia confeccionar els paquets, plastificar-les i agrupar-les de deu en deu, conformant així els cartrons de tabac que quedaven llestos per a la seua posterior distribució i venda.

Explotació de l'operació

A l'inici de 2022, i una vegada que l'organització havia finalitzat les labors d'instal·lació de la maquinària i el condicionament de les naus industrials, els agents van observar que els investigats es van desplaçar a Barcelona. Allí van recollir a huit persones (set ciutadans ucraïnesos i un búlgar), que formaven part de la mà d'obra necessària per a la producció dels cigarrets, i els van traslladar directament a l'interior de la nau de producció de Zaragoza, on van romandre fins l'explotació de l'operació.

El mes de febrer passat es va detectar com un camió de grans dimensiones – que usaven de manera exclusiva per a este tipus de transportes –  baixava la primera matèria necessària per a la producció dels paquets i els cigarrets al centre de producció. Tan sols onze dies després el camió tornava a la nau, esta vegada per a traslladar el material ja fabricat a la nau de seguretat situada en un altre polígon industrial de la capital aragonesa. Després de baixar el material, els agents van observar que el camió es va desplaçar fins Madrid, concretament a un polígon industrial ubicat a Humanes, on va tornar a carregar la primera matèria allí custodiada que seria traslladada novament a la nau de producció de Zaragoza.

Finalment, a mitjan febrer, els líders de l'organització es van traslladar a la nau de seguretat de Zaragoza, on van carregar tota la mercaderia que es trobava en el seu interior en un nou camió que usarien per a la seua distribució. Els agents van realitzar un dispositiu policial pel qual es va intervindre el vehicle, localitzant en el seu interior més de 120.000 paquets de cigarrets llestes per a la seua comercialització.

Material per a produir dos milions de paquets

La valoració realitzada, tant de la maquinària empleada com del material intervingut, així com dels materials utilitzats per al condicionament de les naus, evidència la gran capacitat econòmica de l'organització desarticulada.

En els registres realitzats, els agents han intervingut 264.000 paquets de tabac, valorades en 1.320.000 euros, 1.680 quilos de picada de tabac, dos camions, sis llanxes semirígides sense motor, i maquinària valorada en 1.500.000 euros, entre altres efectes. Amb tots els efectes intervinguts, s'estima que l'organització comptava amb material per a produir un total de 2.000.000 de paquets de cigarrets. A més, el perjuí econòmic a la Hisenda Pública, conseqüència de l'evasió dels impostos, està valorat en més d'un milió d'euros.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-14HE2FCEkE