Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal internacional que pretenia introduir més d'una tona de cocaïna a Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Els membres de la xàrcia criminal, regentada des d'un xicotet municipi d'Asturias, adquirien velers per a creuar l'oceà Atlàntic i proveir-se a Amèrica del Sud de la substancia estupefaent que més tard introduïen a Espanya
  • Dotze persones han sigut detingudes a Asturias, Las Palmas, Madrid, Málaga i València, als qui se'ls ha bloquejat més de 100 comptes bancaris e confiscat més d'una tona de cocaïna, tres embarcacions, més de 200.000 euros en efectiu i prop de 50 empreses que utilitzaven per a emblanquinar els diners

4 de novembre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han desarticulat, amb la detenció de dotze persones, una organització criminal dedicada presumptament al tràfic de cocaïna a gran escala mitjançant velers des d'Amèrica del Sud fins Espanya. L'estructura criminal, regentada des d'un xicotet municipi d'Asturias, adquiria velers per a creuar l'oceà Atlàntic i proveir-se de la cocaïna que més tard introduïen a Espanya.

Durant l'operació se'ls ha confiscat més d'una tona de cocaïna que viatjava en un veler abordat pel Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en el mes de setembre passat, tres embarcacions, més de 200.000 euros en efectiu i prop de 50 empreses utilitzades per a emblanquinar els diners procedent de la venda d'estupefaents. A més, se'ls ha bloquejat més de 100 comptes bancaris.

La investigació es va iniciar l'any 2018, quan els investigadors van detectar la presència d'un entramat criminal assentat a Espanya que es dedicava a introduir cocaïna procedent de diferents punts d'Amèrica del Sud. Els primers esbrinaments van permetre localitzar a diverses persones que, des de la illa de Gran Canària, adquirien velers per a creuar l'oceà Atlàntic i proveir-se de la cocaïna que més tard introduïen a Espanya.

Posteriors indagues van permetre conéixer l'estructura completa de l'organització criminal, arribant a identificar plenament al seu líder, que estava implicat en nombroses investigacions dutes a terme per diferents països europeus. Tal era la seua influència com líder de l'organització, que gestionava tant l'adquisició de la droga a Amèrica del Sud com seu transporte i distribució per Europa a través d'Espanya sense necessitat de desplaçar-se ni reunir-se amb unes altres organitzacions. El feia, concretament, des d'un xicotet municipi asturià.

Un grup de contravigilàncies per a la seguretat de l'organització

L'organització realitzava grans inversions en seguretat per a intentar assegurar les seues comunicacions internes i evitar d'aquella forma ser detectats. També feien ús de tecnologia puntera, amb mòbils d'última generació, e fins i tot disposaven de grups integrats en l'organització que realitzaven contravigilàncies quan es produïen reunions.

A més, havien creat 50 empreses que utilitzaven com tapadores per al blanqueig de diners produït per la venda de droga. Esta xàrcia d'empreses es trobava repartida per tot el territori espanyol amb connexiones a Panamà, Colòmbia i altres països d'Europa, en què feien figurar a ‘homes de palla’. La funció d'estos testaferros era dificultar la identificació real de les persones que eren els verdaders responsables de les transaccions comercials destinades al blanqueig.

Un laboratori per a extraure la droga

Per a culminar la investigació es va dur a terme més d'una desena de registres per tota la geografia espanyola, arribant a desmantellar a València un laboratori empleat per a separar la droga de substancies legals. Amb això extreien l'estupefaent prèviament mesclat als països d'origen per a intentar eludir els controles policials.

Entre les substancies estupefaents intervingudes es troben 1.275 quilograms de cocaïna, 1.140 grams de marihuana, 100 grams d'haixix, amfetamines en forma de pastilles i bolets al·lucinògenes. També es van intervindre tres embarcacions, una d'elles de 27 metres de longitud valorada en 700.000 euros, nou vehicles d'alta gamma, 223.000 euros en efectiu, divers material informàtic, 44 telèfons mòbils, dos armes de foc i multitud d'articles de joieria i rellotges de gamma alta.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-nPb7YkFbIZ