Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària va realitzar més de 39.300 actuacions de control el 2022 sobre grans empreses, patrimonis rellevants i economia submergida

Balanç 2022 de resultats de control tributari

  • Més de 3.400 milions en bases imposables regularitzades després de 117 comprovacions inspectores sobre la fiscalitat internacional de grans multinacionals

  • S'ha liquidat deute per un import de 546 milions d'euros en 1.130 comprovacions realitzades a grans patrimonis

  • El deute total pendent de cobrament descendix un 3,8% i se situa en el seu nivell més baix en 13 anys

  • El 2022 s'han obtingut 16.675 milions d'euros com a resultat de la tasca de control – 15.362 milions en termes homogenis, un 2,7% més –, dels quals 10.536 milions corresponen a ingressos directes, un 16,6% més

  • L'Agència ha minorat bases negatives, deduccions pendents d'aplicar i quotes a compensar per un import de 3.860 milions que en un 50% corresponen a actuacions de la Delegació Central de Grans Contribuents

1 d'agost de 2023.- L'Agència Tributària va dur a terme el 2022 un total de 39.366 actuacions nominals de control relacionades amb grans empreses, patrimonis de persones físiques, abusos societaris i lluita contra l'economia submergida, un 7,6% més que l'any anterior. En concret, i dins d'estes actuacions que consumixen una elevada quantitat de recursos, caracteritzats, a més, per la seua alta qualificació, es van dur a terme 29.394 actuacions sobre grans empreses, multinacionals i grups societaris, un 8,9% més; 2.971 d'anàlisi patrimonial i societària (+2,5%); i 5.594 en relació amb l'ocultació d'activitat i l'abús de les formes societàries (+5,2%). La xifra de 39.366 comprovacions es completa amb 1.407 actuacions que han permés aflorar vendes ocultes en el marc del control d'activitats econòmiques (la resta d'actuacions de descobriment de vendes ja estan incloses en els dos epígrafs anteriors).

Estos resultats formen part de tota l'activitat de control que va dur a terme l'Agència Tributària el 2022, que va concloure amb 1.889.000 actuacions de control de tributs interns, un 5,2% més que l'any previ i un 16,1% més que el 2020, superant també els nivells previs a la pandèmia en pràcticament totes les grans tipologies d'actuacions.

Resultats recaptatoris

En termes recaptatoris globals, i com a conseqüència de la seua tasca en la prevenció i lluita contra el frau, el 2022 l'Agència va obtindre uns resultats homogenis de 15.362 milions d'euros (16.675 milions en total), un 2,7% més que l'any anterior. Estos resultats homogenis no inclouen els expedientes de minoració de pagaments fraccionats (1.313 milions d'euros el 2022 i 1.940 milions el 2021), que seran de difícil repetició en el futur i, per tant, impedixen una comparació homogènia de la sèrie.

Dins d'aquelles xifres globals destaquen els ingressos directes assolits per l'Agència Tributària en les seues actuacions de control, que s'han incrementat un 16,6% fins situar-se en 10.536 milions d'euros. Al seu torn, els ingressos induïts (declaracions extemporànies sense requeriment previ) han crescut un 7,8% fins els 813 milions d'euros.

Les minoracions de devolucions sense els extraordinaris de pagaments fraccionats descendixen fins els 4.013 milions d'euros (-22,3 %), ja que l'any passat es van reduir sensiblement els resultats d'una sèrie d'expedientes de l'Àrea de Duanes e IIEE (que van passar de 3.255 a 1.641 milions d'euros), també de difícil repetició en el temps. Sense l'efecte d'ambdues tipologies d'expedientes (pagaments fraccionats i Duanes), el resultat ordinari de les minoracions de devolució creixeria un 24,2% fins assolir els 2.372 milions d'euros.

L'Agència Tributària també va realitzar minoracions de bases imposables negatives, deduccions en quota pendents d'aplicar i quotes a compensar, per un import de 3.860 milions d'euros, del qual un 50% es correspon amb actuacions de la Delegació Central de Grans Contribuents. Es tracta d'actuacions molt rellevants (8.800 milions en els dos últims anys) que, si bé no computen en els resultats de control, al no suposar ingrés ni minoració de devolucions, resulten d'una gran transcendència per a eixamplar bases imposables futures i elevar la recaptació.

Fiscalitat internacional

En l'àmbit de la fiscalitat internacional de grans empreses multinacionals, l'Agència Tributària va regularitzar l'any passat bases imposables per un import de 3.409 milions d'euros en un total de 117 comprovacions inspectores que van realitzar la Delegació Central de Grans Contribuents i les altres delegacions de l'Agència amb el suport de l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI). El muntant d'estes bases imposables regularitzades se situa en línia amb la mitja dels tres anys anteriors.

Al seu torn, la ONFI va participar el 2022 en la gestió de 28 Acords Previs de Valoració (AU) amb resultat estimatori – mateixa xifra que l'any anterior –, fet que suposa garantir a futur bases imposables per un import de més de 2.700 milions d'euros.

Grans patrimonis i falsos no residents

En paral·lel, l'any passat l'Agència va realitzar un total de 1.130 actuacions de control des de les seues diferents delegacions sobre grans patrimonis de persones físiques, en línia amb l'any previ, actuacions que van portar a liquidar deute per un import de 546 milions. Des de 2018 – any de creació de la Unitat Central de Coordinació del Control de Patrimonis Rellevants – fins el passat 2022, s'han liquidat en este àmbit més de 2.400 milions d'euros en més de 4.400 expedientes de comprovació.

A més de donar el seu suport a les liquidacions sobre grans fortunes que es duen a terme en cada àmbit territorial de l'Agència, la Unitat ve impulsant diversos projectes per a seguir reforçant i actualitzant els sistemes de control en este terreny. Un d'ells és la ferramenta per a facilitar la detecció de falsos no residents amb patrimonis rellevants. El 2022, les comprovacions iniciades assolixen a 252 contribuents, i d'elles s'han finalitzat actuacions per un import total liquidat de 28,2 milions d'euros sobre 97 contribuents que es trobaven artificialment localitzats en uns altres països, i per als quals s'ha determinat que realment tenien residència efectiva a Espanya.

La rellevància de la informació de l'exterior

En els últims anys, les diferents delegacions de l'Agència han vist reforçada la seua capacitat d'acció sobre les rendes no declarades a partir de les successives directives europees d'intercanvi automàtic d'informació, els mecanismes OCDE estandarditzats i altres acords.

L'any passat, el control inspector sobre contribuents dels que s'ha rebut informació de comptes financers a l'exterior a través de la directiva europea ‘DAC2’, l'estàndard CRS de l'OCDE i l'acord ‘Fatca’ amb ELS EUA va permetre liquidar 201 milions d'euros (un 52,3% més) a 488 contribuents, de manera que des de 2017, any en el que comença a rebre's esta informació, l'àrea d'Inspecció de l'Agència ja ha liquidat 963 milions a 2.768 contribuents.

També amb l'objectiu d'aflorar fons ocults a l'estranger, la informació recollida per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) del Departament d'Inspecció sobre utilització de targetes emeses a l'exterior (targetes ‘offshore ’) ha permés a les diferents dependències territorials de l'Agència liquidar deute per un import de 79 milions d'euros l'any passat, xifra similar a la de l'any anterior, al mateix temps que es van donar d'alta expedientes que afecten a 69 contribuents amb targetes ‘offshore’ i que oferiran resultats addicionals en el futur.

Investigacions de la ONIF

Les dades anteriors sobre targetes ‘offshore’ formen part dels resultats, en termes de liquidació de deute, que es produïxen com a conseqüència d'una part de l'activitat anual de la ONIF. Dins d'esta activitat, destaca especialment la preparació de les dites fitxes ‘FITT’ (Fitxes d'Informació amb Transcendència Tributària), que l'Oficina trasllada a les diferents delegacions de l'Agència Tributària per a la possible regularització de contingències fiscals. L'any passat, la ONIF va remetre per a anàlisi 353 fitxes FITT. Al seu torn, les remeses en els últims anys van facilitar que el 2022 les delegacions de l'Agència liquidaren un total de 535 milions d'euros a 410 contribuents, incloent un expediente concret de gran quantia.

Economia submergida

Al mateix temps, l'any passat l'Agència ha seguit mantenint la seua activitat de control per a aflorar activitat econòmica oculta. El 2022 va realitzar 2.312 actuacions inspectores baixa diferents programes de comprovació (les ja esmentades 1.407 en l'àmbit del control d'activitats econòmiques i la resta en uns altres programes) en les que va descobrir vendes ocultes, regularitzant quotes per un import de 435 milions d'euros, un 8,8% més que l'any previ.

En el mateix període es van liquidar quotes i sanciones per un import de 122 milions d'euros en més de 2.600 actes d'inspecció a un miler de contribuents que prèviament havien sigut objecte d'actuacions d'entrada i registre amb suport de les Unitats d'Auditoria Informàtica, les UAI. Estes unitats van participar l'any passat en més de 1.500 actuacions amb bolcats informàtics que faciliten el descobriment de rendes ocultes, permeten millorar l'obtenció de proves i reduïxen la durada de les comprovacions.

Esta activitat afecta a actuacions atomitzades per tot el territori nacional, incloent entre elles les que es realitzen al si de les grans macrooperacions coordinades amb entrades i registres que es vénen desenvolupant per al descobriment d'activitat econòmica oculta i la detecció de programa d'ocultació de vendes en sectors concrets d'activitat. Com a conseqüència d'estes macrooperacions desenvolupades des de fa una dècada (ja un total de 21 fins l'any passat), i sumant els 15,7 milions liquidats el 2022, el balanç global d'estes actuacions ascendix a 386 milions d'euros liquidats en més de 2000 expedientes.

Les actuacions de comprovació inspectora en l'àmbit de la lluita contra l'economia submergida es complementen amb el pla de visites. El 2022 l'Agència va realitzar més de 29.000 actuacions presencials (‘pentinats ’) destinades al control in situ en sectors i àmbits de risc fiscal. Entre estes actuacions es troben gairebé 9.800 relacionades del ‘Pla de Visites IVA’ i gairebé 1.800 visites complementàries de les macrooperacions sectorials d'entrada i registre.

D'altra banda, i en relació amb el control de lloguers submergits, seguix destacant l'efecte induït que suposa l'enviament d'avisos de dades fiscals a presumptes arrendadors durant les últimes campanyes de l'Impost sobre la Renda. Tenint en compte tant l'efecte complet l'any inicial de cada avís, com l'impacte marginal en cada any de les campanyes anteriors, en els sis últims exercicis estos avisos han afavorit la incorporació de més d'1.182.000 declaracions que inclouen rendiments del capital immobiliari, amb una major base imposable declarada de més de 7.700 milions d'euros i una recaptació associada a estes campanyes que s'estima en 933 milions d'euros.

Control recaptatori

Quant al necessari control per a assegurar el cobrament dels deutes, l'Àrea de Recaptació de l'Agència ha seguit impulsant les actuacions més qualificades per a aconseguir el cobrament efectiu de les liquidacions i lluitar contra el frau en la fase recaptatòria. El conjunt del deute pendent es va reduir un 3,8% l'any passat per a situar-se en el nivell més baix dels últims 13 anys.

Per tipologia d'actuacions, destaca el creixement de les derivacions de responsabilitat (31.313, +7,7%), continuant la tendència dels últims anys, en què s'ha realitzat un esforç per a incrementar actuacions d'esta naturalesa, de vegades de gran complexitat i importància. Igualment, i amb el mateix objectiu d'afermar el cobrament efectiu dels deutes, s'han adoptat 4.797 mesures cautelars, un 5% menys que el 2021 però un 27,6% més que fa dos anys.

L'efecte combinat d'ambdues ferramentes ha permés l'any passat el cobrament de deutes per un import de 1.036 milions d'euros, un 45% més que l'any anterior.

Continua, al temps, el creixement de les accions judicials (1.101, +6,3% sobre 2021 i +90% respecte a 2020) exercitades l'any passat per al cobrament dels deutes. Estes actuacions judicializan l'exigència de cobrament en situacions especialment greus d'insolvències aparents, alçaments i, en general, pràctiques d'ocultació complexes.

Al seu torn, el nombre d'expedientes d'investigació de moviments financers va assolir la xifra de 65.210 l'any passat, en línia amb els resultats de fa dos anys. Amb estes actuacions es perseguix la utilització de figures defraudatòries com la interposició de societats o la utilització de testaferros.

Per part seua, els requeriments d'informació o embargament sol·licitats a autoritats estrangeres per al cobrament de deutes (un total de 1.806 requeriments) van descendir un 8% respecte a 2021, però es van situar un 6,1% per damunt dels nivells de 2020. També s'ha recuperat l'habitual presència dels funcionaris de l'Àrea de Recaptació, mitjançant visites i personacions, per a realitzar actuacions executives i d'obtenció d'informació. El 2022, s'han realitzat 14.120 personacions d'estes característiques, reprenent la dinàmica prèvia a la pandèmia.

Lluita contra el contraban

Durant l'any passat també es van desenvolupar les habituals labors de control d'impostos especials i mediambientals, control duaner i en l'àmbit del contraban, narcotràfic, emblanquine i altres delictes econòmics. En matèria de contraban van confiscar més de 40 tones de cocaïna i 83 d'haixix, i es van capturar 6 milions de paquets i 117 tones de picada i altres labors del tabac, al mateix temps que es van intervindre 1,1 milions de productes falsificats.

Al seu torn, l'Agència Tributària ha mantingut l'activitat habitual de col·laboració amb la justícia i amb unes altres administracions en l'àmbit nacional i internacional, i s'ha impulsat la prevenció del frau mitjançant les ferramentes d'informació i assistència i els fòrums cooperatius en els que participa l'Agència.