Saltar al contingut principal

Intervingudes 11 tones de cocaïna en contenidors marítims que anaven a ser distribuïdes a Europa

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • En dos operacions, dutes a terme de forma paral·lela i que suposen un dur cop a les xàrcies de distribució máspoderosas d'Europa, han sigut detingudes un total de 20 persones que integraven dos organitzacions de origenbalcánico

  • En l'operació duta a terme a Vigo s'han intervingut 7.500 quilos de cocaïna que venia oculta entre lloms de tonyina congelat, tractant-se de la major captura duta a terme a Galícia

  • Per a l'enviament de cocaïna des de Llatinoamèrica a Galícia comptaven amb un complex entramat empresarial amb el que pretenien encobrir la seua activitat il·lícita mitjançant un voluminós flux de contenidors

  • Durant l'operatiu desenvolupat a València han sigut confiscades 3.400 quilos de cocaïna oculta en dobles fons secrets de contenidors marítims que van fingir abandonar en el port valencià

12 de desembre de 2023.- L'Agència Tributària i la Policia Nacional, en el marc d'actuacions conjuntes, han intervingut 11 tones de cocaïna a dos organitzacions criminals preparades per a la seua distribució a Europa. Han sigut detingudes un total de 20 persones que integraven dos organitzacions d'origen balcànic. En l'operació duta a terme a Vigo s'han intervingut 7.500 quilos de cocaïna que venia oculta entre lloms de tonyina congelat, tractant-se de la major captura de esteestupefaciente duta a terme a Galícia. Durant l'operatiu desenvolupat a València han sigut confiscades 3.400 quilos de cocaïna que es trobaven en dobles fons secrets de contenidors marítims que van fingir abandonar en el port valencià.

Les investigacions desenvolupades per l'Agència Tributària i la Policia Nacional, que han comptat amb la col·laboració d'uns altres organismes internacionals, es van iniciar de forma paral·lela detectant un complex entramat empresarial dedicat a l'enviament de contenidors marítims des de Llatinoamèrica cap diferents ports de la Península Ibèrica.

Operació ‘Monyo/Tronara’, la major captura de cocaïna de la historia realitzada a Galícia

Les investigacions dels agents van permetre identificar una xàrcia empresarial creada per l'organització criminal per a presumptament enviar grans partides de cocaïna des d'Amèrica del Sud fins A Coruña, sede de l'empresa utilitzada per a la il·lícita importació. Esta empresa es dedicava al comerç internacional a l'engròs de pescat i pesque marisc congelat, però també a la compra venda de finques rústiques i urbanes i edificacions i construccions en general, compartint seu sede social amb unes altres empreses de l'entramat familiar i mercantil constituït a este efecte.

L'empresari responsable, d'origen corunyés, pretenia encobrir la seua il·lícita activitat en un voluminós flux de contenidors via marítima, per a la qual cosa utilitzava diverses empreses en origen i sempre amb destinació a la Península Ibèrica. Els investigadors van monitorar durant mesos l'activitat de l'empresa detectant enviaments similars que no tenien un altre objectiu que demostrar una pretesa activitat lícita que encobrira, en el moment oportú, el transporte de la cocaïna ara confiscada.

Malgrat que diversos contenidors d'esta empresa van anar ja inspeccionats amb anterioritat en instal·lacions portuàries durant l'any 2023, la confiança de l'organització criminal en el seu mètode de transporte i ocultació va fer que contaminaren un d'aquests contenidors amb una quantitat de droga mai intervinguda en terres gallegues i una de les més importants en la historia del narcotràfic espanyol i europeu.

El control sobre els enviaments sospitosos i el suport de la Fiscalia Especial Antidroga del Campo de Gibraltar va permetre sol·licitar l'obertura de diligencies d'investigació a fi de poder determinar el destí final de la droga. D'esta manera es va poder comprovar que la organizacióntrasladaba els contendores al port d'Algesires per a posteriorment enviar-los fins el port de Vigo, lloc en el que es va poder detectar dos d'ells, sent un el que transportava íntegrament la droga en el seu interior, moment en el que es va dur a terme la detenció de tot el personal que es trobava en la nau on s'estava duent a terme la descàrrega de la cocaïna.

Durant l'operatiu es van intervindre 7.500 quilos de cocaïna que venia oculta en un carregament de lloms de tonyina congelat, destacant que l'estupefaent es trobava marcat amb quatre logotips diferents amb els que pretenien identificar a les diferents organitzacions criminals europees que havien de rebre la partida.

Operació ‘Graella/Fulgor’, cop a les xàrcies de logística i distribució de cocaïna de València

A través de la cooperació entre fiscalies (Fiscalia Especial Antidroga deValencia) es va iniciar una investigació sobre la contaminació d'un contenidor de carrega marítima que presumptament transportava droga en seu estructura, per a la qual cosa haurien creat un doble fons en el seu interior. Este contenidor era part d'un lot de quatre, que van arribar al port de València a principis del mes de novembre, estant controlats des d'aleshores al Port de València gràcies a la investigació policial.

Durant gairebé 30 dies els contenidors no van anar moguts del port de València i, passat aquell període, es va arribar a pensar que els mateixos havien sigut abandonats, si bé era part de l'estratègia de l'organització criminal que es trobava després d'ells, ja que, a finals de novembre, de manera sobtada, van canviar l'empresa destinatària de la mercaderia. Esta nova empresa va sol·licitar l'entrega dels quatre contenidors a finals de novembre sent el seu administrador una persona coneguda pels investigadors, ja que curiosament dies abans havia sigut detingut en el marc d'una altra operació antidroga, sent-li imputats els delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal.

Lluny de frustrar l'operació, i deixant clar que esta empresa era una estructura fraudulenta creada ex professo per a simular operacions de comerç internacional en les que camuflar enviaments de cocaïna, la investigació va seguir el seu curs.

Finalment, el 29 de novembre, el primer dels contenidors del lot va eixir del port de València i va anar desplaçat fins un descampat a les proximitats de València. En este lloc va romandre estacionat tota la nit, obligant a mantindre la vigilància constant sobre el mateix. L'endemà es van despatxar els restants contenidors, obligant als investigadors a realitzar simultàniament el seguiment dels tres contenidors, fins que tots ells van coincidir en un polígon industrial de la localitat valenciana de Xirivella.

El primer contenidor que va anar alliberat la nit anterior del port també va anar traslladat fins Xirivella a primera hora del matí, romanent en la zona fins que van aconseguir contactar amb els destinataris finals de la mercaderia, que es trobaven ocults i vigilants en un restaurant pròxim, procedint aleshores a estacionar el camió i la carrega en una nau pròxima al mateix.

Mentres tot això succeïa els investigadors van confirmar com una furgoneta ocupada per un únic home feia tombs al polígon en clares funcions de contra vigilància. Poc després l'equip encarregat de seguir al segon contenidor va indicar seu arribada a la mateixa zona, trobant-se el mateix home que va gestionar l'estacionament del primer dels contenidors, coordinant el segon en arribar a la nau.

En aquell moment els membres de l'organització no van realitzar cap gest d'iniciar la descàrrega dels contenidors, evitant aproximar-se als mateixos per si portaren algun tipus de seguiment policial. Al temps, els restants integrants de l'organització criminal, mentres viatjaven en tres vehicles circulant pel polígon industrial, estacionaven breument en diferents punts sense perdre de vista la nau e fins i tot transportant a uns altres membres de l'organització. Davant l'arribada del tercer contenidor es va poder confirmar com este és estacionat a l'exterior de la nau, moment en el qual es va detectar que diversos homes havien accedit a l'interior, mentre que els altres s'allunyaven de forma escalonada i a peu.

Posteriorment, diversos dels investigats, transcorregut un temps prudencial, es van reunir en el restaurant per a adreçar-se cap la nau, moment en el qual es va decidir intervindre de manera simultània tant en el lloc on es trobaven els contenidors com en el restaurant on es trobaven reunits els responsables de l'organització i sobreu els dos vehicles encarregats de vigilar l'entorn, intentant donar-se a la fuga un d'ells a gran velocitat.

Per a dur a terme l'operatiu es va fer necessària la presència del Grup d'Operacions Especials (GOES) i a l'assaltar la nau es va detectar com un dels contenidors havia sigut pràcticament buidat de substancia estupefaent trobant la cocaïna guardada en bosses d'esport depositades al fons de la nau, al costat d'una porta lateral on tenien una furgoneta estacionada, llesta per a carregar i anar-se'n. El doble fons del segon contenidor ja havia sigut alliberat parcialment però encara no havien començat la descàrrega. Una vegada assegurada la zona es va sol·licitar la presència de bombers per a accedir al doble fons d'este segon contenidor i es van revisar a fons els altres dos contenidors del lot confirmant que no portaven substancia estupefaent.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-7r62GiIsQh