Saltar al contingut principal

Desmantellats un radar operatiu funcional i una cambra tèrmica usats per al control de vaixells i aeronaus dels servicis policials

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Durant l'operació, duta a terme a la província de Cádiz, s'ha desarticulat un segon radar preparat per a ser instal·lat en dates pròximes
  • Un total de deu persones han sigut detingudes durant l'explotació final de la investigació per delictes contra la salut pública i per pertinença a organització criminal

18 de gener de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han desmantellat en la localitat gaditana de Chipiona un radar operatiu i funcional i una cambra tèrmica usats per al control de vaixells i aeronaus dels servicis policials. A més, han intervingut un altre radar complet que anava a ser instal·lat aviat. S'han practicat tres entrades i registres a les localitats de Chipiona, El Puerto de Santa María i Jerez de la Frontera, detenint a deu persones com presumptes autors de delictes contra la salut pública i per pertinença a organització criminal. Estes intervencions s'han dut a terme com continuació de dos operacions realitzades el 8 d'agost i l'1 de novembre, quan es va intervindre un total de 104 fardells d'haixix que van llançar un pes brut de 3.120 quilos.

El grup criminal es dedicava a la introducció de grans quantitats d'haixix per les costes de Cádiz i a donar suport a unes altres organitzacions mitjançant el control de vaixells i aeronaus a través del radar i la cambra tèrmica d'ús militar desmantellats.

Fases prèvies

La primera fase d'esta operació es va iniciar l'abril de 2022, quan els investigadors van descobrir una sèrie d'embarcacions recreatives atracades en el riu Guadalete al seu pas pel Puerto de Santa María i d'altres ocultes en naus industrials de la mateixa localitat, totes elles amb clars indicis de ser usades per al trànsit de substancies estupefaents. Les gestions policials van permetre saber que una organització pretenia introduir una embarcació carregada d'haixix en un punt desconegut del riu. Esta embarcació va anar localitzada semienfonsada enfront de les costes de Cádiz carregada amb 29 fardells d'arpillera que contenien haixix.

En una segona fase de l'operació, els agents van intervindre a l'interior d'una furgoneta 75 fardells d'arpillera amb substancia estupefaent. El conductor va anar detingut. Desplaçats al lloc de la partida, van anar trobades les dues embarcacions pneumàtiques utilitzades per al transporte de la droga, resultant intervinguda una d'elles, mentre que l'altra no va poder ser recuperada per trobar-se enfonsada després de patir danys, encara que sí es va recuperar el motor.

Un radar instal·lat en un àtic

Com explotació final de l'operació, s'han practicat tres entrades i registres en les localitats del Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera i Chipiona, detenint en un comence a un total de set persones implicades en els fets.

Com a resultat de les entrades i registres es va aconseguir desmantellar un radar complet, operatiu i funcional instal·lat en un àtic de la localitat de Chipiona, usat per al control de vaixells i aeronaus dels servicis de lluita contra el narcotràfic, així com una cambra tèrmica d'origen militar, robotitzada i també operativa i funcional usada per a la vigilància de l'actuació de patrulleres dels cossos policials. Igualment es va intervindre un altre radar operatiu preparat per a ser instal·lat en una nova ubicació aviat. També es va intervindre una escopeta amb 30 cartutxos.

Posteriorment, tres persones més van anar detingudes a Jerez de la Frontera per la seua presumpta implicació en els fets com membres de l'organització criminal.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-J9o29IGkG7