Saltar al contingut principal

Desarticulada una xàrcia criminal dedicada al tràfic d'haixix i marihuana cap països centreeuropeus

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Els narcotraficants ocultaven la droga dins de bonys de llana, entre animals vius i en calaixos amb dobles fons baix de peces de desballeste

  • Han sigut detingudes deu persones i intervinguts 1.147 quilos d'haixix, 755 quilos de marihuana, dos pistoles, nou vehicles i gairebé 36.000 euros en metàl·lic, entre altres efectes

  • Un accident d'una avioneta dedicada al tràfic de drogues al Marroc va aconseguir centrar els objectius a investigar i les connexiones internacionals del grup criminal

28 de juny de 2023.- El Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en col·laboració amb Europol i el Centre Regional d'Anàlisi i Intel·ligència contra el Narcotràfic (CRAIN), han explotat l'operació ‘Ovella ’/’Musketeer’ en la que han desarticulat un grup criminal amb base a Guadix (Granada) dedicat a la distribució a països centreeuropeus de substancies estupefaents oculta entre bonys de llana, animals vius o peces de desballeste.

Han sigut detingudes deu persones com presumptes autores de delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut pública per tràfic de drogues, emblanquine de capitals, tinença il·lícita d'armes i defraudació d'electricitat.

A més, han sigut intervinguts 1.147 quilos d'haixix, 755 quilos de marihuana i dos pistoles. S'han realitzat 13 registres domiciliaris en localitats granadines de Guadix, Benalúa de Guadix, Alquife, Atarfe, Belicena, Pinos Puente i Calicasas, i en les gaditanes d'Algodonales i Bornos. Com a conseqüència d'estes actuacions han confiscat gairebé 36.000 euros en metàl·lic, 13 telèfons mòbils, bàscules de precisió, envasadores de buit i documentació.

També s'han bloquejat de manera preventiva set comptes bancaris i s'ha dut a terme l'anotació preventiva d'embargament de set béns immobles i 21 vehicles.

Gairebé un any d'operació

L'operació es va iniciar després que agents de duanes francesos controlaren el mes de juliol passat de 2022 un camió procedent d'Espanya i localitzaren un carregament de marihuana i haixix oculte entre els bonys de llana que transportava.

Els agents francesos es van posar en contacte amb els seus homònims a Espanya per a informar-los de la captura. El Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil a Granada van coincidir en la investigació d'un sospitós, veí de Guadix.

Quan l'operació començava a donar els seus primers passos, es va produir l'accident d'una avioneta vinculada a un transporte internacional d'estupefaents als voltants de Larraix (Marroc), on el pilot va eixir il·lés i va fugir amb la droga. Els investigadors han esbrinat que el pilot va anar recollit per un membre de l'organització ara desarticulada.

Conforme avançava la investigació, es va descobrir que l'organització utilitzava camions d'empreses vinculades al transporte d'animals vius per al trànsit de les substancies estupefaents. Ocultaven la droga en dobles fons camuflats unes vegades entre ovelles i d'altres dins de bonys de llana.

Després de diverses captures, la pressió sobre l'organització va provocar que els delinqüents canviaren radicalment de mètode d'ocultació i van començar a enviar la droga en grans caixes de fusta amb dobles fons baix peces de desballeste.

Tanmateix, els investigadors van aconseguir intervindre d'altres dos carregaments d'haixix i marihuana. En una d'aquestes actuacions va confiscar una pistola de calibre 7,65 mm.

Una part de la droga decomissada tenia com destí final Polònia i els capitostos tenien seu sede a Guadix.

Després d'identificar a tots els components de la xàrcia criminal i una vegada completada la fase d'investigació es va sol·licitar autorització al jutge competent per a realitzar 13 registres domiciliaris a les províncies de Granada i Cádiz. Com a resultat d'elles es va detindre a deu persones, van confiscar gairebé 36.000 euros i es van bloquejar comptes bancaris i propietats per valor de més d'un milió d'euros.

En esta operació han participat la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Granada, agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Granada i Cádiz, així com de Europol i del CRAIN de la Guàrdia Civil. Durant la fase d'explotació també han participat agents del Grup de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil de Sevilla, de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Granada, Jaén i Cádiz, així com patrulles de Seguretat Ciutadana de la Companyia de Guadix i Armilla.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VZtyjR0TbX