Saltar al contingut principal

Desmantellada una xàrcia criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros en el mercat de cotxes d'alta gamma

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • Hi ha 49 persones detingudes que presumptament haurien constituït una estructura criminal a Espanya per a la compravenda de vehicles d'alta gamma entre empreses d'Alemanya i Portugal mitjançant complexos sistemes per a evadir el pagament de l'IVA
  • L'operació s'ha dut a terme sota la direcció de la Fiscalia Europea i s'han practicat 14 registres en diverses províncies – Madrid, Badajoz, León, Navarra, Biscaia, Granada, Cáceres, Almería, Teruel, Toledo i Cantabria – en els que han confiscat quatre automòbils d'alta gamma, documentació relacionada amb la investigació i s'han bloquejat 84 vehicles, 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros i se'ls han intervingut més de 240.000 euros.

27 de setembre de 2023.- L'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, dirigida per la Fiscalia Europea, ha desmantellat una xàrcia criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros en el mercat de cotxes d'alta gamma. Hi ha 49 persones detingudes que presumptament haurien constituït una estructura a Espanya per a la compravenda de vehicles d'alta gamma entre empreses d'Alemanya i Portugal mitjançant complexos sistemes per a evadir el pagament de l'IVA.

Durant l'operació s'han dut a terme 14 registres en diverses províncies en els que han confiscat quatre automòbils d'alta gamma, documentació relacionada amb la investigació i s'han bloquejat 84 vehicles, 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros i se'ls han intervingut més de 240.000 euros.

La investigació es va iniciar a principis de 2021 al detectar-se la presumpta comissió de tres delictes relacionats amb el frau d'IVA entre 2019 i 2021. Les indagues practicades van permetre comprovar que els investigats haurien constituït una xàrcia criminal a Espanya per a la compravenda de vehicles de luxe de segona mà entre empreses d'Alemanya i Portugal. Mitjançant dos complexos sistemes evadien el pagament de l'IVA aplicant de manera fraudulenta el Règim Especial de Béns Usats, a l'usar una empresa portuguesa per a crear opacitat en la cadena comercial. Un altre mètode que usaven era constituir empreses fictícies per a cometre frau intracomunitari en matèria IVA, aprofitant les normes de la Unió Europea sobre transaccions transfrontereres.

Sota la direcció de la Fiscalia Europea, s'han dut a terme 14 registres en diferents províncies espanyoles – Madrid, Badajoz, León, Biscaia, Navarra, Granada, Cáceres, Almería, Teruel, Toledo i Cantabria – en els que han confiscat quatre vehicles d'alta gamma i documentació relacionada amb la investigació. Als arrestats durant l'operació se'ls considera presumptes responsables de tres delictes relacionats amb el frau a l'IVA entre 2019 i 2021, els qui podrien haver defraudat més de 17 milions d'euros. A més, se'ls han bloquejat 84 automòbils d'alta gamma, 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros i se'ls han intervingut més de 240.000 euros.

El destí d'estos vehicles una vegada arribats a Espanya era, d'una banda, la seua venda a concessionaris de compravenda connivents en tot el territori nacional i, per un altre i el més important, dotar a unes altres organitzacions criminals vinculades al tràfic de drogues d'esportius de luxe, bé per a disposar dels mateixos a través d'un sistema tipus ‘rènting’ en el que els vehicles figuren a nom d'una societat amb un testaferro al capdavant, bé per a ser utilitzats per al transporte de substancia estupefaent.

 Així mateix, l'estudi dels comptes bancaris de les més de 200 societats ha permés traçar el moviment de més de 660 milions d'euros durant el període analitzat. L'origen dels capitals era Espanya, canalitzant-se cap els comptes de les 24 societats de l'organització  a Portugal i, des d'estes, als comptes alemanys de les empreses subministradores dels vehicles.

Filmació de l'operatiu  (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-HsihL14hNJ