Saltar al contingut principal

Intervinguda en aigües pròximes a Cap Verd una tona de cocaïna en un pesquer amb destinació a Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal

  • Han sigut detinguts els sis tripulants de l'embarcació, que navegava sense pavelló

  • L'operació s'ha dut a terme en col·laboració amb l'agència americana DEA i l'Armada Espanyola

28 de setembre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal, han intervingut un pesquer sense pavelló en aigües pròximes a Cap Verd carregat amb 1.000 quilos de cocaïna. L'operació s'ha dut a terme en col·laboració amb l'agència americana DEA (Drug Enforcement Administration) i l'Armada Espanyola. Han sigut detinguts els sis tripulants de l'embarcació, que navegava amb destinació a Espanya.

La investigació és fruit dels canals internacionals existents per a la lluita contra el tràfic de drogues, mitjançant els quals es va rebre una informació procedent de l'agència nord-americana, que alertava de l'existència d'una organització criminal internacional que pretendria dur a terme el transvase d'una gran quantitat de cocaïna des d'un vaixell a un altre en alt mar.

La informació de la que disposaven els investigadors coincidia amb la que posseïen les Unitats d'Investigació contra el Narcotràfic de la Policia Judiciària de Portugal, pel que es va establir un operatiu conjunt destinat a la localització exacta del transporte de cocaïna. Amb l'alerta rebuda la intercepció ràpida de l'embarcació es dissenyava com l'escenari més efectiu per a evitar que la droga poguera desviar-se de manera diversificada fins Espanya.

Abordatge en l'oceà Atlàntic pel patruller ‘Fulmar’

A partir d'este moment la Policia Nacional es va coordinar amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària per a localitzar el punt on es trobava l'embarcació i dur a terme l'abordatge de la mateixa que finalment va efectuar el  patruller ‘Fulmar’ de l'Agència Tributària en l'oceà Atlàntic, a 600 milles de Cap Verd.

Els agents van observar que l'embarcació, de nom ‘Mathieu’ i registrada al port de Georgetown, navegava sense pavelló. A partir d'ací es va sol·licitar a les autoritats de Guyana la confirmació del registre d'esta embarcació en el seu país i l'autorització del seu trasllat al port espanyol més pròxim.

40 fardells de cocaïna en la coberta de la popa

Durant el transcurs de la intervenció, els agents es van trobar en la coberta de la popa 40 fardells dels que s'utilitzen normalment per al trasllat del clorhidrat de cocaïna. Davant els fets, els agents van detindre als sis tripulants del pesquer, dos d'ells de nacionalitat albanesa i la resta de nacionalitat guayanesa, i a l'assegurament de l'embarcació.

Una vegada traslladats els detinguts a brode del ‘Fulmar’, es va iniciar el remolque del pesquer i el seu trasllat en l'embarcació espanyola fins el port d'Arrecife (Lanzarote).

Filmació de l'operatiu  (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-p85bx6WgPA