Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al frau piramidal mitjançant inversions en criptomoneda, accions i futurs

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Onze detinguts, inclosos els quatre responsables d'una xàrcia que hauria defraudat més de 5,1 milions d'euros als afectats, als qui venia prometent altes rendibilitats des de la posada en marxa de l'esquema tipus "Ponzi" el 2018

  • L'estructura piramidal tenia el seu epicentre en la localitat gaditana de Chiclana de la Frontera i ramificacions a Cantabria i Alacant

  • Durant les investigacions s'ha pres declaració a més de 160 perjudicats i s'estan analitzat 44 comptes bancaris relacionades amb les persones i empreses presumptament implicades en l'estafa

24 d'abril de 2024.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal implicada en l'execució d'un delicte continuat d'estafa, emblanquine de capitals i pertinença a organització criminal.

D'acord amb les investigacions, la xàrcia criminal hauria dut a terme una estafa massiva piramidal tipus "Ponzi", amb epicentre a la localitat de Chiclana de la Frontera (Cádiz) i ramificacions a Cantabria i Alacant, mitjançant la presumpta compravenda de criptomonedas, accions i futurs. Entre els onze detinguts en el context d'esta operació es troben els quatre responsables de la xàrcia, un dels quals ha ingressat a la presó.

Durant les investigacions s'ha pres declaració a 164 perjudicats, als qui l'organització hauria defraudat més de 5,1 milions d'euros prometent altes rendibilitats des de la posada en marxa de l'estafa el 2018, i s'estan analitzat 44 comptes bancaris relacionades amb les persones i empreses presumptament implicades.

Per tal de determinar l'existència d'estes pràctiques, els investigadors van prendre declaració a un total de 164 afectats domiciliats en diferents ubicacions del territori nacional.

Estes declaracions van anar de gran importància per a dur a terme a continuació la fase d'explotació de l'operació, on es va procedir a les onze detencions i a quatre entrades i registres en domicilis i sedes socials d'empreses ubicats a Chiclana de la Frontera (Cádiz), Villafufre (Cantabria) i Elx (Alacant), relacionats amb els màxims responsables de l'organització.

A més de l'obtenció d'elements probatoris mitjançant la confiscació de diversa documentació, s'està procedint a l'anàlisi de moviments bancaris de 44 comptes bancaris obertes per persones físiques i jurídiques de la xàrcia en un total de 16 entitats.

Funcionament de l'organització

Els investigats, malgrat faltar de coneixements del mercat d'inversions i de no estar habilitades les seues societats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors com entitats autoritzades per a operar en el mercat de valors, van aprofitar l'estructura comercial que tenien a la seua disposició  a les oficines de Chiclana de la Frontera i Elx per a posar en marxa un pla que tenia com únic objectiu obtindre un benefici il·lícit a partir d'una estafa massiva, convertint alguns dels detinguts l'estafa continuada en el seu ostentós modus vivendi, fins i tot amb l'abandonament de l'exercici de les seues professions d'origen.

Els responsables de l'organització arribaven a jactar-se en xàrcies socials del seu alt nivell de vida, que incloïa la possessió de vehicles esportius i d'alta gamma.

En el funcionament de les empreses creades per a desenvolupar l'estafa els investigadors van detectar dos escalons diferenciats. D'una banda, els líders, encarregats de dur a terme l'administració de les societats, l'elaboració dels contractes i la recollida i entrega de capital. En un nivell inferior, realitzant labors d'auxilie als primers, es trobaven els ‘aconseguidors’, intermediaris que es beneficiaven mitjançant l'obtenció de rèdits en relació amb els nous clientes que aportaven a l'estructura piramidal.

Com a resultat de la investigació, que no s'ha donat per finalitzada davant la possibilitat de localitzar nous afectats, s'ha pogut descobrir que l'organització criminal portava operant des de l'any 2018.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-auZjyFoRkQ