Saltar al contingut principal

Intervingudes 16 tones de "pellet" impregnat amb cocaïna i desmantellat un centre de processament de drogues sintètiques

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detingudes cinc persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de "pellet"

  • L'organització comptava amb dos naus industrials independents a Reus; la primera d'elles estava destinada a la custòdia i refredament de la substancia, mentre que la segona era empleada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el que venia camuflada

  • Fruit dels registres practicats s'han intervingut més de cinc quilos de drogues de síntesi –"speed" i MDMA–, 3.965 euros en efectiu, dos premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma

7 d'abril de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, han intervingut 16 tones de ‘pellet’ (peces cilíndriques premsades de materials variats i que servixen com combustible per a calderes o estufes) impregnat amb cocaïna, i han desmantellat un centre de processament, preparació i emmagatzematge de drogues sintètiques. Els agents han detingut a cinc persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de "pellet". L'organització comptava amb dos naus industrials independents a Reus (Tarragona); la primera d'elles es dedicava a la custòdia i refredament de la substancia, mentre que la segona era empleada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el que venia camuflada.

Fruit dels registres practicats s'han intervingut cinc quilos de drogues de síntesi – speed i MDMA–, 3.965 euros en efectiu, dos premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma.

La investigació es va iniciar l'any passat, quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal, assentada al nostre país, presumptament dedicada al tràfic de drogues a gran escala.

Droga en contenidors amb mètodes d'ocultació sofisticats

Els membres de l'organització – d'origen albanés, holandés i lituà – introduïen la substancia estupefaent a través dels ports espanyols, mitjançant contenidors marítims, simulant operacions de comerç internacional amb aparença de legalitat. Per això utilitzaven mètodes d'ocultació molt sofisticats, camuflant o impregnant la droga en diferents materials amb la finalitat de dificultar la seua detecció.

La investigació ha acreditat enviaments de contenidors de "pellet" impregnat d'estupefaent – amfetamina o cocaïna – a Espanya des del continent americà. Una vegada que arribaven al nostre país el deixaven
"refredar", romanent un mínim de tres mesos a l'interior d'una nau fins que el traslladaven a un altre lloc on extreien la droga.

Infraestructura de l'organització: dos naus industrials a Reus

A mitjan passat any es va detectar l'arribada d'un carregament sospitós de "pellet" que, posteriorment, va anar transportat i guardat en una nau ubicada en un polígon industrial de Reus (Tarragona).

Després de diverses gestions, els agents van acreditar que l'organització comptava amb infraestructura en el municipi tarragoní. Allí disposava de dos naus industrials independents en les que es duien a terme funcions diferents. Mentre que la primera estava destinada a la custòdia i "refredament" de la substancia, la segona era empleada per a empaquetar, segellar i emmagatzemar la droga una vegada que havia sigut extreta del material en el que venia camuflada.

Intervinguts 920 sacs de ‘pellet’ impregnats en cocaïna

Els investigadors van exercir durant mesos un control permanent sobre la nau en la que s'havia emmagatzemat el carregament, si bé no es van produir moviments d'interés, ni intents de trasllat de la carrega.

Va anar a finals de l'any passat quan els agents van detectar moviment inusual en la nau industrial investigada. En este sentit, van observar l'arribada d'un individu al lloc en la que s'estaven custodiant els sacs de "pellet" i, unes hores després, la d'un camió estranger que va aparcar en els voltants. A primera hora de l'endemà, tres dels investigats van començar a carregar els sacs a l'interior del remolque del camió, fet que va precipitar el dispositiu policial. Després de comprovar que el "pellet" va reaccionar positivament a la prova de cocaïna, es van intervindre 920 sacs d'este producte – de 18 quilos cadascun – que van sumar un total de 16.560 quilos.

Així mateix, els agents van realitzar el registre de l'altra nau propietat de l'organització, acreditant que anava a ser empleada per a la preparació i emmagatzematge de la cocaïna impregnada, una vegada anara extreta. En ella van localitzar més de cinc quilos de diferents drogues de síntesi i maquinària empleada en la producció de la substancia estupefaent (una premsa hidràulica, una premsa industrial, termoselladoras, envasadores i assecadores).

Finalment, els investigadors van registrar dos habitatges a Tarragona i Marbella – domicilis dels principals investigats – i van detindre a les cinc persones implicades en els fets.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-skz5cjUjzF