Saltar al contingut principal

Intervingudes dos embarcacions d'esbargiment a la costa de Huelva que transportaven 2.800 quilos d'haixix

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Han sigut detingudes set persones e confiscats un total de 80 fardells d'arpillera que contenien la substancia estupefaent
  • En set registres en diverses localitats de Huelva han sigut intervinguts vehicles, embarcacions, motos d'aigua e fins i tot armes llargues de foc i simulades

22 de febrer de 2024.- El Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut a set persones per pertinença a grup criminal i tràfic de drogues que introduïen haixix al nostre país procedent del Marroc mitjançant transbords en embarcacions d'esbargiment.

Estes actuacions han sigut desenvolupades en el marc del Pla Especial de Seguretat per al Campo de Gibraltar. L'operació ‘Ciprux-Obres’ ha investigat una organització criminal principalment assentada a Huelva i dedicada al transporte i introducció al nostre país d'importants partides d'haixix des del Marroc. Per fer-ho, disposaven d'una sèrie d'embarcacions, tant pesqueres com de recree, que operaven des de diferents ports ubicats en el litoral habitant de Huelva.

Al llarg de la investigació es va poder constatar que estes persones s'encarregaven del manteniment, custòdia i manege de les embarcacions, amb diverses naus industrials on les guardaven per a modificar seu estructura, fonamentalment amb dobles fons o ‘calanques’ en el casc per a ocultar la droga.

Una vegada modificades, eren atracades en diferents ports des d'on operaven amb absoluta normalitat, realitzant tasques pròpies de pesca o d'activitats recreatives per a donar una imatge d'activitat lícita.

Durant esta investigació es va tindre coneixement de què podrien estar en disposició de realitzar el transporte d'una important quantitat d'haixix. Per a detindre el seu trànsit es va establir un ampli dispositiu policial al voltant dels principals investigats i sobreu les embarcacions que havien sigut identificades prèviament.

Estes embarcacions solien entrar per la desembocadura del riu Guadiana i en alt mar feien el transbord de la droga.

Localitzada una d'elles, es va realitzar l'abordatge i inspecció de l'embarcació detectant-se un doble fons en el casc que allotjava 40 fardells d'arpillera contenint haixix, amb un pes aproximat de 1.400 quilos. En esta actuació es va detindre als dos tripulants.

Poc després es va trobar la segona embarcació atracada en el port esportiu d'Ayamonte (Huelva) sense cap persona a brode. Després de ser inspeccionada es va localitzar un altre doble fons similar al trobat en la primera nau amb 40 fardells més d'haixix i un pes també d'1,4 tones.

En l'explotació de l'operació, els agents van detindre a cinc persones més i van registrar set domicilis particulars a les localitats d'Ayamonte, Illa Cristina i Aljaraque-Bellavista, a més d'una empresa nàutica, una nau industrial i un traster.

Efectes intervinguts

Fruit de l'operació es van aconseguir intervindre 17 vehicles, 11 embarcacions recreatives, dos pesquers, dos motos d'aigua, més de 54.000 euros en efectiu, quatre motors de gran cilindrada, una vintena de mòbils, quatre caixes GPS i dispositius de geolocalització, quatre armes llargues, dos armes simulades, tres armes blanques, 11.500 cartutxos, 74 rellotges d'alta gamma, cinc ordinadors i material informàtic.

La investigació continua oberta i no es descarten detencions d'algunes altres persones vinculades amb l'organització criminal desarticulada.

En l'operació han participat funcionaris de la Brigada Central d'Estupefaents – Secc.1r Grup XII AEAT-Vigilància Duanera i Unitat Combinada del SVA a Huelva de l'Agència Tributària, així com agents de l'Equip de Delinqüència Organitzada pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Huelva i CGPJ-UDYCO Central.

Els detinguts i les diligencies instruïdes han sigut lliurades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Ayamonte (Huelva).

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-YVzYYryLz5