Saltar al contingut principal

Interceptat en l'Atlàntic un semisubmergible que s'adreçava cap la costa peninsular

Operació d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detinguts els quatre tripulants, de nacionalitat colombiana, que van anar rescatats després que enfonsaren l'artefacte davant l'acostament del vaixell ‘Fulmar’ del servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a 280 milles a l'oest de la costa de Cádiz

  • Els investigadors apunten que la nau presenta característiques similars a unes altres ‘narcoembarcacions’ localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció i el manera d'actuar de la tripulació, es presumix que transportaven cocaïna a brode

  • En una operació paral·lela s'han intervingut 900 quilos de cocaïna a 200 milles de les Canarias, amb la col·laboració internacional de la NCA britànica i la DEA dels EUA

26 de juny de 2024.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional i Guàrdia Civil, han dut a terme la intercepció d'un semisubmergible que s'adreçava a les costes de la Península. L'operació, duta a terme pel vaixell ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera, ha conclòs amb la detenció dels quatre tripulants de l'artefacte, de nacionalitat colombiana, que van anar rescatats després d'enfonsar l'embarcació a 280 milles a l'oest de la costa de Cádiz, davant l'acostament del "Fulmar". 

Els investigadors apunten que la nau presenta unes característiques similars a les d'unes altres ‘narcoembarcacions’ localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció, així com el manera d'actuar de la tripulació detinguda, es presumix que transportava cocaïna a brode.

L'operatiu s'inicia el passat dia 24, quan es rep informació de la Drug Enforcement Administration (DEA) dels EUA, que indica un possible punt de transbord entre un objectiu desconegut i una embarcació presumiblement semirígida en una zona on el Servici de Vigilància Duanera ja mantenia vigilància intensificada mitjançant mitjans satel·litals i cap on ja estava navegant el ‘Fulmar’ per a optimitzar la travessia de retorn a port.

En el matí del dia 25, a unes 280 milles a l'oest de Cádiz, el Vaixell d'Operacions Especials localitza per la seua proa un semisubmergible de 20 metres d'eslora, similar als ja localitzats en la riga de Aldán el 2019 i en la riga de Arousa el 2023.

La tripulació de l'artefacte, en el moment en què perceben la proximitat del vaixell, obrin les aixetes de fons i ixen a la superfície per a posar-se fora de perill. El semisubmergible s'inunda en minuts i s'enfonsa amb seu carrega al fons del mar. Els quatre tripulants colombians són rescatats i detinguts per la tripulació del "Fulmar".

Operació prèvia amb 900 quilos de cocaïna confiscada

Es dóna la circumstància de què el vaixell de Vigilància Duanera ja anava carregat amb droga confiscada, prop de 900 quilos de cocaïna, en el moment de la intervenció del semisubmergible, ja que acabava de realitzar, tres dies abans, una altra actuació igualment conjunta amb Guàrdia Civil i Policia Nacional.

En este primer operatiu, i fruit de la col·laboració internacional, es rep intel·ligència dels servicis de la National Crime Agency (NCA) britànica i la DEA, canalitzada a través del Centre d'Anàlisi contra el Narcotràfic Marítim en l'Atlàntic (MAOC) i del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Com a resultat de l'anàlisi de la intel·ligència rebuda, realitzat pels servicis policials i duaners espanyols, es va activar el ‘Fulmar’ per a intentar localitzar i intervindre una embarcació que presumiblement transportava una important quantitat de cocaïna amb destinació a Espanya. La tripulació del ‘Fulmar’, a la matinada de dissabte 22, localitza en la zona estimada de transbord la semirígida, que al veure's descoberta inicia la fugida, carregada amb una important quantitat de fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic de cocaïna.

La persecució, en condicions meteorològiques complicades, es prolonga durant més de sis hores, i finalment s'aconseguix frustrar l'intent de partida. La tripulació de la ‘narcollanxa’ llança la carrega, un total de 30 fardells amb prop de 900 quilos de cocaïna, que són recuperats pels funcionaris del SVA.

La persecució va cessar en el moment en què, constatat que el total de la mercaderia havia sigut llançada al mar, l'objectiu perseguit va posar rumb a la illa de La Palma. Es dóna la circumstància de què l'endemà va aparéixer una llanxa abandonada a la platja de Tazacorte a La Palma que, gairebé amb qualsevol seguretat, corresponia a la que va fugir després de ser perseguida pel Vaixell d'Operacions Especials.

Tots estos fets han sigut informats la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, que ha remés al Jutjat de Guàrdia les actuacions per a continuar les investigacions, prendre declaració als tripulants del semisubmergible i intentar identificar als de la semirígida.

L'èxit d'este tipus d'actuacions és fruit de l'excel·lent treball de col·laboració entre diversos organismes europeus i nacionals (MAOC, CITCO) i els diferents cossos policials i duaners espanyols, així com, en este cas, de la cooperació de la DEA i la NCA.

 

 

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

 

https://we.tl/t-W3tFoCFc9U