Preguntes més freqüents
Tenen obligació de rebre per mitjans electrònics, comunicacions i notificacions, les persones i entitats que es relacionen a continuació:
- Les persones jurídiques.
- Les entitats sense personalitat jurídica.
- Els qui exercisquen una activitat professional per a la qual es requerisca col·legiació obligatòria, per als tràmits i actuacions que realitzen amb les Administracions Públiques en exercici de l'esmentada activitat professional.En tot cas, dins d'este col·lectiu s'entendran inclosos els notaris i registradors de la propietat i mercantils.
- Els qui representen un interessat que estiga obligat a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.
- Els empleats de les Administracions Públiques per als tràmits i actuacions que realitzen amb elles per raó de la seua condició d'empleat públic, en la forma en què es determine reglamentàriament per cada Administració.
- Contribuents inscrits en el Registre de Grans Empreses.
- Contribuents que tributen en el Règim de Consolidació Fiscal de l'Impost sobre Societats.
- Contribuents que tributen en el Règim Especial del Grup d'Entitats de l'IVA.
- Contribuents inscrits en el Registre de Devolució Mensual de l'IVA (REDONE'M).
La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques ha derogat la Llei 11/2007 i, parcialment, el Reial Decret 1671/2009, establint l'ús de mitjans electrònics de forma obligatòria per a les persones jurídiques i entitats sense personalitat i, de forma voluntària, per a les persones físiques en les seues relacions amb l'Administració.La seua entrada en vigor s'ha produït el 2 d'octubre de 2016.
Esta obligació suposa, en el seu cas, d'una banda, que la presentació de tota classe de documents i sol·licituds s'haja de realitzar obligatòriament a través del registre electrònic de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es).D'altra banda, suposa la inclusió del col·lectiu obligat en el sistema de notificacions electròniques obligatòries, de manera que la generalitat de les comunicacions i notificacions que els dirigisca l'Agència Tributària seran electròniques.
Les persones i entitats citades anteriorment estaran obligades a rebre per mitjans electrònics totes les comunicacions i notificacions que efectue l'Agència Tributària en les seues actuacions i procediments tributaris, duaners i estadístics de comerç exterior i en la gestió recaptatòria dels recursos d'altres Ens i Administracions Públiques que té atribuïda o encomanada.Per tant, la notificació electrònica passa a ser la forma habitual de notificació de les actuacions de l'Agència Tributària.
No obstant això, l'Agència Tributària podrà practicar les notificacions per mitjans no electrònics en els següents supòsits:
- Quan la comunicació o notificació es realitze en ocasió de la compareixença espontània de l'obligat o el seu representant a les oficines de l'Agència Tributària i sol·licite la comunicació o notificació personal en eixe moment.
- Quan per a assegurar l'eficàcia de l'actuació administrativa resulte necessari practicar la notificació per lliurament directe d'un empleat públic de l'Administració notificante.
- Quan les comunicacions i notificacions hagueren sigut posades a disposició del prestador del servici de notificacions postals per al seu lliurament als obligats tributaris amb anterioritat a la data en què l'Agència Tributària tinga constància de la comunicació a l'obligat de la seua inclusió en el sistema d'adreça electrònica habilitada.
Si l'Agència Tributària practicara la comunicació o notificació per mitjans electrònics i no electrònics, s'entendran produïts tots els efectes a partir de la primera de les comunicacions o notificacions correctament efectuada.
Així mateix, en cap cas no s'efectuaran en l'adreça electrònica habilitada les següents comunicacions i notificacions:
- Aquelles en les quals l'acte a notificar vaja acompanyat d'elements no susceptibles de conversió en format electrònic.
- Les que s'hagen de practicar mitjançant personació.
- Les que continguen mitjans de pagament a favor dels obligats tributaris (xecs).
- Les que s'hagen de practicar en ocasió de la participació telemàtica en procediments d'alienació de béns desenvolupats pels òrgans de recaptació de l'Agència Tributària.
- Les dirigides a les entitats de crèdit en algun dels següents supòsits:
- Que es troben adherides al procediment per a efectuar per mitjans telemàtics l'embargament en comptes.
- Que actuen com a entitats col·laboradores en la gestió recaptatòria de l'Agència Tributària.
- Que es troben adherides al procediment electrònic per a l'intercanvi de fitxers entre l'Agència Tributària i les entitats de crèdit, en l'àmbit de les obligacions d'informació a l'Administració tributària relatives a extractes normalitzats de comptes corrents.
L'accés a les notificacions electròniques de l'Agència Tributària es podrà fer a través de qualsevol dels següents mitjans:
- Des de la seu electrònica de l'Agència Tributària sede.agenciatributaria.gob.es), accedint a l'"Area personal" i posteriorment a l'apartat Mis notificacions.
- A través del punt d'accés general de l'Administració General de l'Estat (notificaciones.060.es), mitjançant l'Adreça Electrònica Habilitada (DEH).
- A través de la carpeta ciutadana (sede.administracion.gob.es/carpeta/clave.htm).
És precís accedir periòdicament (com a mínim una vegada cada 10 dies) a les seues notificacions electròniques.No obstant això, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, entitat prestadora del servici, contempla la possibilitat, en configurar el perfil de l'adreça electrònica habilitada, de consignar una o diversos comptes de correu electrònic personal en la que, de forma no vinculant, se l'informarà de les entrades de les noves comunicacions i notificacions realitzades per l'AEAT.
Així mateix, té a la seua disposició el sistema d'avisos de l'Agència Tributària, dirigit tant a persones físiques com a persones jurídiques i entitats sense personalitat.Podrà donar-se d'alta i obtindre la informació que necessite punxant en el següent enllaç:Subscripció d'avisos de notificacions
Les notificacions electròniques s'entendran produïdes en el moment de l'accés al contingut de l'acte notificat, o bé, si este accés no s'efectua, pel transcurs del termini de 10 dies naturals des de la seua posada a disposició sense que haja accedit a les mateixa.
Totes les comunicacions i notificacions estaran disponibles 90 dies naturals en la DEH.Durant eixe període, es podrà visualitzar per complet el seu contingut les vegades que es necessite (el contingut només es pot visualitzar durant els 90 dies si s'hi ha accedit en el termini de 10 dies;si ha expirat no es podrà veure el contingut).Posteriorment a este termini, només es podran consultar a la Seu electrònica de l'Agència Tributària.
El sistema de notificació electrònica acredita la data i hora en què es produïx la posada a disposició de l'interessat de l'acte objecte de notificació.Igualment, el sistema acredita la data de l'accés del destinatari al contingut del document notificat o que la notificació es va considerar rebutjada per haver transcorregut el termini legalment establit.
Si, anteriorment a la data de recepció de la comunicació de la notificació, s'haguera accedit a la Seu electrònica de l'Agència Tributària i li haguera sigut practicada la notificació per compareixença electrònica, la data que preval a tots els efectes és la de la primera de les notificacions correctament practicada.
Els obligats tributaris poden exercitar la possibilitat d'assenyalar 30 dies naturals en què l'Agència Tributària no podrà posar notificacions a la seua disposició en l'adreça electrònica habilitada en els termes i condicions que assenyala l'Ordre EHA/3552/2011, de 19 de desembre.
La sol·licitud d'estos dies es podrà realitzar a través d'este mateix portal, en el següent enllaç:
Totes les comunicacions i notificacions estaran disponibles 90 dies naturals en la DEH.Durant eixe període, es podrà visualitzar per complet el seu contingut les vegades que es necessite (el contingut només es pot visualitzar durant els 90 dies si s'hi ha accedit en el termini de 10 dies;si ha expirat no es pot veure el contingut).Posteriorment a este termini, només es podran consultar a la Seu electrònica de l'Agència Tributària.
La inclusió en el sistema de notificacions electròniques per al col·lectiu afectat tindrà vigència indefinida, de conformitat amb l'establit en la Llei 39/2015.
En el cas de les persones físiques, estes podran elegir a tota hora si es comuniquen amb les Administracions Públiques per a l'exercici dels seus drets i obligacions a través de mitjans electrònics o no, tret que estiguen obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les Administracions Públiques.
L'accés a les notificacions electròniques pot realitzar-lo directament l'obligat tributari o mitjançant un apoderat amb poder exprés per a rebre notificacions electròniques de l'Agència Tributària.
Per a garantir la seguretat del sistema, en ambdós casos és necessària l'acreditació de la personalitat de qui accedix al contingut dels documents que es notifiquen, la qual cosa s'aconseguix mitjançant la utilització dels certificats electrònics admesos o Cl@ve PIN.
La relació d'entitats emissores de certificats electrònics admesos per l'entitat prestadora del servici pot consultar-se punxant ací
Els certificats electrònics admesos per l'Agència Tributària conforme al disposat en l'Ordre HAP/800/2014, de 9 de maig, per la que s'establixen normes específiques sobre sistemes d'identificació i autenticació per mitjans electrònics amb l'Agència Tributària, seran els emesos pels prestadors de servicis autoritzats pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.
Els ciutadans no residents en territori espanyol podran gestionar l'obtenció del certificat electrònic de la FNMT a través de totes Oficines Consulars d'Espanya a l'estranger, sense necessitat de realitzar un desplaçament a Espanya.
Així mateix, les persones jurídiques i les entitats sense personalitat jurídica no residents en territori espanyol podran gestionar l'obtenció del certificat electrònic de la FNMT a través de les Oficines Consulars d'Espanya a l'estranger habilitades per a això, sense realitzar un desplaçament a Espanya.
Accedisca al següent enllaç per a consultar les Oficines Consulars d'Espanya a l'estranger:
Sí, per a les persones o entitats que hagen rebut la notificació de la inclusió obligatòria els esmentats tràmits exigixen la sol·licitud de cita prèvia.És possible sol·licitar cita prèvia només per a acreditar la identitat per a obtindre el certificat electrònic de la FNMT, només per a atorgar apoderament, o bé per a ambdues actuacions alhora.
Recorde que si la modalitat de certificat que se sol·licita és de “representant per a Administradors únics o solidaris” no serà necessària la identificació en una oficina d'inscripcions si el representant legal, administrador únic o solidari, disposa d'un certificat de persona física de la FNMT-RCM o un DNIe (sempre i quan el certificat de persona física no provinguen d'una renovació) amb el que s'identifique electrònicament en la pàgina web de la FNMT-RCM.En conseqüència en estos casos no és necessari sol·licitar cita prèvia per a acreditar la identitat a la sol·licitud del certificat electrònic de representant per a Administradors únics o solidaris.
Les dades que ha de consignar en l'aplicació informàtica de cita prèvia per Internet són:
- NIF
- NOM (o PRIMER COGNOM, si és el que es necessita per a identificar) o DENOMINACI&ÓN SOCIAL (que apareix en la notificació rebuda d'inclusió obligatòria en el sistema de notificacions electròniques).
Per a la seua obtenció, pot dirigir-se a les entitats emissores de certificats esmentades anteriorment o bé obtindre el certificat electrònic que corresponga expedit per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT) seguint els següents passos:
- Entre al web de la FNMT (www.fnmt.es) i seleccione el tipus de certificat que corresponga segons la naturalesa de l'entitat.A continuació, teclege el seu NIF i un correu electrònic i la FNMT li tornarà un codi de sol·licitud.
- A continuació, s'haurà de personar a qualsevol oficina de l'Agència Tributària per a procedir a la seua identificació, tenint en compte que:
- Si es tracta d'una persona física, haurà d'aportar, juntament amb el codi de sol·licitud del certificat:
- el DNI o, en cas d'estrangers, Targeta de Residència o Certificat del NIE juntament amb el passaport;o bé,
- Targeta acreditativa del Número d'Identificació Fiscal (NIF) juntament amb el Passaport o Document d'Identitat del país d'origen.
- Si es tracta d'una persona jurídica, només podran sol·licitar el certificat:
- Els administradors o representants legals de l'entitat.
- Els representants voluntaris que aporten un poder amb mandat especial i exprés a efectes de la sol·licitud del certificat.
- Si es tracta d'una persona física, haurà d'aportar, juntament amb el codi de sol·licitud del certificat:
S'haurà d'aportar el codi de sol·licitud del certificat i la següent documentació:
- les societats mercantils, certificat del Registre Mercantil relatiu a les dades de constitució i personalitat jurídica de les mateixes;
- les Associacions, Fundacions i Cooperatives no inscriptibles al Registre Mercantil, certificat del registre públic on consten inscrites, relatiu a la seua constitució;
- les altres persones jurídiques i entitats sense personalitat, document fefaent de la seua constitució i dels estatuts socials o document equivalent.
Documents que acrediten la identitat del representant (DNI, NIE/NIF juntament amb el passaport), capacitat i vigència de la representació.
La representació s'acreditarà mitjançant el certificat del Registre públic o especial (o nota simple amb tots els fulls segellats) relatiu al nomenament del representant i vigència del càrrec, que haurà d'haver sigut expedit durant els deu dies anteriors a la data de la personació.La representació d'entitats que no hagen d'estar inscrites en cap registre públic o especial es podrà acreditar mitjançant poder notarial i també es podrà justificar amb els documents privats de designació de representant que siguen procedents en cada cas.Es podrà prescindir de la personació a les oficines de l'Agència Tributària del representant si la seua firma a la sol·licitud del certificat electrònic de la persona jurídica ha sigut legitimada en presència notarial.
En cas que se sol·licite certificat de representant per a Administradors únics o solidaris, només resulta necessari aportar la documentació que acredite la identitat del representant.
Per a realitzar estos tràmits, una vegada obtingut el codi de sol·licitud del certificat de la FNMT, ha de sol·licitar CITA PRÈVIA a través d'Internet, al portal de l'Agència Tributària sede.agenciatributaria.gob.es, en l'apartat relatiu a les Notificacions Electròniques.a la seu electrònica de l'Agència Tributària https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/inicio.html, en l'apartat relatiu a Gestió Censal, Cl@vePIN i acreditació certificat digital.
Una altra possibilitat, complementària amb la que l'interessat obtinga el seu propi certificat electrònic, consistix que l'accés a les notificacions electròniques que li remeta l'Agència Tributària les realitze una altra persona que ja dispose de certificat electrònic propi o Cl@ve PIN i a qui l'interessat haja apoderat expressament per a la recepció de les esmentades notificacions mitjançant la seua inscripció a tal efecte en el Registre d'Apoderaments de l'Agència Tributària.Açò permet que el tercer apoderat accedisca a les comunicacions o notificacions rebudes a través de la seua pròpia direcció.
L'apoderament es pot atorgar d'una de les següents formes:
- Si l'interessat (poderdant) disposa de certificat electrònic o Cl@ve PIN, l'apoderament es pot atorgar a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària (https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/colaborar-agencia-tributaria/registro-apoderamientos.html).
- Si l'interessat no disposara de certificat electrònic o Cl@ve PIN, l'apoderament es pot atorgar, bé mitjançant compareixença personal del poderdant a les oficines de l'Agència Tributària, bé aportant davant de les esmentades oficines la documentació en la qual el poderdant atorgue expressament a l'apoderat el poder de rebre notificacions electròniques de l'Agència Tributària.
És precís destacar que:
- Serà necessària l'acceptació de l'apoderat, que s'acreditarà per compareixença, en document públic o privat amb firma legitimada notarialment, o a través d'Internet mitjançant compareixença a la seu electrònica de l'Agència Tributària.
No assortirà efectes l'atorgament de poder per a la recepció de comunicacions i notificacions en tant no conste l'acceptació de l'apoderament per algun dels mitjans indicats.
- Els apoderaments faran efecte des de la data de la seua incorporació al Registre d'Apoderaments, podent l'apoderat renunciar en qualsevol moment a l'apoderament, a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària, mitjançant l'ús d'algun dels sistemes d'identificació i autenticació.La revocació del poder es podrà realitzar per les mateixes vies utilitzades per a l'atorgament.
Per a realitzar este tràmit, també ha de sol·licitar CITA PRÈVIA a través d'Internet, a la seu electrònica de l'Agència Tributària https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/procedimientoini/GC29.shtml una vegada haja rebut la notificació d'inclusió en el sistema.
Sí, per a les persones o entitats que hagen rebut la notificació de la inclusió obligatòria els esmentats tràmits exigixen la sol·licitud de cita prèvia.És possible sol·licitar cita prèvia només per a acreditar la identitat per a obtindre el certificat electrònic de la FNMT, només per a atorgar apoderament, o bé per a ambdues actuacions alhora.
Recorde que si la modalitat de certificat que se sol·licita és de “representant per a Administradors únics o solidaris” no serà necessària la identificació en una oficina d'inscripcions si el representant legal, administrador únic o solidari, disposa d'un certificat de persona física de la FNMT-RCM o un DNIe (sempre i quan el certificat de persona física no provinguen d'una renovació) amb el que s'identifique electrònicament en la pàgina web de la FNMT-RCM.En conseqüència en estos casos no és necessari sol·licitar cita prèvia per a acreditar la identitat a la sol·licitud del certificat electrònic de representant per a Administradors únics o solidaris.
Les dades que ha de consignar en l'aplicació informàtica de cita prèvia per Internet són:
- NIF
- NOM (o PRIMER COGNOM, si és el que es necessita per a identificar) o DENOMINACI&ÓN SOCIAL (que apareix en la notificació rebuda d'inclusió obligatòria en el sistema de notificacions electròniques).
- Formulari degudament emplenat atorgant el poder en el qual constarà la firma del poderdant i identificació i firma del funcionari autoritzat davant de qui es compareix.
- Si el poderdant és una persona jurídica o entitat sense personalitat jurídica, el compareixent acreditarà que és el representant legal o que ostenta prou poder per a atorgar l'apoderament.
Pot obtindre informació sobre la documentació necessària per a atorgar apoderament a la seu electrònica de la AEAT www.sede.agenciatributaria.gob.es
En el cas de mort o extinció de persona física o jurídica, respectivament, que haguera sigut inclosa prèviament en el sistema de notificacions electròniques obligatòries, els successors hauran de tramitar la comunicació de la nova situació per a la seua incorporació en el Registre de Successors.
La documentació que haurà de presentar-se serà, segons els casos:
- Dissolució:en el seu cas, certificat registral de la cancel·lació;si no, escriptura pública de dissolució i acreditació de la identitat del liquidador/és.
- Fusió:certificat de la inscripció en el Registre Mercantil.
- Mort:document públic d'acceptació de l'herència o, en el seu defecte, documentació justificativa del representant de l'herència jacent.
El successor haurà de disposar de certificat electrònic propi o apoderar a un tercer que dispose del mateix, quan estiga obligat a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.
Les persones que han d'accedir a les notificacions electròniques emeses per l'Agència Tributària són les següents:
- En el règim d'intervenció, el concursat i les persones que disposant de certificat electrònic propi o Clau en el cas de persones físiques consten a tals efectes en el Registre d'Apoderaments de l'AEAT.S'ha de tindre en compte que l'apoderament ha de comptar amb l'autorització de l'administració concursal (autorització que es presumix si l'apoderament se sol·licita posteriorment a l'auto de declaració de concurs) i que els apoderats accediran a les comunicacions i notificacions utilitzant el seu propi sistema d'identificació.
- En el règim de suspensió, l'administració concursal i les persones que disposant de certificat electrònic propi o Clau consten a tals efectes en el Registre d'Apoderaments de l'AEAT.S'ha de tindre en compte que l'apoderament ha de ser concedit per l'administració concursal i que els apoderats accediran a les comunicacions i notificacions utilitzant el seu propi sistema d'identificació.
Així mateix, en el règim de suspensió s'ha de tindre en compte que:
- La recollida de notificacions en l'Adreça Electrònica Habilitada per part del concursat es considerarà un acte que infringix les limitacions de facultats establides per al mateix susceptible de convalidació o confirmació per l'administració concursal si no exercix l'acció d'anul·lació prevista en la normativa concursal (article 40.7 de la Llei Concursal).
- Tractant-se de concursats persones jurídiques, la signatura electrònica dels administradors suspesos ha de ser objecte de revocació per l'administració concursal davant de l'organisme emissor de la mateixa.L'administració concursal haurà d'obtindre una nova signatura electrònica del concursat.